A cél az európai energiafüggetlenség, a béke – Novák Katalin a háborúról

2022. október 06. 20:17

„Erősen, egymásba kapaszkodva kell állnunk, hogy együtt lehessünk Európa hangja” – emelte ki az államfő.

2022. október 06. 20:17
null

Az európai energiafüggetlenség mielőbbi megvalósítása, a béke, Európa és a nyugati szövetségi rendszerek közösségi erejének megőrzése a cél – mondta Novák Katalin köztársasági elnök az Arraiolos-csoport találkozóját követő sajtótájékoztatón csütörtökön Máltán. Elmondta, hogy kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, a háborús bűnösöknek nemzetközi büntetőbíróság előtt kell felelniük a tetteikért, a háborúnak pedig minél előbb véget kell vetni.

Novák Katalin kiemelte:

annak tudatos megrongálására vagy szabotálására irányul”.

Hozzátette, hogy ennek fényében különösen aggasztóak az Északi Áramlat gázvezetékek elleni közelmúltbeli támadások. Azok mielőbbi hatékony és minden körülményre kiterjedő kivizsgálását követelik annak érdekében, hogy a további hasonló jellegű merényletek elkerülhetők legyenek.

Novák Katalin azt hangsúlyozta, hogy a háborúnak véget kell vetni. Mint mondta, az országok nem értenek egyet minden, a háború befejezése érdekében tett vagy szorgalmazott lépésben, de vannak olyan javaslatok, amelyekben egyetértésre juthatnak.

Európa és a nyugati szövetségi rendszerek közösségi erejét meg kell őriznünk, meg kell védenünk közös értékeinket, meg kell védenünk a népünket

– mutatott rá.

A magyar államfő úgy fogalmazott, hogy Európa ebben a helyzetben nem eshet térdre, mert térdelve nem lehet erőt mutatni. „Erősen, egymásba kapaszkodva kell állnunk, hogy együtt lehessünk Európa hangja” – emelte ki, hozzáfűzve: európai uniós államfőkként tudják, hogy az Európai Unió a történelem egyik legnagyobb békeprojektje, Magyarország pedig továbbra is kész mindent megtenni a mielőbbi béke érdekében.

Háttér

Az európai államfők rendszeres találkozóján 12 ország – Németország, Olaszország, Észtország, Írország, Görögország, Málta, Lettország, Magyarország, Lengyelország, Portugália és Szlovénia – elnöke vett részt. Az Arraiolos-csoport tanácskozásához első alkalommal csatlakozott Szlovákia elnöke.

Az első értekezlet helyszínéről elnevezett Arraiolos-csoportot 2003-ban hívta életre Jorge Sampaio akkori portugál elnök olyan európai uniós tagországok és leendő tagállamok államfőinek a részvételével, akik úgynevezett parlamentáris köztársaságok elnökei, a közvetlen végrehajtó hatalomnak többnyire nem részesei. A csoport fő célja, hogy az európai uniós tagországok előtt álló aktuális kihívásokat, az európai együttműködéshez kötődő témákat megtárgyalják.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Kapcsolódó cikkek

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
G.Yoda
2022. október 12. 22:54
Kiegészítő információ, ez kimaradt a cikkből érthetetlen okból. -Elítélik a Bukaresti Kilencek államfői ukrán városok tömeges orosz bombázását, amelyet a nemzetközi jog értelmében háborús bűncselekménynek tekintenek.-
MZXX
2022. október 07. 04:46
Európa megerősítéséhez az Usa kiszorítása szükséges európából.
Bandizulu
2022. október 06. 22:15
Képmutatás az egész, nyalni a nyugatnak kurva erőssé tesz B+ Novák, érzelmi politika helyett reált kéne vinni, ez már DK-s szint, Gyurcsány tapsikol örömében.
Sulammit
2022. október 06. 22:14
Hozzá kellett volna még tenni, amit folyamatosan ismételünk, hogy béke csak úgy lesz, ha a felek leülnek tárgyalni. Leül az orosz a jenkivel. Leül az ukrán az orosszal. Ha nyugat befejezi a folyamatos fegyverszállítást Ukrajnának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik