Leállítja a Gazprom az európai gázszállítást

2022. szeptember 28. 14:40

A gáz ára a bejelentés után szinte azonnal drasztikus növekedésbe kezdett.

2022. szeptember 28. 14:40
null

Leállítja az Ukrajnán keresztül folyó európai gázszállításokat a Gazprom – jelentette be az orosz állami vállalat a Twitteren. A bejelentés hátterében egy elszámolási, de főleg

jogi vita áll a Gazprom és az ukrán Naftogaz között.

A háború ellenére ugyanis a Gazprom Ukrajnán keresztül húzódó vezetékeken küldték a gázt Európába és mindezért tranzakciós illetéket fizettek az ukrán gázszolgáltatónak. Viszont nem annyit és nem olyan időközönként, mint ahogy azt az ukránok szerették volna, ezért a Naftogaz nemzetközi törvényszék elé idéztette a Gazpromot még a hónap elején.

Erre reagálva közölte az orosz gázóriás, hogy ha folytatják az ukránok, akkor leállítja a szállítmányokat. Folytatták az ukránok, az oroszok pedig úgy tűnik, hogy tényleg leállítják a szállítmányokat. A bejelentés hatására egyből nyolc százalékponttal nőtt a földgáz ára.

Elképesztően gáz a gázszállítás helyzete

Mint ahogy arról lapunk is többször írt, kedd éjjel megsérült az Északi Áramlat vezetékrendszer, ami miatt leállították az azon való gázszállítást. Az oroszok azt állítják, hogy jövő tavaszig nem is fog ott gáz áramlani. Most újabb útvonal lehetetlenült el.

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 394 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
utolsó kisgazda
2022. szeptember 28. 23:31
Nem kell izgulni! Pusztitsátok el az oroszokat és Orbánékat, aztán béke lesz
bagira
2022. szeptember 28. 20:13
Norvégia gázvezetéke Lengyeleket elérte . Az orosz északi gázvezetéknél szabotázs történhetett , nem az oroszok robbantottak maguk ellen , hanem Amerika keze benne . Érdekes a két dolog szinte egyszerre történt az oroszok ellen .
pemete jakab
2022. szeptember 28. 19:38
"Leállítja a Gazprom az európai gázszállítást" Nem nagy változás: gázszállítás helyett gázállítás.
bunko_jobbos
2022. szeptember 28. 19:18
Remélem, a ruszkik a Fekete tengeren szoros ellenőrzést tartanak, ott nem lesz felrobbantva a gázvezeték, mert akkor mi fogunk szívni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!