Merénylet végzett egy pakisztáni szélsőségessel, akinek fejére vérdíjat tűzött ki az Egyesült Államok

2022. augusztus 08. 20:05

Omár Hálid Horászáni fejére több mint egymilliárd forintnyi vérdíjat tűzött ki az USA.

2022. augusztus 08. 20:05
null

Merényletben meghalt egy magas rangú pakisztáni szélsőséges Afganisztánban, akinek fejére hárommillió dollár (több mint egymilliárd forint) vérdíjat tűzött ki az Egyesült Államok – közölték hétfőn pakisztáni tisztségviselők.

A támadásban megölték Abdul Válit és három társát. Az Omár Hálid Horászáni néven is ismert szélsőségessel egy útszéli pokolgép végzett a délkeleti Paktia tartományban vasárnap – közölte a Reuters hírügynökség névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva. Az értesülést Horászáni haláláról később a szélsőségesek egyik parancsnoka is megerősítette a Twitteren. A pakisztáni hatóságok arról nem adtak felvilágosítást, hogy szerintük ki ölethette meg Horászánit.    

Horászáni a Tehrik-i-Talibán Pakisztán (TTP) Dzsamat-ul-Ahrár nevű ágának vezetője volt, amelyet az ENSZ és az Egyesült Államok terrorszervezetként tart számon. Washington korábban díjat tűzött ki olyan információkért cserébe, amelyek elfogásához, vagy megöléséhez vezetnek. A Horászáni vezetése alatt álló csoport

emberek százainak életét követelő merényletek elkövetőjeként reklámozta magát.

Több ilyen támadást a rendőrség, hadsereg, a síita muszlim és a keresztény kisebbségek ellen követtek el.    

Horászáni síitaellenessége miatt a vezetése alatt álló csoport sokáig az Iszlám Állam nevű terrorszervezet afganisztáni ágával tartott, s csak tavaly csatlakozott ismét a TTP-hez. A merényletben megölt társainak egyike Mufti Haszan, aki pakisztáni tisztségviselők szerint az Iszlám Állam egyik magas rangú parancsnoka. 

Horászáni halála ugyanakkor hátráltathatja a pakisztáni kormány béketárgyalásait a TTP-vel.

A pakisztáni tálibok ugyanis május végén határozatlan időre szóló tűzszünetet kötöttek az iszlámábádi vezetéssel a szomszédos Afganisztánban uralkodó tálibok közvetítésével. A tárgyalásokon a TTP egyik képviselője Horászáni volt.

(MTI)

Nyitókép: Haroon Sabawoon / Anadolu Agency via AFP

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuper
2022. augusztus 09. 10:18
Én Rábó Dzsonit láttam elsomfordálni a kertek alatt... A brit hírszerzés még nem erősítette meg? :-)))))))))))))
HunCsz
2022. augusztus 09. 07:27
Jajj de szép kis világot is épitenek ezek a gyurka bácsiék gratulálok remélem ez most rátok fog égni és nem usszátok meg azt amit a sátáni lényetek összerakott
USsange
2022. augusztus 08. 21:19
Ki kapja a vérdíjat?
magyar demokrata
2022. augusztus 08. 21:07
Ezek szabadon gyilkolásznak az egész világon! Aztán csodálkoznak, ha néha kapnak egy-két robbantást!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!