A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint valós kockázat az atomkatasztrófa Zaporizzsjában

2022. augusztus 07. 08:55

A napokban lövések érték az erőművet, amivel a szemben álló felek egymást vádolják.

2022. augusztus 07. 08:55
null

„Bármilyen katonai tűzerő, amely a létesítményre irányul vagy onnan érkezik, játék a tűzzel, amelynek katasztrofális következményei lehetnek” – mondta Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője, aki szerint a zaporizzsjai atomerőmű körüli harcokban

benne van „a nukleáris katasztrófa nagyon is valós kockázata, amely veszélyeztetheti a közegészségügyet és a környezetet Ukrajnában és azon túl is”.

A Zaporizzsai területen található Enerhodar városában álló erőművet még márciusban foglalták el az oroszok, akik megtartották ott az ukrán személyzetet, de az utóbbi időben egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a létesítmény a harcok kereszttüzébe kerül. Az oroszok szabadon lőhetnek a atomerőműbe telepített rakétavetőikkel, hiszen senki nem akar egy nukleáris katasztrófát kockáztatni a válaszcsapással. Amíg tartanak az orosz készletek, az erőddé váló erőmű lényegében bevehetetlen, pedig stratégiailag fontos területen van a déli ukrán ellentámadás szempontjából. Az erőmű helyzetéről és stratégiai jelentőségéről itt írtunk részletesen.

A napokban lövések érték az erőművet, amivel a szemben álló felek egymást vádolják. Az EU szerint Oroszország súlyosan megsérti a nukleáris biztonsági szabályokat. „Annak érdekében, hogy megvédjük az embereket Ukrajnában és máshol egy esetleges nukleáris balesettől, mindannyiunknak félre kell tennünk a nézeteltéréseinket, és cselekednünk kell, mégpedig most. A NAÜ készen áll” – mondta Grossi.

Nyitókép: MTI/AP/Planet Labs PBC

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Highlander07
2022. augusztus 07. 16:50
A naü nem akar odamenni, mert akkor kiderülne, hogy a náci ukránok ágyúznak, és azt nem szabad kimondani, hogy ők az agresszorok, ugyebár! Szánalmas idióták!
Sany Xepi
2022. augusztus 07. 11:15
Az oroszok le fogják állítani..... Ez napok kérdése.
nuknuk
2022. augusztus 07. 10:48
Le kell állítani az atomreaktort. Igaz Ukrajna harmadában áram se lesz. ------------------------------------------------ Az ukrán olyan hülye, hogy békében is robbant atomreaktort, hát még háborúban.
Misi500
2022. augusztus 07. 10:36
Szóljanak már, hogy kórházak, bevásárlóközpontok, egyetemi kollégiumok, lakóházak mellől se lőjenek, és a felsoroltak tetejéről vagy azok belsejéből sem, mert az is "valós kockázattal jár". Továbbá fegyverraktárnak se használják a színházat, ha nem akarják, hogy rögtön azt lőjék ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!