Vucic: Szerbia nem ismeri el az ukrajnai régiók népszavazásának eredményeit

2022. szeptember 28. 18:16

A szerb elnök hangsúlyozta, Belgrád tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, az ENSZ Alapokmányát, valamint az ENSZ határozatait.

2022. szeptember 28. 18:16
null

Aleksandar Vucic szerb elnök szerdán kijelentette, az ország érdekeit az szolgálja a leginkább, ha saját területi egységének megóvása mellett tiszteletben tartja más országok területi integritását is. Hozzátette: azért sem ismerheti el Szerbia a területek népszavazásának eredményeit, mert Belgrád tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, az ENSZ Alapokmányát, valamint az ENSZ határozatait.

Az uniós tagságra törekvő

Szerbia nem csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz, de az ENSZ Közgyűlésében márciusban elítélte Ukrajna megtámadását.

A nyugat-balkáni ország teljes mértékben az orosz gáztól függ, így igyekszik fenntartani jó kapcsolatait Moszkvával. Az Oroszországgal fenntartott barátság emellett azért is hasznos Szerbia számára, mert Moszkva sem ismeri el Koszovó függetlenségét, így állandóan megvétózza Pristina felvételét a nemzetközi szervezetekbe. Viszont Ukrajna sem ismerte el Koszovó függetlenségét, Szerbia tehát voltaképpen úgy hálálja meg ezt a lépést Kijevnek, hogy továbbra is kiáll Ukrajna területi egységének a megőrzése mellett.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, Belgrád azonban ezt azóta sem ismeri el.

Kapcsolódó:

Szerbia nem fogadja el az ukrajnai népszavazások eredményeit
Szerbia nem fogadhatja el az ukrajnai régiókban zajló népszavazások eredményeit, mert ez ellentétes állami és nemzeti érdekeivel – jelentette ki vasárnap Belgrádban Nikola Selakovic szerb külügyminiszter. Bővebben...

(MTI)

Nyitókép: ANGELA WEISS / AFP

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2022. szeptember 28. 23:37
Nem baj! ! Itt majd a retkes nyakú orbán elismeri, mert magyarországon az van amit ő akar diktatórium! Tehát Elvan ismerve!
simonvitéz
2022. szeptember 28. 22:26
Teljesen mindegy mit mond Vucic.
simonvitéz
2022. szeptember 28. 22:22
Teljesen mit mond Vucic vagy akár a teljes Nyugat. A most leválasztott területek végleg elvesztek Ukrajna számára. Ahogy a Krimet nem kapta vissza, úgy ezeket a területeket sem fogja.
Pelso j.
2022. szeptember 28. 21:07
Most akkor haver a Vucic vagy nem? Mindig összezavarják az események a ner híveit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!