Oroszország szerint Európa könnyedén megoldhatná az energiaválságot

2022. szeptember 02. 17:11

Az Állami Duma elnöke szerint az európai vezetőknek csak két kiútjuk van abból a helyzetből, amit maguknak teremtettek.

2022. szeptember 02. 17:11
null

„Európa megoldhatná energiaválságát az Oroszország elleni szankciók eltörlésével és a leállított Északi Áramlat-2 gázvezeték elindításával” – mondta pénteken az orosz parlament alsóházának elnöke.

Németország február 22-én állította le az Északi Áramlat-2 balti-tengeri gázvezeték projektjét, mindössze két nappal azelőtt, hogy Oroszország Ukrajnába küldte csapatait egy általa „különleges katonai műveletnek” nevezett akció keretében, és miután a Kreml hivatalosan is elismerte a két kelet-ukrajnai szakadár régiót – írja a Reuters.

A hírportál arról is beszámolt, hogy egyes európaiak önkéntesen csökkentették energiafogyasztásukat, többek között korlátozták az elektromos készülékek használatát és a munkahelyi zuhanyzást, hogy pénzt takarítsanak meg, miközben a vállalatok felkészültek az esetleges élelmiszer-rációkra. 

Vjacseszlav Volodin, a Duma elnöke, Vlagyimir Putyin elnök szövetségese szerint Oroszország nélkül lehetetlen az energiabiztonság.

– írta a Telegramon. „Az első: feloldják az országunk elleni illegális szankciókat és elindítják az Északi Áramlat 2-t. A második: mindent úgy hagynnak, ahogy van, amely gazdasági problémákhoz vezet és még nehezebbé teszi a polgárok életét.”

Európa legmegosztóbb, 11 milliárd dollárba kerülő energetikai projektje 2021 szeptemberére készült el, de a Németország és az Európai Unió általi hitelesítésig üresen állt.”

Moszkva ukrajnai katonai akciói átfogó szankciókat váltottak ki a Nyugat részéről, az Oroszországból érkező energiaszállítások csökkenéséhez vezettek, és világszerte többéves csúcsra szították az inflációt – írja a hírportál.

Az Északi Áramlat-2-vel párhuzamosan a Balti-tenger medrében futó, még működő Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történő gázszállítás a normál kapacitás ötödére csökkent, és szerdán háromnapos karbantartási munkálatok miatt teljesen leállt.

Nyitókép: STEFAN SAUER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2022. szeptember 03. 06:16
"Oroszország szerint Európa könnyedén megoldhatná az energiaválságot" Európa szerint Oroszország könnyedén megoldhatná az energiaválságot, ha betartaná az Ukrajna függetlensége és területi integritásának szerződését, amit 1994-ben Ukrajna, Oroszország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia írtak alá a budapesti egyezményben! Rögtön megszűnnének a szankciók rohadt patkányok - takarodjatok ki Ukrajnából görények! Csak a döglött orosz a jó orosz!
Palatin
2022. szeptember 02. 23:28
Az unió vezetése politikailag tulajdonképpen nem tesz mást, mint az amerikai célokat, érdekeket az európai emberek számára fogyasztható katyvasszá transzformálja. A magyar ellenzék átkos "tevékenysége" ugyanez, de a magyarok szerencsére ebböl a gyurcsányista katyvaszból nem kérnek. Ennyivel vagyunk mi magyarok a többi európai nép elött.
figyelő4322
2022. szeptember 02. 22:23
"Európa amerikai parancsra éppen harakirit követ el." A baj ott van, hogy a moslék EU vezetés csak a szerencsétlen polgárokon követi el a harakirit. A Timmermans meg a Verhofstadt félék nem fognak fázni vagy nyomorogni. Ezek úgy vannak vele, mint a germán dinnye-zöld Bearbock. Nem érdekli öket a választók 'parancsa', mivel ők más parancsot követnek.
fatman
2022. szeptember 02. 22:15
teljesen érthető és jogos...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!