Sajtóértesülés: Döbbenet és öröm uralkodik a felszabadított ukrán településeken

2022. szeptember 12. 10:23

Egy ukrán újságíró szerint szükségük volt erre a „hangos győzelemre”.

2022. szeptember 12. 10:23
null

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, egy több hónapos patthelyzet után az ukránok áttörést értek el a keleti területeken, és „lépésről lépésre szabadítják fel” az oroszok által korábban megszállt területeket. A BBC beszámolójában eközben arról ír, hogy ez az új helyzet ugyanakkor egy „új valóságot is teremt” mindkét fél számára. A jelenlegi folyamatokról pedig azt írják, hogy

Európában a második világháború óta nem tapasztaltak ilyen súlyos konfliktust.

A hírportál felidézte, hogy az ukrán erők az elmúlt időszakban előrenyomultak, míg az orosz erők ugyanakkor „visszavonulót a keleti Harkiv régió stratégiai színhelyeiről. Elveszítették többek között Kupianszk városát, amely a döntő logisztikai csomópontnak számít, és Izjumot is, amelyet a támadások indítóállomásaként is emlegetnek.

A BBC beszámolójából kiderült, hogy az ellentámadás sebessége és kiterjedtsége nemcsak a megszálló oroszokat, de az ukránokat is meglepte. 

„Hangos győzelemre volt szükségünk”

Egy ukrán újságíró az elmúlt napok történéseivel kapcsolatban úgy fogalmazott,

majd hozzátette: „úgy tűnik, hogy Harkivban dominóeffektus lépett életbe”.

Kevesebb a félelem, több az önbizalom

Ugyanakkor megjegyezte, hogy tisztában vannak azzal, hogy „az oroszoknak még mindig vannak fegyvereik, csapataik és még mindig sok terület felett van ellenőrzésük. (...) De végre kevesebb a félelem és több az önbizalom az ukrán népben" – szögezte le a BBC-nek nyilatkozó újságíró.

Nyitókép illusztráció. Fotó: JUAN BARRETO / AFP

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ehetős Odó
2022. szeptember 12. 20:39
Döbbenet, azt elhiszem. Fogadok, hogy az ukik gyorsan csinálnak még pár Bucsát, csak úgy, figyelmeztetés gyanánt.
paperfellow
2022. szeptember 12. 15:50
Nem értem az ukránokat. Azért harcolni, hogy gyuribának megmaradjon a szántóföldje amit zselé adott el neki..... A hülyének is megéri.
kulalak
2022. szeptember 12. 15:03
A cím nem fedi a cikket. Egy háborús területen nincs öröm se döbbenet csak tragédia
konfitaltkacsa
2022. szeptember 12. 14:27
Ahova bementek az ukránok, ott megkezdődött az orosz "kollaboránsok" (lakosság) felkutatása és felelősségre vonása(lemészárlása). Tele van a videókkal net. EB, EP, TASZ, HB, AI...???????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!