Novák Katalin: A béke legyen az elsődleges cél

2022. szeptember 22. 08:31

Novák Katalin elmondta, hogy a magyarok a konfliktus kezdete óta az áldozatok mellett állnak, jelenleg is zajlik Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója.

2022. szeptember 22. 08:31
null

Novák Katalin a 77. ülésszak plenáris ülésén mondott beszédében emlékeztetett arra, hogy az ENSZ megalakításának legfontosabb célja a béke volt, ahogy ezt az ENSZ Alapokmány I. cikke is megfogalmazza. A köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország szomszédságában 20 évvel a délszláv háború után újra háború zajlik, és különös aggodalmat okoz, hogy a háborúnak határon túl élő magyarok is áldozatául esnek. Megerősítette, hogy

Novák Katalin elmondta, hogy a magyarok a konfliktus kezdete óta az áldozatok mellett állnak, jelenleg is zajlik Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója, a magyar emberek, egyházak, civil szervezetek, önkormányzatok és a kormány a konfliktus kezdete óta már közel 1 millió embernek nyújtottak menedéket.

A köztársasági elnök hangsúlyozta:

„A háborúnak csak áldozatai vannak, és a legnagyobb veszteségek a családokat érik: az anyákat és apákat, akik elveszítik gyermekeiket a csatatéren, feleségeket, akik elvesztik férjüket a harcokban, gyerekeket, akik elvesztik testvéreiket a háború poklában.”

„A lehető leghatározottabban szólítunk fel az ártatlan civilek ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálására. Ezeket a bűncselekményeket az illetékes nemzetközi intézményeknek dokumentálniuk kell, ki kell nyomozniuk és bíróság elé kell állítani az elkövetőket. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” - tette hozzá.

– tette fel a kérdést az államfő, amire választ adva kijelentette, hogy a béke helyreállítása mellett kell kiállni.

Rámutatott arra, hogy Magyarország több szövetségi rendszer tagja, az ENSZ mellett a NATO-nak, az Európa Uniónak és az Európa Tanácsnak. Ezeket a szervezeteket eredendően azért hozták létre, hogy a békét szolgálják, a béke teremtette őket, ez adja identitásuk alapját - tette hozzá.

„Cseppet sem magától értetődő, hogy ma, amikor Európában újra háború energia- és élelmiszerválság dúl, a háború elkerülése és béke megőrzése érdekében létrehozott szervezetek az ideológiai indoktrinációra összpontosítanak” – fogalmazta meg üzenetét Novák Katalin beszédében.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illibernyák
2022. szeptember 23. 09:24
Kék ruha megint megvolt, már csak a sárga-kék fülbevaló hiányzott... Ezek a tetvek tényleg ennyire hülyének nézik az embereket? Orbán az orosz szankciók ellen lázít, az ablakpucoló pedig a putyinista brigantik által elkövetett háborús bűnök kivizsgálását követeli. Elképesztő bazdmeg!!!!
Gyzoltan
2022. szeptember 22. 11:38
Katalin asszony még nem tudja, hogy a béke az nem más, mint két háború közötti ideiglenes fegyverszünet! Azt is tudhatná, hogy amibe a zsidók belekezdtek, azt végig is viszik... Erre elég meggyőző az ezer-évek történelme...
anonimusz007
2022. szeptember 22. 11:22
BÉKE??? (Mikor olyan jol megy a fegyverbiznisz) ...illetve segiteni gyözni Ukrajnát...
Abafy Alfréd
2022. szeptember 22. 10:15
színt vallatok, nyomorultak. No látjátok itt van az hogy miért van sokszor 2/3.Miattatok, mocskosszájó barom prolik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!