„Vagy megvárjuk, hogy Zelenszkij megváltoztassa az álláspontját, vagy kivárunk egy másik elnököt” – Putyin elnöki szóvivője a béke lehetőségéről

2022. október 04. 16:41

Dmitrij Peszkov leszögezte, a tárgyalásokhoz két fél kell.

2022. október 04. 16:41
null

Oroszország megvárja, hogy a jelenlegi ukrán elnök álláspontja megváltozzon vagy a következő ukrán elnök más állásponton legyen a Moszkvával folytatott tárgyalások ügyében, a megállapodáshoz szükség van Kijev részvételére – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

– felelt Peszkov arra a kérdésre, hogy lehetséges-e megállapodás a hivatalos Kijev részvétele nélkül. „Most vagy megvárjuk, hogy a jelenlegi elnök (Volodimir Zelenszkij) megváltoztassa az álláspontját, vagy kivárunk egy másik elnököt, aki más álláspontot képvisel az ukrán nép érdekében” – nyilatkozott.

Peszkov arra reagált, hogy az ukrán államfő hivatalának honlapján kedden megjelent a kijevi Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács döntése, miszerint Zelenszkij nem tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A Kreml szóvivője szerint Oroszország már a „különleges hadművelet” megkezdése előtt is elkötelezettje volt az ukrajnai helyzet diplomáciai rendezésének.

Elon Musk ötlete nagyon pozitív, Peszkov szerint

Peszkov kérdésre válaszolva kifejtette azt is, mit gondol az orosz-ukrán konfliktus Elon Musk milliárdos által felvetett rendezési tervére.

Mint mondta, Musk „sok hivatásos diplomatával ellentétben még mindig a béke megteremtésének módjait keresi”, Oroszország pedig mindig is azt támogatta, hogy „feltételei tárgyalások útján teljesüljenek”, de ezek teljesítése nélkül lehetetlen megteremteni a békét.

„(Musk) sok elképzelése figyelmet érdemel. Ami azonban a népszavazást illeti, a lakosok már kifejezték véleményüket, és (ez) már nem is változhat” – mondta.

Elon Musk azt javasolta, hogy a Krím maradjon Oroszország része, de a Donyec-medencében, valamint Herszon és Zaporizzsja megyékben tartsanak új népszavazást az ENSZ égisze alatt és hogy biztosítsák a Krím vízellátását, Ukrajnának pedig a semleges státuszt.

„A nyugati média, a nyugati politikusok, az államfők most túlzásba viszik a nukleáris retorikai gyakorlatot. Mi ebben nem akarunk részt venni” – mondta Peszkov, arra a kérésre válaszul, hogy kommentálja a londoni The Times című napilap cikkét, amely szerint a NATO arra figyelmeztette a szövetség tagjait, hogy Oroszország atomkísérleteket végezhet Ukrajna határán, a Fekete-tengeren.

(MTI)

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. október 05. 15:54
békét
ExMunkatárs
2022. október 05. 04:46
A kérdés az, hogy addig mit csináltok, derága Pesk'off. Pókerarccal nézitek, ahogy demilitarizálódik az orosz hadsereg? Van egy olyan érzésem, hogy ez az álláspont sem végleges.
masikhozzaszolo
2022. október 04. 21:36
Ez halálos fenyegetésnek is fordítható.
Házam Hazája
2022. október 04. 20:39
Vagy nyerünk, vagy ti veszítetek. Egyenes és őszinte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!