A The New York Times szerint Magyarország a tekintélyuralom felé tart

2022. szeptember 10. 10:46

Az amerikai lap azt állítja, hogy úgy hanyatlanak a demokráciák világszerte, mint Magyarországon és Törökországban.

2022. szeptember 10. 10:46
null

„A demokrácia hanyatlása fellelhető gazdag és szegény országokban, illetve régi és új demokratikus rendszerekben egyaránt. A lényeg: nagyjából ugyanaz megy végbe, mint Magyarországon, Törökországban vagy Venezuelában” – írja a New York Times. Az amerikai lap szerint ez azt jelenti, hogy a választott vezetők jutnak uralomra, mivel azt ígérik, hogy védelmet nyújtanak valamilyen belső veszéllyel szemben, ennek pedig a vége az, hogy szép lassan felszámolják a jogállamot.

Max Fischer, a lap írója úgy gondolja, hogy az út valamennyi állomása veszélyes, még ha nem is kifejezetten tekintélyelvű. „A politika valamelyest befolyása alá vonja az igazságszolgáltatást, saját emberek kerülnek független intézményekbe, megváltoztatják a választási szabályokat, a sajtó pedig szigorúbb kormányzati fennhatóság alá kerül” – olvasható a cikkben.

„Mivel ezek a vezetők próbálják megosztani a társadalmat, majd abból hasznot húznak.  A hatalom lassú kiterjesztése még úgy is tűnhet a támogatók szemében, mintha az a demokrácia megmentését jelentené” – írja Fischer.

Az író szerint a rendszer az évek során egyre inkább elbillen a tekintélyuralom felé. „Nem mindig torkollik nyílt diktatúrába. Nehéz azonban megmondani, hogy mennyire tipikus a magyar vagy a török út, de az nem sokszor fordul elő, hogy egy demokrácia megindul lefelé, ám még képes visszafordulni” – írja az újságíró.

Nyitókép: Handout / AFP

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2022. szeptember 15. 12:30
Az a szélsőbaloldali aki, a társadalmi béke és a közrend elsődleges garanciáját az Alaptörvényt kívánja alkotmányellenes eszközökkel ignorálni, kiiktatni, megsemmisíteni az, közel áll a fasizmushoz és a nemzeti szocialistákhoz. Pl. Gyurcsány, Dobrev stb. A jogállam felszámolói a baloldalinak nevezett összefogás emberei. Demokratikus gondolkodású, érett személyiségű emberek nem akarják lejáratni, diszkreditálni a népszavazást, a népszavazás intézményét. Éppen attól demokratikus gondolkodású és érett személyiségű valaki, hogy soha nem tesz ilyet. A népszavazás a közvetlen demokrácia gyakorlásának egyik eszköze, ennek diszkreditálása antidemokratius megnyilvánulás. A baloldalinak mondott összefogásnak meg kellene tanulnia demokrácia szabályait. Az antidemokratikus szervezetek szégyenfalán előkelő helyet fognak kapni.
Nyugati Ádám
2022. szeptember 11. 12:09
Nehogy azt higgye valaki, hogy nem lehet pontosan tudni, hogy ki, illetve kik vezetik az USA-t és még számos államot valójában. Látványtechnikai szinten mindég van egy pojáca, aki eljátssza a vezető politikus szerepét, de senki nem gondolhatja komolyan, hogy egy Biden, Sholz, Leyen asszony stb. figuráknak egyáltalán lehet saját gondolatuk az országukról, vagy egy konföderációról. A különböző nemzetközi szervezetekbe sem a legélesebb eszű embereket delegálják vagy hívják meg, hanem azokat, akik jól tudják felmondani a leckéjüket. Na ebből a szolgalelkű, közepes tehetségű, de jól megfizetett sisera hadból emelkednek ki az országukért és nemzetükért kiálló politikai személyiségek. A többi a FED tulajdonosok és rokonaik cselédei. A cselédeknek azonban nem tetszenek azok a személyiségek, akik tudásukkal bátorságukkal, és más vezetői képességekkel rendelkeznek és így tekintélyre tesznek szert. Ezért kellett a 10 évvel ezelőtt még pozitív karakterű tekintély jelzőt a negatív zsarnokkal rokonítani. Így maradhatnak a tehetségtelen, kétes jellemű gyurcsányok, karácsonyok, MZP-k, stb. és a külföldi, fentebb említett állítólagos vezetők a színtéren.
lendvaiildiko
2022. szeptember 10. 20:50
Hogy tekinthetnék fel egy urzulára, dzsóra, solcra, egy finn miniszterelnöknőre? Kabátjuk nagy, eszük kevés, még a disznókat sem lehetne rájuk bízni? Miért baj, ha egy ország élén tehetséges vezető áll?
zoles
2022. szeptember 10. 15:07
Ez mind igaz amit leírt a Soros-féle "demokráciákra".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!