Svájcban pénzbírság sújthatja azokat, akik megszegik a teljes arcot elfedő burka viselésére vonatkozó tilalmat

2022. október 16. 08:56

Ezer frankot kellene fizetnie annak, aki megszegi a törvényt.

2022. október 16. 08:56
null

Korábban már mi is beszámoltunk a svájci burkatilalomról. A burka és a nikáb viselésének tilalmát a választók 51,2 százaléka támogatta egy tavalyi népszavazáson. Erre reflektálva a svájci kormány legújabb törvényjavaslata alapján 1000 frankra (átszámítva körülbelül 427 000 forintra) bírságolná azokat, akik megszegik az arc elfedésére vonatkozó tilalmat.

A törvényjavaslat ugyan nem nevezi meg a burkát vagy a nikábot (amíg előbbi az egész testet elfedő muszlim női viseletre, addig utóbbi a testet ugyan elfedő, de a szemeket láthatóan hagyó viseletre utal – a szerk.), de megtiltja az arc eltakarását a nyilvános helyeken, például tömegközlekedési eszközökön, éttermekben vagy az utcán sétálva, és előírja, hogy a szemnek, az orrnak és a szájnak láthatónak kell lennie. Az istentiszteleti helyek és a repülőgépek nem tartoznak a tilalom hatálya alá. Ugyancsak kivételt képez az arc egészségügyi okból történő eltakarása, utalva a szmogos városi levegőre és a koronavírus-járványra.

Nyitókép: Asif Hassan / AFP

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Backstab
2022. október 16. 15:51
Igaza van takargatja a putriban otthon ne kozhelyen.
Ninini
2022. október 16. 14:48
"istentiszteleti helyek és a repülőgépek nem tartoznak a tilalom hatálya alá. Ugyancsak kivételt képez az arc egészségügyi okból történő eltakarása, utalva a szmogos városi levegőre és a koronavírus-járványra." Magyarul nem szartak a kútba, csak a kávájára és bottal belepiszkálták. Az nem nikáb és nem burka, hanem maszk. Igen, nikáb meg burka formájú maszk. Repülőn meg azért szabad, mert ott semmit sem követhetnek el klepetusba tekerve...
ptrfarkas43
2022. október 16. 12:30
Az emberi jogok korlátozása miatt majd felelni kell Svájcnak. Semmi nem indokolja ezen ruha korlátozását.
istvanpeter
2022. október 16. 11:27
Az ilyen tilalmak sértik az ember önrendelkezési jogát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!