Orosz katonai szóvivő: Újabb ukrán kísérlet történt a zaporizzsjai atomerőmű visszafoglalására

2022. szeptember 03. 20:32

„Ukrán partraszálló deszant tett újabb sikertelen kísérletet a zaporizzsjai atomerőmű visszafoglalására”  – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy.

2022. szeptember 03. 20:32
null

A tábornok szerint a kísérlet péntek este, közép-európai idő szerint 22 óra körül történt. Konasenkov azt mondta, hogy két, összesen 42 járműből álló naszád- és motorcsónakraj, a fedélzeten ukrán különleges műveleti egységek 250 katonájával és külföldi „zsoldossal” megpróbált partra szállni a kahovkai víztározó partján, Enerhodar és Dniprorudne közelében.    

Elmondása szerint

Az orosz tüzérség csapást mért a partvonalnak arra a szakaszára, ahol az ukrán deszant maradványai kikötöttek, egyéb eszközök mellett 203 milliméteres kaliberű Malka tarackokat is bevetve. Az orosz katonai tárca szerint a sikertelen ukrán kísérletben 47 katona, köztük tíz külföldi „zsoldos” esett el, további 23-an pedig megsebesültek.    

Az előző orosz hadijelentés szerint pénteken, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség missziója látogatásának reggelén is meghiúsult két összehangolt ukrán partraszállási kísérlet az erőmű közelében. Konasenkov sikertelennek minősítette a Mikolajiv-Krivij Rih irányából az elmúlt nap folyamán indított ukrán támadási kísérleteket is.

A szóvivő szerint az ukrán veszteségek nyomán éles ágy-, gyógyszer- és vérkészlethiány lépett fel Mikolajiv és térségbeli városok egészségügyi intézményeiben és megnőtt a dezertálások száma is. Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi egységek Konasenkov szerint 53 lőállásban lévő tüzérségi egységet, 157 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, hat lőszerraktárt és üzemanyagraktárt támadott, megsemmisítve egyebek között egy amerikai gyártmányú HIMARS rakétavetőt, a lőszerellátó járművével és mintegy 30 katonával együtt.

(MTI)

Nyitókép: Dmytro Smolyenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Kapcsolódó

Meghiúsult az ukrán rohamcsapat partraszállása a zaporizzsjai atomerőműnél. Oroszország állítja, bizonyítékai vannak arról, hogy az ukránok támadásokat indítanak és katasztrófát idézhetnek elő: ezeket átadták az ENSZ-nek. Bővebben...

 Oroszország állítja, bizonyítékai vannak arról, hogy az ukránok támadásokat indítanak és katasztrófát idézhetnek elő: ezeket átadták az ENSZ-nek.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. szeptember 04. 12:19
csak igy tovabb, ahogy Zsele mondta a: az utolso ukranig
makám
2022. szeptember 04. 11:11
"köztük tíz külföldi „zsoldos” esett el" szóval ezeket képezték brittek...
BAJA
2022. szeptember 04. 09:45
sajnos a hadijog szerint egy rézsutvevő félnek kötelessége a saját civiljeiről gondoskodni
elfújta az ellenszél
2022. szeptember 03. 22:02
Általában nem jön be, amikor egy kétlépcsős stratégia első része sikertelen, mégis megpróbálkoznak a másodikkal Az orosz csapatkivonásért való ágálásra azért volt szüksége az ukiknak, hogy könnyebben visszafoglalhassák az erőművet. Miután az oroszok nem vonultak ki, eleve rosszak az esélyeik. Talán Sztálingrád példája is motiválja őket, és ameddig van ember és tutaj addig próbálkoznak. Nem akarom elvenni a kedvüket, de a szovjeteknek óriási veszteségei voltak a Volgán keresztül indított felmentő csapatokkal. Viszont emiatt nem tudták a németek teljesen elfoglalni Sztálingrádot, csak úgy 95%-át
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!