Nő a feszültség a kirgiz-tadzsik határon is (videó)

2022. szeptember 16. 11:39

Fegyveres összetűzés volt kirgiz és tádzsik határőrök között szerdán a két közép-ázsiai ország közötti vitatott határterületen.

2022. szeptember 16. 11:39
null

A határvillongás egy regionális biztonsági szervezet csúcstalálkozóját megelőzően történt, miközben a háttérben zajlik az orosz-ukrán háború. A kirgiz-tádzsik lövöldözés azután kezdődött, hogy a kirgiz határőrök azzal vádolták meg a tádzsik katonákat:

Kirgizisztán és Tádzsikisztán Oroszország katonai szövetségese: mindkét országban vannak orosz támaszpontok, de ettől függetlenül gyakoriak a két ország közötti határvillongások. Tavaly egy incidens majdnem nyílt háborúba torkollott a két szovjet utódállam között.

A tádzsik fél közleménye szerint a kirgiz határőrök minden előzmény nélkül gépkarabély- és aknatüzet zúdítottak állásaikra. A tádzsik határőrség szerint egyik katonájuk meghalt az összetűzésben, két másik pedig megsebesült.

Oroszország mindkét felet felszólította, hogy tegyenek sürgős lépéseket a határmenti helyzet normalizálására – adta hírül orosz külügyminisztériumi forrásra hivatkozva a RIA Novosztyi. 

(MTI)

Nyitókép: Rumble

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. szeptember 17. 07:48
Melózik a háttérhatalom..
vajda
2022. szeptember 17. 04:55
Bár úgy látszik, a kirgizek a támadók, valószínűleg mi a tadzsikokat fogjuk agresszióval vádolni, hiszen Kirgizisztán a Türk Tanács tagja. Kipcsák testvéreink, győzzetek!
kozmosz
2022. szeptember 16. 23:32
Ja, nő. Már 1000 volt felett van.
elfújta az ellenszél
2022. szeptember 16. 18:08
Igaza van Putyinnak abban, hogy a Szovjetunió szétesése problémát okoz. Más kérdés, hogy eleve nem jól volt összerakva, sok helyen önkényes a határ, mert akkoriban nem gondoltak rá hogy egyszer majd szét fog esni. Az indirekt orosz központi hatalom gyengülésével sorra robbannnak ki a helyi konfliktusok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!