Légvédelmi rendszert ígért Ukrajnának a német védelmi miniszter

2022. október 10. 18:35

„Minden tőlünk telhetőt megteszünk Ukrajna légvédelmének gyors megerősítése érdekében” – közölte a német külügyminiszter.

2022. október 10. 18:35
null

Légvédelmi rendszert ígért napokon belül Ukrajnának Christine Lambrecht német védelmi miniszter hétfőn az ukrán kommunikációs és energetikai létesítményekre mért orosz rakétacsapások után.

„Oroszország rakéta- és dróncsapásai mindenekelőtt a polgári lakosságot terrorizálják. Ezért nyújtunk most különleges támogatást légvédelmi fegyverek formájában” – jelentette ki a tárcavezető. „Az elkövetkező napokban az ígért négyből az első, korszerű Iris-T SLM légvédelmi rakétarendszer készen fog állni, hogy hatékony védelmet nyújtson Ukrajna népének” – hangsúlyozta Lambrecht.    

A német védelmi minisztérium egyik szóvivője szerint az első egység már hamarosan bevethető lesz. A három további egységet azonban csak jövőre tudják majd átadni, ezt a védelmi ipar és az Ukrajnát fegyverzettel segítő más államok közötti szükséges egyeztetésekkel indokolta.    

Lambrecht október elején látogatott Ukrajnába, és

már akkor légvédelmi eszközök gyors szállítását ígérte a kijevi vezetésnek.

Az új légvédelmi rakétarendszer egyelőre még a német hadsereg számára sem elérhető.  Annalena Baerbock német külügyminiszter Twitter-bejegyzésében erősítette meg a védelmi tárca bejelentését. „Minden tőlünk telhetőt megteszünk Ukrajna légvédelmének gyors megerősítése érdekében” – írta. „Putyin rakétatámadásai a nagyvárosok és civilek ellen aljasság, és semmivel sem igazolható” – hangoztatta.    

Vlagyimir Putyin elnök az orosz biztonsági tanács hétfői ülésén közölte, hogy Oroszország masszív csapást mért ukrán katonai vezetési pontokra, valamint kommunikációs és energetikai létesítményekre válaszul az ukrán terrortámadásokra köztük a Krími hídon elkövetett robbantásra.

(MTI)

Nyitókép: AFP

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csjanos
2022. október 11. 11:04
....hm...csak nem lesz vége a háborúnak...így főleg nem
Ólat a trolloknak
2022. október 11. 10:20
A vicces, hogy soha semmit még nem szállítottak párezer ndk-rohamsisakon, meg szovjet ócskavason kívül :-D
SkyCopy
2022. október 11. 09:22
Laza 400.000Eu egy rakéta ára. Laza 164.000.000Ft körül mozog egy rakéta ára. Mondom egy db rakéta ára. Csak a rakéta. Egy darab.
HunCsz
2022. október 10. 23:34
Ócska cselédek inkább a gázról meg a békéről tárgyalna az aki a népét és nem a pénzhatalom isteneit akarja szolgálni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!