Fordult a kocka: az oroszok kivonulnak Herszonból

2022. október 22. 15:38

Nyugati jelentések szerint rosszul képzett, frissen toborzott katonákkal védenék a távozó csapatokat.

2022. október 22. 15:38
null

Az elmúlt napokban az orosz csapatok a dél-ukrajnai Herszon régió nyugati részéből való kivonulásra készültek – most meg is kezdődött az egységek mozgása, írja a Zeit. Az Institute for the Study of War (ISW) napi elemzésében arról számol be, hogy a hadsereg valószínűleg a következő hetekben kivonul a térségből.

Az orosz hadsereg számára valószínűleg problémákat okozhat, hogy az ukrán védők megtámadják a csapataikat kivonulás közben. Ennek oka, hogy sok orosz katona csak nemrég lépett be a hadseregbe Vlagyimir Putyin mozgósítási kampányának eredményeként. Az ISW szerint rosszul képzettek, és kevés esélyük van arra, hogy ellenálljanak Ukrajna esetleges ellentámadásainak.

A jelentés szerint a dél-ukrajnai katonai parancsnokság előző nap arról számolt be, hogy orosz csapatok egyebek mellett lőszert és katonai felszerelést szállítanak komppal a Dnyipro folyó nyugati partjáról a keleti partra. A csapatok védelme érdekében Oroszország 2000 katonát telepített a térségbe, akik ukrán állásokat támadnának.

A brit katonai hírszerzés megerősítette a jelentéseket. Az ISW szerint az orosz hadsereg elkészült a Dnyipron átívelő pontonhíddal. Ez az Antonivka-híd mellett található, amelyet Ukrajna júliusban megtámadott, hogy elvágja Oroszország stratégiailag fontos szállítási útvonalát – írja a lap.

A kivonuláshoz Oroszországnak csapatokat kell a térségben hagynia. Az ISW szerint az ő feladatuk az ukrán támadások visszaverése és így a kivonuló bajtársak fedezése. Az intézet által idézett ukrán oldalról származó becslések szerint az orosz katonai vezetés a legnagyobb harci erővel rendelkező csapatokat kelet felé akarja kivonni.

Az intézet szerint egyre világosabbá válik, hogy Oroszország fel akarja robbantani a kachovkai vízerőmű gátját, hogy biztosítsa kivonulását. A szerkezetet Volodimir Zelenszkij szerint aláaknázták. Az ISW szerint Oroszország az ellenséget akarja hibáztatni, ha az erőművet felrobbantják. 

A jelentés szerint Oroszországnak viszont minden oka megvan arra, hogy ehhez a lépéshez folyamodjon. Az érkező víztömegek kiszélesítenék a Dnyiprót, és így lassítanák az ukrán csapatok ellentámadásait.

 

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

Összesen 459 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kivancsijani
2022. október 23. 06:46
Herszon (most már) egy orosz város. Innentől fogva nem tartom nagyon valószínűnek, hogy ezt valós szándék szerint feladnák. Inkább valamilyen művelet előkészítése lehet.
Jusztiscsak
2022. október 22. 22:53
Megkért B_kanya priviben, hogy ne mondjam el senkinek. Szóval mi ismerjük egymást. Itt lakott anno a közelünkben. Most nem tudom azóta, mióta kiengedték hol él. Van egy sötét titka. 9 évet húzott le a csillagban Szegeden. Kaposváron ő volt a szatír, aki mutogatta magát a gyerekeknek. Aztán egyszer tovább ment és fajtalankodott is és félholtra vert egy 7-8 év körüli gyereket. Nagyon durva, hogy egy ilyen senki oszthatja itt az észt. Nem tudtam nem elmondani. Na ez a demokrácia, igyátok minden szavát. Lényeg, hogy soha meg ne lássalak.
Jusztiscsak
2022. október 22. 22:42
Egy a baj gyerekek, mind át vagytok baszva. A köpcösünk sem színtiszta szimpátiából lett Putyin pincsikutyája, a Ruszkik hazázóból, Nagy Imre temetésén. A tolvajnak megtalálták a ruszkik a gyenge pontját. Annyi volt a nulla, hogy nem tudta megszámolni amennyivel megvették a Viktorkátokat. Nem a barátság és a meggyőződés miatt tart ki a világellenség, tömeggyilkos mellett és járatja el ezzel az egész nemzetünket. Dehogy is... Kizárólag a tolvaj vére miatt. Mint Dagobert bácsinak, kitágult szemmel, csak a milliárdok vannak a szeme előtt, amit Paks 2-ből, meg a sok ruszki közös bizniszből el lehet lopni. Nem tudja elengedni, mégha mindenki megveti is érte. Lehet, hogy le kellene vágni a kezét, mint a tolvajoknak szokták. Még a KGB által összeállított orosz seggnyalós nemzeti konzultációval megerősítést is kér a lopáshoz. Ti meg hű szolgái asszisztáltok is sűrű nyelvcsapásokkal a bohóc mini maffiózónak. Egy kabaré lettünk, csak az a baj, hogy rajtunk röhögnek. Tapsol a nyomorban lévő nép, a tolvaj vezérnek. Beee.
Tatulus
2022. október 22. 19:39
Bizony, bizony! Az oxfordi tudósok is megmondták! Bár szerintem pofára esés lesz, tudós szinten is. Herszon marad az oroszoké! Az ukránok heje-hujája helyett véres-fejű ukrán visszavonulás várható!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!