Megszólalt Kárpátalja kormányzója a Turul-szobor ügyében

2022. október 19. 10:59

Viktor Mikita szerint Ukrajna egy európai ország, „amely napról napra halad az európai integrálódás felé”.

2022. október 19. 10:59
null

A megyei és országos sajtó képviselőivel tartott közvetlen találkozót Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója – írja a Kárpátalja.ma. Emlékezetes, a napokban azonnali határozattal, minden előzmény nélkül a munkácsi városi tanács elbontatta a vár jól ismert Turul-szobrát, aminek helyére az ukrán címer háromágú szigonyát fogják kihelyezni.

Értelmes párbeszédnek kell történnie. Nem engedhetem meg, hogy ez valamiféle agresszív cselekvésként nyilvánuljon meg, sem az egyik, sem a másik irányba”

– szögezte le Mikita. A kormányzó nyomatékosította, hogy az ügyben továbbra is vizsgálódni fognak – írja a portál.

 

Munkácsi turuleltávolítás: várjuk Kárpátalja kormányzójának válaszát

Emlékezetes, a napokban azonnali határozattal, minden előzmény nélkül a munkácsi városi tanács elbontatta a vár jól ismert Turul-szobrát, aminek helyére az ukrán címer háromágú szigonyát fogják kihelyezni. A döntés kapcsán tiltakoztak a kárpátaljai magyarság jeles képviselői, mint Darcsi Karolina, a KMKSZ kommunikációs titkára lapunknak korábban elmondta, még ukrán civilek is tiltakozó aláírásgyűjtés megindítását javasoltak, vagyis a szobor a város lakói számára nemzetiségtől függetlenül fontos volt.

 

„Hangsúlyozni szeretném, hogy szerintem is fontos, hogy legyen ukrán címer, de ennek megvalósításához bölcsebben is hozzá lehet állni. Ugyanakkor erővel nem lehet visszaállíttatni a szobrot. Hacsak nem annak érdekében, hogy a lebontást kezdeményező örömére szolgáljunk” – mondta. Mikita szerint az erőfitogtatás nem megoldás, békés kerekasztal-beszélgetésre van szükség, amelyen a kistérség képviselői is részt vesznek.

A régió vezetője leszögezte,

Ukrajna egy európai ország, „amely napról napra halad az európai integrálódás felé”.

***

„Hálásak vagyunk Magyarországnak" - Kárpátalja kormányzója a Mandinernek

Mi okozza önöknek a legnagyobb nehézséget Kárpátalján? Mintegy 250 ezer és 400 ezer közé tehető a belső menekültek száma. Ezeknek az embereknek élelemre van szükségük, helyre, ahol élhetnek, és pszichológiai segítségre. Nekünk most ők jelentik a legnagyobb kihívást, állandóan figyelnünk kell a lehetőségeket, és szervezni, ami folyamatos elfoglaltságot jelent.

 

Nyitóképen: A munkácsi várnál lévő turulszobor. Fotó: MTI / Friedmann Endre

Összesen 223 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szkeptikus fickó
2022. október 22. 22:14
Szomorú ügy ez. Az egy dolog, hogy biztosan páran úgy gondolják, Ukrajnában, hogy Magyarország nem eléggé segíti őket a harcban (ez még igaz is lehet), de ugyanakkor kárpátaljai magyarok is halnak meg a fronton, akiket már korábban is hátrányosan érintett a nyelvtörvény...
kubota
2022. október 19. 21:58
"Ukrajna...napról napra halad az európai integrálódás felé..." Naja, még 2-300 év és ott is lesztek...
zara
2022. október 19. 21:23
napról napra halad az európai integrálódás felé :) esetleg napról napra több ukrán menekül végleg európába....10 év múlva ki fog ott lakni?
borsika
2022. október 19. 20:46
Sajnos erővel nem lehet visszaadni Ukrajnának az évtizedekig bitorolt területeket. Kussolni kéne, és békét kötni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!