Ötvenezer éve legyőzték a neandervölgyieket, és csak húsz százalékban dákok  – könyv jelent meg a románok genetikai történetéről

2022. július 10. 15:16

A nagy port kavart archeogenetikai kutatásokat összegző mű szerint nagy a genetikai hasonlóság a románok és a körülöttük élő népek, például a magyarok között is.

2022. július 10. 15:16
null

Archeogenetikai kutatásokkal igazolták, hogy a románok ősei ötvenezer éve érkeztek a mai Románia területére. A tudományos felfedezésről, amely szerint a ma élő román nép genomjának csak húsz százaléka dák, Mihai G. Netea orvosprofesszor könyvet is írt, amelyben megállapítja: a román és a magyar rokon nép, jóllehet, mi csak a középkorban törtünk be a Kárpát-medencébe – írja a Magyar Nemzet.

Megállt az idő húszezer éve?

A mű – amely a románok (nem teljes) genetikai története címet viseli – nemrégiben jelent meg egy bukaresti kiadónál, és az egész romiániai történészszakmát fenekestül felforgatta.

„A DNS-vizsgálatokra épülő meghökkentéssel nincs is probléma, hiszen Nyugat-Európában is tucatjával jelennek meg mostanság hasonló tárgyú kötetek. A román színre lépés mégis mintha reakció lenne a Magyarságkutató Intézet archeogenetikai vizsgálataira” – jegyzi meg a hírről beszámoló lap.

És mik a legmeghökkentőbb megállapítások?

  •  genetikájukat nézve a románok – az ország bármelyik földrajzi tájegységén éljenek is – homogének: kevés a különbség az erdélyiek és a havasalföldiek között
  • nagy a genetikai hasonlóság a románok és a körülöttük élő népek, például a magyarok között is. Ami mégis megkülönböztet bennünket, az a nyelv, a kultúra.

Mivel a magyar nyelv több ezer évvel később jelent meg Európában, mint az indoeurópai nyelvek, azt gondolhatnánk – állítja Netea –, hogy a magyarok genetikája eltér a körülötte élőkétől. De ez nem így van. Genetikailag rokonok vagyunk a szomszédainkkal,

a magyar és a román lakosság ilyen tekintetben nagyon közel áll egymáshoz szerinte.

A román szakember arra is bizonyítékot talált, hogy az európai populációknak a paleolitikumig visszavezethető genetikai bázisa rendkívül erős.

A középkori népvándorlás – beleértve a magyarok bejövetelét – ezen nemigen tudott változtatni. Annyi történt, hogy az újonnan jöttek „ráerőszakolták” a nyelvüket az itt élőkre, és az általuk alapított ország elnevezését is tetszésük szerint alakították. Netea példának a bolgárokat hozza fel, akik ahelyett, hogy alkalmazkodtak volna a mai Bulgária területén talált szlávokhoz, elnyomták őket, szó szerint beléjük fojtották a szót, a névadójukká váltak. A genetikai állományukat azonban nem változtatták meg.

Hogy ez mit jelent? Tulajdonképpen azt, hogy Netea elmélete szerint kétezer évvel ezelőtt megállt az idő, semmilyen lényeges változás nem történt azóta Európa genetikai térképén, ennek tulajdoníthatóan a mai románok, akiknek az ősei vélekedése szerint már ötvenezer éve a mai Románia területén éltek, nem hordoznak magukban ázsiai géneket. Pedig az idők során érkeztek hódító szándékú migránsok Ázsiából, többek között hunok, avarok, magyarok és bolgárok, de nem számít, mert az őslakossághoz képest a számuk elenyésző volt, és gyorsan asszimilálódtak. A kunok – akiknek személy- és településnevei máig megőrződtek a románság kö­rében – és a magyarok egyaránt ázsiai génekkel érkeztek, de mindössze háromszáz év alatt beolvadtak az általuk leigázott népekbe anélkül, hogy lényeges befolyást gyakoroltak volna rájuk.

Húsz százalékban dák

Rátérve a román nép eredetére, Netea a következőket írja.

