Itt a bejelentés: Trump elindul a 2024-es elnökválasztáson, sőt, képzeletben már ki is rúgta Nancy Pelosit

2022. november 16. 02:59

Szerinte Bidenék „elpusztították” az amerikai gazdaságot, visszatérése után azonban újra az „Amerika az első” megközelítés lesz érvényben. Tudósításunk a volt elnök beszédéről.

2022. november 16. 02:59
null

Donald Trump volt elnök november 15-én kedden benyújtotta a Szövetségi Választási Bizottsághoz a 2024-es amerikai elnökválasztáson való induláshoz szükséges hivatalos papírokat – közölte a CNN. Noha a legtöbben arra számítottak, hogy Trump az indulásáról hozott végső döntését a Mar-a-Lago-i birtokán tartandó beszédében ismerteti majd, végül nem sokkal a kezdés előtt már jelöltette magát.

Donald Trump kezdésként köszönetet mondott a családjának, valamint minden támogatójának. – A visszatérés első lépése volt ez a félidős választás – nyitotta beszéde érdemi részét a volt amerikai elnök. Kiemelte: amikor két évvel ezelőtt elhagyta a Fehér Házat, az Egyesült Államok az aranykor küszöbén állt. – Amerika prosperált, a nemzet ereje teljében volt, és a nemzetközi politikai porondon is megkérdőjelezhetetlen presztízzsel rendelkezett; ennek megfelelően bizakodóan tekinthetett a jövőbe.

Trump szerint korábban soha nem volt példa ilyen mérvű fellendülésre az amerikai történelemben.

Kiemelte, hogy elnöksége alatt milliókat emeltek ki a szegénységből, az amerikai gazdaságot pedig a világ legerősebb gazdaságává tették. A coviddal kapcsolatban hozott döntéseiről is megemlékezett: szerinte amikor a vírus felütötte a fejét, rendkívül gyors intézkedéseinek köszönhetően sikerült emberéleteket menteni, valamint az amerikai gazdaság működőképességét is biztosítani.

A politikus beszédében Kínáról mint az Egyesült Államok első számú vetélytársáról is szót ejtett, és néhány mondat erejéig felidézte az elnöksége alatt folytatott Kína-politikáját. – Ahelyett, hogy az üzemek és cégek elhagyták volna Amerikát, és Kínába települtek volna, először a történelem során ennek a fordítottja történt: a cégek Kínából települtek át az USA-ba – jelentette ki. Majd elmondta, hogy elnöksége idején kordában tudta tartani Iránt, Oroszországot és Észak-Koreát is. Kiemelte: hivatali ideje alatt egyetlen egy nagy hatótávolságú rakétát sem indított, amit a Kim Dzsongunnal tartott találkozójának tud be.

Megjegyezte, hogy bár politikai ellenfelei azzal riogattak, hogy ha hatalomra kerül, háborúzni fog, ez valójában csak egy lejáratókampány része volt, amit az is bizonyít, hogy

évtizedek után ő volt az első amerikai elnök, aki nem indított újabb háborút.

– A világban béke uralkodott, Amerika pedig prosperált – mondta el ismét. Ezt követően Biden és demokrata kabinetje politikáját illette kritikával. Véleménye szerint Joe Biden kétéves elnökségének mérlege a fájdalom, a nehézségek és a kimerültség; az USA ma egy lejtmenetben lévő ország.

Kitért az Amerikában is egyre nyomasztóbbá váló gazdasági válságra, és elmondta, hogy az infláció ötvenéves csúcson van, az olajár pedig a történelem során soha nem volt olyan magasan az USA-ban, mint most.

Donald Trump az egyre fokozódó migrációs nyomásra mutatva kiemelte: a demokrata vezetés alatt emberek milliói ellenőrizetlen körülmények között érkeztek az Egyesült Államokba.

Néhány mondat erejéig az afganisztáni kivonulásról is megemlékezett.

Trump úgy véli, ez az egyik legbosszantóbb momentum volt Amerika történelmében.

Elmondta, hogy ebben a háborúban amerikai életeket veszítettek el, és több milliárd dollár értékű fegyvert hagytak a tálib rezsim kezében.

Az orosz-ukrán háborúra rátérve leszögezte, hogy az soha nem történt volna meg az elnöksége alatt. A lengyelországi rakéta-becsapódásokra is reagált a korábbi elnök. Elmondta, hogy az emberek idegesek és dühösek. Beszédében megszólította a hallgatóságot is: – Készen álltok 2024-re? – tette fel a kérdést. Trump gyorsan egyértelművé tette, hogy ő maga készen áll.

– Nancy Pelosi ki van rúgva!

– fogalmazott, nyilván arra utalva, hogy a republikánusok szerinte nagy valószínűséggel megszerzik majd a Képviselőház többségét.

Trump úgy véli, hogy az elmúlt két évben a Biden-adminisztráció „elpusztította” az amerikai gazdaságot, amelyet 2024-es győzelme esetén azonban újra emelkedő pályára állítanak majd. – Látjuk, mennyire rosszul végezték a dolgukat, és hogy hogyan rontották el, tehát sokkal könnyebb lesz számunkra helyrehozni a baklövéseiket – tette hozzá.

Beszéde végén Donald Trump kijelentette: ha nyernek a '24-es választáson, akkor újra az „Amerika az első” megközelítés lesz érvényben.

Nyitókép: STRINGER / AFP

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2022. november 19. 07:11
Magyarországnak üdvös lenne Trump visszatérése. Azonban biztos vagyok benne,Ő soha többé nem fog nyerni elnökválasztást. Ahogy a legutóbbit elcsalták a 24-t is el fogják. Trump nem szolgálja a globális pénzügyi háttérhatalom,vagyis a vezető amerikai bankárok érdekeit,ezért csalták el a legutóbbi választást a saját bábjuk javára. A demokrácia fellegváráról bebizonyosodott,hogy kőkemény diktatúra,és többek között a magyar választás kimenetelét is manipulálni akarták. Egyébként Európa országainak többségében az amerikaiak bábkormánya van hatalmon sajnos. Amennyiben az európai választópolgárok nem fújnak ébresztőt,a kontinens amerikai gyarmat marad a jövőben is.
zolizolizoltan
2022. november 16. 10:02
Nárcisztikus fickó, önbizalma az van. Indulása republikánus heves belharc lesz, ami a demokraták újbóli győzelmét fogja jelenteni. De ez Trumpot csöppet sem érdekli. "Trump az első" :)
Dezsőke
2022. november 16. 09:04
békét
zrx8
2022. november 16. 08:42
Persze előbb még meg kell küzdenie a demokraták republikánus elnökjelöltjével, Desantissal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!