Közel tíz év börtönbüntetést kér az orosz ügyészség az olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázóra

2022. augusztus 04. 15:15

Brittney Grinert drogbirtoklás miatt tartóztattak le februárban a seremetyjevói reptéren.

2022. augusztus 04. 15:15
null

9 és fél éves börtönbüntetést kért Nyikolaj Vlasszenko ügyész Brittney Grinerre, az olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázóra, akit februárban drogbirtoklás miatt tartóztattak le a seremetyjevói reptéren – írja a Reuters.

Ez a kiszabható legsúlyosabb büntetés ilyen tényállás mellett Oroszországban. Az ügyészség ezzel párhuzamosan 1 millió rubel –6,4 millió forintnak megfelelő – bírság kiszabását is kezdeményezte. A Reuters szerint az ítéletet akár még a csütörtöki nap folyamán kihirdethetik.

A kosárlabdázót hat hónapja állították elő, miután a táskájában kannabisz tartalmú olajat találtak a moszkvai hatóságok. Pere július elején kezdődött a Moszkvához közeli Himki városában. Az ügyészség azt is állítja, hogy Griner tudatosan próbálta elrejteni a kábítószert a hatóságok elől.

A játékos ügyvédje, Maria Blagovolina a kosaras kiemelkedő sportteljesítményével is érvelt a tárgyaláson. Záróbeszédében azt mondta, hogy ami Michael Schumacher volt a Forma-1-ben, és Usain Bolt az atlétikában, azt jelenti ma Griner a kosárlabdában. Szerinte ha a bíróság mégis szükségesnek tartja a büntetését, akkor is a lehető legenyhébb büntetést kell kiszabni a játékosra.

Griner bűnösnek vallotta magát, és azt állította: nem állt szándékában kannabiszt behozni Oroszországba.

Az ügyben néhány napja telefonon egyeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel Antony Blinken, az amerikai diplomácia vezetőjével. Egy fogolycsere is felmerült a felek között: az Egyesült Államok Griner és a kémkedésért elítélt Paul Whelan szabadon engedéséért cserébe az Amerikában húsz év börtönre ítélt orosz fegyvercsempészt, Viktor Butot ajánlotta fel.

Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuper
2022. augusztus 05. 09:15
Itt nyilvánul meg a jenkik felsőbbrendűsége! Kivételt a kivételek között! Jó kis sportoló, aki kanabiszt fogyaszt és így mutat jó példát az ifjúságnak... Én az első fára akasztanám fel. Rájött a fekája, hogy oroszéknál működnek a törvények! Oroszország nem egyenlő Ratyisztánnal! Egy ki Gulág jót tenne neki... :-))))))))))))
kafabatka
2022. augusztus 04. 20:08
Az első gondolatom az volt,hogy ez túlzás. Meg is maradt. Ő nem politizált,nem terjesztett drogot,főleg nem keményet,csak óvatlan és könnyelmű volt. Remélem a szerencsés befejezést.
LancelotDuLac
2022. augusztus 04. 17:41
Brittney Grinert drogbirtoklás miatt - hihető xDDD
Bitrex®
2022. augusztus 04. 17:41
Kilencet kapott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!