Párizs tovább spórol: a Louvre és a versailles-i kastély díszkivilágítását is korábban lekapcsolják

2022. szeptember 19. 18:12

A jelképes intézkedés a lakosságot is energiatakarékosságra ösztönzi.

2022. szeptember 19. 18:12
null

Nemcsak a párizsi Eiffel-torony, hanem a Louvre múzeumának és a versailles-i kastélynak a díszkivilágítását is a megszokottnál korábban lekapcsolják. A jelképes intézkedés a lakosságot is energiatakarékosságra ösztönzi – mondta Rima Abdul Malak francia kulturális miniszter. Szombat óta a Louvre fényeit már este 11 órakor lekapcsolják a hajnali 1 óra helyett, a versailles-i kastélyban pedig este 10 órakor oltják le a lámpákat az eddigi 11 óra helyett. 

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere kedden jelentette be, hogy a korábban megszokottnál több mint egy órával korábban, már 23.45-kor lekapcsolják a párizsi Eiffel-torony díszkivilágítását, amely eddig hajnal 1 óráig meg volt világítva. Az utcai közvilágítást biztonsági okokból nem korlátozzák, de a többi közintézmény kivilágítását is 22 órakor lekapcsolják Párizsban.    

A kulturális miniszter szerint

A tárcavezető konkrét intézkedéseket kért az ökológiai átmenet érdekében a múzeumoktól, a moziktól, a színházaktól és valamennyi francia kulturális intézménytől. Példaként említette az impresszionista gyűjteményéről híres párizsi Orsay Múzeumot, amely harmadával csökkentette az energiafogyasztást annak köszönhetően, hogy minden villanykörtét lecserélt LED-izzókkal.

– hangsúlyozta Rima Abdul Malak.

Elmondta, hogy a mozikban is folynak a tárgyalások a vetítőgépek lecseréléséről. Szerinte a lézerprojektorokra történő átállás hetedére csökkentheti az energiafogyasztást a mozikban. Az orosz gázszállítás teljes leállásától tartva és az energiaárak emelkedése miatt a francia kormány júniusban energiatakarékossági tervet dolgozott ki, amelynek célja az energiafelhasználás 10 százalékos csökkentése 2024-ig.

(MTI)

Nyitókép: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Kapcsolódó

Párizs már az Eiffel-torony fényeit kapcsolja le azért, hogy spóroljon. Párizs legismertebb nevezetessége, az Eiffel-torony világításait korán lekapcsolják majd, ezzel a főváros energiát takaríthat meg az ínséges időkben. Bővebben...

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ThunderDan
2022. szeptember 19. 21:23
Ja, üres és végtelenül farizeus "jelképekben" erős Európa (lásd még: facebook profilképek). Minden másban... nem annyira erős. Hogy nagyon finoman fogalmazzak.
Dugin
2022. szeptember 19. 21:22
Ezen már nincs mit röhögni, nálunk is lassan minden önkormányzat ilyesmire kényszerül. Sajnos ez lett a háborúzásból és a szankciózásból.
Zsolakomarom
2022. szeptember 19. 19:31
azert olyan mocsoksagra, mint az orbanek, meg a franciak se kepesek 18 fokban kell sanyargatni az orban csicskakat mert 15 evre gazszerzodest kotott a dagadt, 5od aron ! xDDD
Welszibard
2022. szeptember 19. 18:55
Nevetséges ez a spórolás a világítással: A mai LED-ek korában a világítással lehet a legkevésbé spórolni. Villanytűzhelyek, sütők, kímák, a kis-és nagyüzemek, az elektromos autók töltése, a padlófűtés: ezek zabálják az áramot. Ha ez nincs, megszünik a jóléti állam is. Akkor mit ér az egész EU?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!