Lukasenka: Varsó, Vilnius és Kijev terrorakciókat tervez Fehéroroszország ellen

2022. október 10. 18:24

„Nem hivatalos csatornákon keresztül arról értesültünk, hogy csapásmérést terveznek Ukrajna területéről Fehéroroszország ellen” – közölte az elnök.

2022. október 10. 18:24
null

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn azzal vádolta Lengyelországot, Litvániát és Ukrajnát, hogy „terrorista” támadásokat és „felkelés” kirobbantását tervezik Fehéroroszországban, és bejelentette, hogy közös „regionális” katonai alakulatot hoztak létre Moszkvával.

„Lengyelországban, Litvániában és Ukrajnában fehérorosz szélsőségesekből álló fegyveres alakulat kiképzése zajlik szabotázsakciók, terrortámadások végrehajtása és egy felkelés fehéroroszországi kirobbantása érdekében, ami közvetlen fenyegetést jelent országunk számára” – jelentette ki Lukasenka elnök egy nemzetbiztonsági tisztségviselőkkel tartott megbeszélésen. „Az Egyesült Államok és az Európai Unió megerősítette, hogy politikai erőként kívánják használni a fehérorosz szökevényeket, és

és súlyosbítják a (fehérorosz) nyugati határon kialakult helyzetet, hogy megnyissák a második frontot” – tette hozzá a fehérorosz államfő az elnöki hivatal közleménye szerint.    

Lukasenka szerint Kijev egy „második krími hidat” szeretne,

Lukasenka hangsúlyozta, hogy a múlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös orosz-fehérorosz regionális katonai alakulatot hozott létre a nyugati határon tapasztalható „feszültség” növekedése miatt, két nappal ezelőtt pedig megkezdték az erők összevonását, anélkül, hogy pontosította volna annak elhelyezkedését vagy méretét. „Tegnap nem hivatalos csatornákon keresztül arról értesültünk, hogy

– mondta az elnök, kijelentve, hogy Kijev egy „második krími hidat” szeretne, amellyel a szombat hajnali robbantásban megrongált, a Kercsi-szoros felett átívelő orosz Krími hídra utalt. „Ha békét akarsz, készülj a háborúra” – idézte a latin mondást az államfő, miközben hangsúlyozta, hogy nem szabad háborúnak kitörnie Fehéroroszország területén.   

 Lukasenka üzenetet küldött Volodimir Zelenszkijnek, figyelmeztetve az ukrán elnököt: ne merjen hozzáérni "piszkos kezével egyetlen négyzetméternyi (fehérorosz) területhez" sem.  Az orosz erők február 24-én Fehéroroszország területéről is benyomultak Ukrajna északi részére, ahonnan azonban tavasszal visszavonultak, és Minszk eddig nem vett részt az ukrajnai hadműveletekben.

(MTI)

Nyitókép: AFP

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MyOp
2022. október 11. 00:03
Lukasenka nagy zavaró állomás.
foldizs
2022. október 10. 20:52
De szánalmas ez a Lukasenka :D
popzene
2022. október 10. 20:45
Bástya elvtárs
MTom
2022. október 10. 20:33
Na vajon az oroszpartiak az idiota traktoros allitasait is rogton elhiszik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!