Amerikai chipek az Ukrajnát támadó iráni drónokban?

2022. október 07. 06:07

Ez a hír azért megdöbbentő, mert az USA régen megtiltotta, hogy amerikai gyártmányú elektronikai eszközöket árusítsanak Iránnak.

2022. október 07. 06:07
null
Bekezdések

Amerikai chipet találtak az ukránok egy iráni Sahed–136-os kamikaze drónban – erről írt az Index.hu ukrán forrásokra hivatkozva. A cikk szerint a szerkezetet egy Dnyipró városban található dróngyártó vállalat munkatársai szedték szét. Ők állítják, hogy az iráni UAV-ot egy Altera/Intel chip működtette, amelyet az Egyesült Államokban gyártottak. Ez a hír azért megdöbbentő, mert az USA régen megtiltotta, hogy amerikai gyártmányú elektronikai eszközöket árusítsanak Iránnak.

Az Index.hu azt közölte, hogy bizonyos nem hivatalos elméletek szerint az elektronikai eszközök Kínán keresztül jutottak el Iránba, amiről az Altera/Intel nem tudott. Az állítást az ukránok azzal is igyekeztek alátámasztani, hogy egy fotót is megosztottak az állítólagos iráni drónban talált chipről.Mivel az elképesztő információt ukrán forrásokra hivatkozva az Index.hu írta meg, oroszbarát vádakkal azt hiszem, aligha lehet előjönni.

Az állításnak így egyelőre hitelt adunk. S ha ebből indulunk ki, amikor magam elé is képzelem az ukrán vezetőket, amint tudatosul bennük, hogy olyan drónokkal hajtanak végre ellenük pusztító támadásokat, amelyeket a legfőbb szövetségesük által gyártott chip vezérel. Történik mindez úgy, hogy a drónokat gyártó Irán eleve nem is juthatott volna az amerikai kütyükhöz. S mégis sikerült neki. Hát nem érdekes?”

Nyitókép: Facebook

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Attila a nagy
2022. október 07. 19:45
Mi ebben a meglepetés? Ugyanaz, mint a szesz tilalom,meg a kábítószer. Minél jobban tiltják,annál nagyobb az üzlet. A legjobb benne az, hogy a csempészésen azok kaszálnak a legnagyobbat akik tiltják.
szemlelo
2022. október 07. 14:32
Hagyjuk! Ezeket az áramköröket bárhol lehetett kapni, normális piaci termékek. Lehet, hogy most a legfejlettebbeket jobban fogják figyelni, de ez az egész már 5-10 éves technológia. Egyébként annak idején, a reageni nagy embargó idején is vettünk tiltott, amerikai áramköröket. Pedig akkor még nem Tajvanban és Kínában gyártották őket.
kaffogó hebrencs
2022. október 07. 11:27
A szankciók működnek.
Ödenburger
2022. október 07. 11:09
Akkor ismét megerősíthetjük, hogy a szankciók - úgy általában - nem működnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!