Munkácsi turuleltávolítás: várjuk Kárpátalja kormányzójának válaszát

2022. október 18. 15:01

A munkácsi turulszobor eltávolítása kapcsán megkerestük Kárpátalja kormányzóját, a nemrég lapunknak interjút adó Viktor Mikitát – egyelőre nem kaptunk választ kérdéseinkre.

2022. október 18. 15:01
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Emlékezetes, a napokban azonnali határozattal, minden előzmény nélkül a munkácsi városi tanács elbontatta a vár jól ismert Turul-szobrát, aminek helyére az ukrán címer háromágú szigonyát fogják kihelyezni.

A döntés kapcsán tiltakoztak a kárpátaljai magyarság jeles képviselői, mint Darcsi Karolina, a KMKSZ kommunikációs titkára lapunknak korábban elmondta, még ukrán civilek is tiltakozó aláírásgyűjtés megindítását javasoltak, vagyis a szobor a város lakói számára nemzetiségtől függetlenül fontos volt.

A most sajátos módon egyszerűen lefűrészelt szobrot

2008-ban éppen a városi tanács javaslatára helyezték vissza

oda, ahol az eredetit 1896-ban, a millennium alkalmából emelték, s ahonnan a csehszlovák megszállás idején, 1926-ban bontották el.

„Barbár módon lefűrészelték" - mi folyik a munkácsi Turul-emlékmű körül?

Hirtelen hozott határozattal a munkácsi városi tanács eltüntette a vár ikonikus Turul-szobrát, és helyette az ukrán címer háromágú szigonyát, a trizubát helyezik ki. A kárpátaljai magyar kisebbség jogait és jóérzését figyelmen kívül hagyó lépésről Darcsi Karolinát, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség kommunikációs titkárát kérdezzük. Ahogy a politikus lapunknak elmondja: „A szobor lebontása abszolút meglepett minket.

A szobor eltávolítása ellen tiltakozott Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is, majd, ahogy Szijjártó Péter miniszter bejelentette, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium bekéreti a budapesti ukrán ügyvivőt. A politikus hozzátette, biztos abban, hogy Kárpátalja kormányzója, Viktor Mikita tudta nélkül történt az eset,

A kormányzóval a Mandiner is készített nemrég interjút, amelyben Mikita, noha kritikus volt azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány nem segíti fegyverekkel hazáját, de méltatta a magyarok – kárpátaljaiak és anyaországiak – erőfeszítéseit az orosz invázióval küszködő Ukrajna megsegítésében, ahogyan a nemzetiségek békés együttélését is a térségben.

„Hálásak vagyunk Magyarországnak" - Kárpátalja kormányzója a Mandinernek

Mi okozza önöknek a legnagyobb nehézséget Kárpátalján? Mintegy 250 ezer és 400 ezer közé tehető a belső menekültek száma. Ezeknek az embereknek élelemre van szükségük, helyre, ahol élhetnek, és pszichológiai segítségre. Nekünk most ők jelentik a legnagyobb kihívást, állandóan figyelnünk kell a lehetőségeket, és szervezni, ami folyamatos elfoglaltságot jelent.

A Munkácson történtek kapcsán a hétvégén az alábbi kérdésekkel fordultunk Mikitához:

Mi a véleménye a szobor elbontásával kapcsolatos döntésről, a döntés szintjéről és annak körülményeiről – vagyis, hogy a városi tanács sürgősséggel döntött, bármiféle társadalmi egyeztetés nélkül?

Milyen üzenetet közvetít egy olyan szobor eltávolítása a helyieknek, az ukrán és magyar közösségnek,

amely éppen a történelmi megbékélés alkalmából állított helyre ugyancsak Munkács város tanácsa?

Cikkünk kedd délutáni publikálásáig nem kaptunk válaszokat a kormányzótól.

Amint válaszol, természetesen közöljük majd!

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2022. október 19. 11:50
2001-es adatok szerint "Kárpátalja népességének egyik alapvető jellemzője az etnikai sokszínűség. A nagyobb nemzetiségek aránya 2001-ben a következő volt: ukrán 80,5%, magyar 12,1%, román 2,6%, orosz 2,5%, cigány 1,1%, egyéb nemzetiségek 1,1%." Tehát 12.1% magyar volt 2001-ben, ez mára lement kb a FELÉRE, 5-6% lehet... Szijjártóbak kár ezért pattognia.
veszettfejsze
2022. október 18. 21:26
Wildcat
2022. október 18. 20:36
https://karpataljalap.net/2022/10/18/viktor-mikita-felszolalt-turulmadar-ugyeben Vagyis : Akik levágták a frontra, aki megrendelte azzal meg foglalkozik a titkosszolgálat.
Reszelő Aladár
2022. október 18. 20:35
Az egész mesteri módon elő volt készítve: meg sem száradt a pecsét, már le is flexelték. Az egész kivitelezése arra enged következtetni, hogy nem tudott róla. Vagy szóltak neki előre, de a rapid végrehajtás miatt tiszta maradhatott. Teljesen mind1 mert megtörtént. Ha elnézést kérnek és helyreállítják, elfogadjuk és megbocsátunk. De erre nem fog sor kerülni. A kisebbségek jogait 100 éve csak mi vesszük komolyan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!