Franciaországban valamennyi atomerőmű működni fog télen

2022. szeptember 02. 20:08

A gáztározók töltöttsége 92 százalékos, de ez a franciák éves gázigényének mindössze 25,8 százalékát jelenti.

2022. szeptember 02. 20:08
null

Elérte a novemberre előírt 92 százalékot a gáztározók töltöttsége Franciaországban (ez fogyasztásarányosan csak 25,8, míg Magyarországon 36,3 százalék – Mandiner), a EDF energetikai vállalat jelezte, hogy valamennyi atomerőmű működni fog télen – jelentette be Agnes Pannier–Runacher, az energetikai átállásért felelős kormánytag pénteken.

„Az orosz gázszállítás nem állt le teljesen, csak nagyon alacsony szinten van, ... de a kormány hónapok óta készül a helyzetre. Bebiztosítottuk a gáztározókat, már 92 százalékos a töltöttségük, két hónappal az előírt időpont előtt” – mondta a miniszter a védelmi tanács ülése után, amelyet Emmanuel Macron államfő hívott össze hivatalában az energiaellátással kapcsolatos kérdések megvitatására. Agnes Pannier–Runacher emlékeztetett arra, hogy

az ország 56 atomreaktora közül jelenleg 32 nem működik karbantartás miatt, de az EDF vállalta, hogy októbertől fokozatosan indítják újra a reaktorokat.

Viszonylagos nyugalom

Franciaország lakossági energiaellátásnak 70 százalékát biztosítja atomenergiából, 16 százalékát földgázból. Ez utóbbinak mintegy 17 százaléka érkezett 2020-ban Oroszországból, de azóta az arányt 9 százalékra csökkentette a kormány, a tél folyamán más forrásokból folytatják a földgáz beszerzését.

Az orosz gázszállítás teljes leállásától tartva a francia kormány júniusban kidolgozott egy energiatakarékossági tervet, amelynek célja az energiafelhasználás 10 százalékos csökkentése 2024–ig. Catherine MacGregor, az Engie globális energiaszolgáltató vezérigazgatója egy pénteki interjúban elmondta: a lakossági fogyasztás mintegy 4-5 százalékkal már csökkent az ukrajnai háború kezdete óta. „Viszonylagos nyugalommal tekintünk a franciaországi gázhelyzetre.

– mondta a vállalatvezető az RTL kereskedelmi rádióban. Elismerte ugyanakkor, hogy az európai energetikai helyzet bizonytalan.

A kormányzat ígéretet tett arra, hogy az energiaárak emelkedésének egy részét azután is átvállalja a lakosságtól, hogy 2022 végén feloldja az energiaárak több mint egy éve kezdeményezett befagyasztását. A gazdasági tárca pénteken közzétett adatai szerint az energiaárak korlátozására az állam az elmúlt egy évben 24 milliárd eurót költött, ebből 16,5 milliárdot a lakossági energiaárak befagyasztására, és 7,5 milliárd eurót az üzemanyagárakra nyújtott kedvezményre.

Európai szolidaritás

A kormány április 1. óta biztosít literenként 15 eurocentes kedvezményt az autósoknak a benzinkutaknál, az összeg szeptember 1-én 30 eurocentre emelkedett. Az intézkedés vonatkozik a vállalkozókra és a háztartásokra is, és minden üzemanyagra érvényes.

„Az energiatakarékossági terv sikere esetén elkerülhetők lesznek télen a korlátozó intézkedések” – hangsúlyozta Agnes Pannier–Runacher. A miniszter arra is ígéretet tett, hogy az európai szolidaritást is megerősíti a kormány. Spanyolországgal és Németországgal a gáz- és áramcsere folyamatos lesz egész télen annak érdekében, hogy ne legyenek kimaradások az áram- és a gázszolgáltatásban.

(MTI)

Nyitókép: legrégebbi franciaországi atomerőműről készült kép a kelet-franciaországi Fessenheimben 2020. február 22-én. A francia-német-svájci hármas határ közelében fekvő településen a 900 megawattos teljesítményű ikerblokkokban 1977-ben kezdték meg a villamosenergia-termelést. Az egyes reaktort 2020. február 22-én hajnalban, a kettest pedig június 30-án állítják le végleg.MTI/EPA/Patrick Seeger

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. szeptember 04. 10:50
0. Az atomenergia nem ZÖLD, becsukjuk az összeset. Főleg a mások atomerőműve csukjon be! 1. Párizs, külügyminiszterek konferenciája: Nem vezetünk be az energiára szankciót! Sem olajra, sem gázra, sem atomra! 2. Mégis ZÖLD az atomenergia, mert ráhajlott az olajág és a borostyánkoszorú, és már nem is füstöl, mert az tényleg vízpára! 3. Mégis bevezetünk szankciót olajra! 4. Megnyitjuk a szénerőművet! A Zöld szájból is ezt fújjuk, vagy a Zöld szájat befogjuk. Meg a szemünket is. 5. Még a gázra is bevezetjük a szankciót! 6. Veszünk orosz atomerőmű által termelt áramot, mert mire ideér Ukrajnán át, Ukrajna leveszi róla a rontást! 7. Minden atomerőművet megnyitunk. 8. Meg átadjuk az új finn erőművet is. 9. De a magyar atomerőművet Paks2-t, azt fúrjuk helyben, noha már EUs jóváhagyása van. De hiába van, nem lett ellenzéki győzelem, akkor ez a nép sötét, nem kell itt világítás. Meg a gazdasága is pörög, az is baj! 10...Pénzt, jaj, pénzt azt ne! Nem fogjuk tudni ellopni, nem hagyja Orbán.
Namond
2022. szeptember 03. 04:31
Persze, ha lesz víz a folyókban.
hlaci83
2022. szeptember 03. 02:56
A seggfej HVG kommentesek állandóan azzal jönnek, hogy az EU-ban majdnem mindenhol magasabb százalékon áll a gázbetárolás. Persze odáig már nem terjed ki a látókörük, hogy az mennyi is ténylegesen.. ..
Globalfake
2022. szeptember 03. 00:02
az atomerőmű az gőzt és villanyáramot termel nem gázt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!