Újra működik a Zaporizzsja erőmű lekapcsolt reaktora

2022. szeptember 02. 18:31

Az ötödik reaktort helyi idő szerint 13 óra 10 perckor kapcsolták vissza.

2022. szeptember 02. 18:31
null

Az oroszok által megszállt zaporizzsjai atomerőmű ötödik reaktorát újra rákapcsolták ukrán hálózatra, egy nappal azután, hogy a telephely közelében történt lövöldözés miatt leállították – közölte az Energoatom állami atomenergetikai vállalat.

„Jelenleg két reaktorblokk működik az erőműben, áramot termelnek Ukrajna szükségleteinek kielégítésére” - közölte az Energoatom a Telegramon, hozzátéve, hogy az ötödik reaktort helyi idő szerint 13 óra 10 perckor (10:10 GMT) kapcsolták vissza.

Az erőművet márciusban orosz csapatok szállták meg, de az ukrán mérnökök továbbra is működtetik, annak ellenére, hogy többször lőtték az erőmű területét, amiért Kijev és Moszkva egymást okolják – írja az Al Jazeera.

Nyitókép: Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Kapcsolódó

Le kellett állítani az egyik zaporizzsjai reaktort az ágyúzás miatt. Aktiválni kellett az atomerőműben a vészhelyzeti védelmet. Bővebben... 

Aktiválni kellett az atomerőműben a vészhelyzeti védelmet.  

Nemzetközi Atomenergia-ügynökség: Láthatóan többször károsodott a zaporizzsjai atomerőmű. Az ügynökség úgy döntött az állapotfelmérés után, hosszútávon gondoskodnak az erőműbeli jelenlétről. Bővebben..

Az ügynökség úgy döntött az állapotfelmérés után, hosszútávon gondoskodnak az erőműbeli jelenlétről.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robert69
2022. szeptember 02. 21:04
Az ukránok rájöttek, hogy télen qvára fog hiányozni az az elektromos áram amit ott termelnek. Lesz még ott lázadás a lakosság körében csak figyeljetek.
Megtalálta
2022. szeptember 02. 20:27
Érdekes, hogy sehol egy hír arról, hogy az ukránok tegnap reggel két csapatot is indítottak, hogy elfoglalják az atomerőművet. A nagy Kherszoni offenzíva igazából figyelemelterelés lehet, illetve hogy lefoglalják az orosz erőket. https://t.me/DonbassDevushka/22497 Enerhodar/Zaporizhzhya NPP - At 6.20 Moscow time in the river bank three kilometres north-east of the Zaporizhzhia NPP, the AFU carried out a landing of two sabotage groups with a total number of up to 60 people. - The saboteurs were blocked by units of the Russian National Guard and the Russian Armed Forces. Army aviation helicopters were involved in destroying the AFU' groups. - Around 7.00 Moscow time, an attempted AFU landing on two self-propelled barges from Nikopol was foiled. Both vessels were sunk as a result of the shelling.
szabadelvűnemzetikonzervatív
2022. szeptember 02. 20:09
Ezt is Putyinnak köszönhetik, mert szólt az atom mestereknek.
kiss.istvan770
2022. szeptember 02. 20:04
Ukrán süket duma, a lelepleződéstől való félelmükben, miután nem sikerült az angolok vezette 60 terrorista akciójával elfoglalni az erőművet. A NAÜ ellenőrök közt nincs angol és amerikai ezért várható, hogy igazat fognak mondani. (google fordításban): "Az ukrán elnök egyik főtanácsadója azt mondta, nem vár áttörést a NAÜ zaporozsjei erőművére irányuló küldetésétől Az ENSZ nukleáris felügyelő kutyájában „alapértelmezés szerint” bizalmatlannak kell lenni – Zelenszkij segédje ... A nemzetközi szervezetek, köztük a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) „gyávák” , és nem lehet bennük megbízni – mondta Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök egyik magas rangú munkatársa." „Nem szeretem a nemzetközi intézményeket és általában a közvetítői missziókat. Rendkívül hatástalannak, rendkívül gyávának és rendkívül szakszerűtlennek tűnnek” – mondta Mihail Podolyak egy csütörtök esti interjúban." Ez nem csak a NAÜ -re vonatkozik , hanem az ENSZ-re, az Amnesty Internationalre és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságára is – állította az ukrán tisztviselő, hozzátéve: „Alapértelmezés szerint nem szabad megbízni bennük”. " Bírálta azt is, hogy a NAÜ főnöke hajlandó beszélni a Roszatom orosz atomenergetikai szervezet képviselőjével, aki Podolyak szerint „furcsa hosszú beszédet tartott” az ENSZ-tisztviselőnek." "Podolyak szerint a NAÜ-NEK OROSZORSZÁGOT KELLENE HIBÁZTATNI AZ ERŐMŰ ELLENI TÁMADÁSOKÉRT, ÉS HA A JELENTÉSÜKBEN EZT NEM TESZIK MEG, csak annyit közöl, hogy az ellenőrök tanúi voltak a sztrájkoknak, akkor a szervezetről alkotott véleménye beigazolódik. Vlagyimir Zelenszkij elnök is szkepticizmusát fejezte ki a NAÜ zaporozsjei atomerőműben tett látogatásával kapcsolatban. Csütörtök esti videonyilatkozatában azzal vádolta Grossit, hogy nem biztosította az állomáshoz való hozzáférést „független újságírók” számára, akik az ellenőrökkel akartak meglátogatni." Az Amnesty megbízhatatlanságában egyetértek az ukránokkal. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!