Amerikai hadihajók haladnak át a Tajvani-szoroson, Peking jelezte: „kész minden provokációt visszaverni”

2022. augusztus 28. 08:12

Egyre feszültebb a Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolat.

2022. augusztus 28. 08:12
null

Amerikai hadihajók először haladnak át a Tajvani-szoroson a Kínával fennálló feszültségek növekedése óta. A Reuters hírügynökség közlése szerint a Chancellorsville és az Antietam cirkálók manővere vasárnap a kora reggeli órákban még tartott.

A cikkben emlékeztetnek: Nancy Pelosi augusztus elején járt Tajvanon, amelyet Kína saját területének tekint. Kína nagy hadgyakorlatokkal válaszolt és szankciókat vezetett be a képviselőház elnökével és családjával szemben, továbbá több területen felfüggesztette az együttműködést az Egyesült Államokkal.

Washington azzal vádolja Pekinget, hogy katonai összecsapással fenyeget.

Nancy Pelosi látogatása óta több amerikai delegáció is ellátogatott Tajvanra az elmúlt hetekben. Kína figyelemmel követi a Tajvani-szoroson áthaladó amerikai hadihajókat; a kínai hadsereg közlése szerint

az ország fegyveres erői fokozott készültségben vannak és készek minden provokációt visszaverni.

Kapcsolódó:

Katonai provokációk: meddig lehet feszegetni a pofonos ládákat? 

Az atomfegyverek árnyékában is számtalan módon tudnak katonailag borsot törni egymás orra alá a nagyhatalmak. Bővebben...

Az atomfegyverek árnyékában is számtalan módon tudnak katonailag borsot törni egymás orra alá a nagyhatalmak.

Nyitókép: Reuters

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap Bender
2022. augusztus 28. 17:35
Amerikai hadihajók haladnak át a Tajvani-szoroson, Peking jelezte: „kész minden provokációt visszaverni” Nem az a kérdés, hogy kész-e visszaverni (a provokációt), hanem az, hogy vissza tudja-e verni? (a jenkiket) A flották minősége és mérete alapján ez igen kétséges, de ott a kínai szárazföld a repülőterekkel és a rakétatüzérséggel. Ezen kívül ott a kiszámíthatatlan Észak-koreai diktátor és hadereje is.
Senye Péter
2022. augusztus 28. 14:16
Biden lefekvés előtt (Churchill után szabadon): 'Csak akkor keltsenek fel, ha a kínaiak partra szálltak Tajvanon'.
Volo
2022. augusztus 28. 14:14
"Washington azzal vádolja Pekinget, hogy katonai összecsapással fenyeget. " A rohadt kínaiak Florida partjai mentén hajókáznak, meg Santa Cruz és a kontines között vonulgatnak hadihajóikkal. Ja nem!
polnemkor
2022. augusztus 28. 12:34
Szóval szerinted sz usák világuralom mindörökkön-örökké fenn fog maradni, itt a "történelem vége"? Ki kell ábrándítsalak: egy birodalom sem állt fenn örökké és a történelem igencsak felgyorsult az elmúlt száz évben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!