  • a románok elődei azok a bevándorlók voltak, akik felváltották a Neander-völgyi embert Európában. Vagyis: a románok ősei ötvenezer éve Afrikából futottak be Közép-Európába, ahol természetesen összekeveredtek a „modern” emberrel, aki viszont gyengébbnek bizonyult, főként a különböző járványok, betegségek elleni küzdelemben
  • a dákok, akik a bronzkorban jelentek meg a térségben, és indoeurópai nyelvet beszéltek, a románok genomjának csak a húsz százalékát adták, de szerepük van a román nyelv kialakulásában, amely a Duna északi és déli oldalán jött létre úgy, hogy összefonódott a rómaiak által beszélt latinnal.
  • A Duna tehát nem képezett választóvonalat a románok népességtörténetében, inkább a gerince volt annak.
  • Nem is annyira a hunok és a gótok terelték más irányba a történet fonalát, hiszen nem sok vizet zavartak – kivéve, hogy az őslakosok egy része a hegyek közé menekült előlük, másik része, a későbbi arománok lehúzódtak Görögországig –, hanem inkább az utólag beözönlő szlávok, akik mint az úthenger, Európa legrégebbi népét, a románokat is átszabták.
  • A mai román nép végül Erdélyben, Olténiában, Nyugat-Munténiában és a Duna Munténiával határos déli részén alakult ki. Moldvát és Oláhország (Vlahia) keleti részét csak ezt követően, fokozatosan népesítette be.

A történelmi fejtegetések pontosságát maga a szerző sem garantálja, hiszen nincs történész végzettsége, de ami a genetikai indoklást illeti, Netea garantálja annak tűpontosságát, megkérdőjelezhetetlenségét.

Nyitókép: MTVA Fotó, Molnár-Bernáth László

Összesen 267 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
stamler
2022. július 16. 18:40
Mindannyian az egysejtűektől származunk....
scion
2022. július 14. 08:06
genetikájukat nézve a románok – az ország bármelyik földrajzi tájegységén éljenek is – homogének: kevés a különbség az erdélyiek és a havasalföldiek között azért bazmeg mert Csau erőszakosan telepítette be a szőrőstalpú barátainkat Havasalföldről!
Arpoxais
2022. július 11. 16:59
Minden szomszédos nép "történészei" keresik az őseurópai kultúráktól és népektől való származásukat, de a románok már túlszárnyaltak mindenkit ebben is! Ellenben mi magyarok nem csinálunk mást csak indokot adunk nekik ezekkel az uráli-ugor-magyar és hun-magyar teóriákkal, hogy lenézzenek és "hazátlannak" nevezzenek minket! És majd ha úgy alakul, ezzel is érvelhetnek, mint ahogy tették a román küldöttek Trianonban! Hogy sokan nem tudnak erről, hogy a románok szerint mi egy hódító és rabló nép leszármazottai vagyunk, akik elrabolták az ősi hazájukat és elmagyarosították az őseiket?! Ha figyeltetek, pont ezt mondja ez a "biológus szakember" is, hogy a mai magyarok rokonai a románoknak, mert a magyar elit törzsek kevesen voltak és beolvadtak az itt élő őslakos többségiekbe, akik persze, hogy dákorománok voltak! Erre felhozza a bolgárok példáját, csak éppen azt felejti el, hogy a bolgároknál pont úgy történhetett mint a magyaroknál, de szerinte éphogy fordítva volt, a türk bolgár elit réteg nyelve és kultúrája szinte nyomtalanul beolvadt a többségi szlávok kultúrájába és nyelvébe. Akkor a magyaroknál miért feltételezik ezek a "dákoromán mesével agymosott kutatók", hogy a magyar nyelvű elit réteg elmagyarosította az itt élő többségi földműves alaplakosságot?! Én itt Erdélyben tudom miért, mert ők tudják jól, hogy a magyarok ősi kultúrája és nyelve nem az Urálból és még csak nem is Ázsiából ered! De sajnos azt is látják, hogy amíg a magyar genetikusok szerint a mai magyarság őseurópai eredetű, addig az MTA őstörténet kutatói és még a Magyarságkutató Intézet kutatói is csak az Uráli és a Mongólia kulturális és nyelvi kapcsolatokat kutatják és erőltetik! Akkor ne csodálkozzunk, hogy a románok éppen erre alapozva kérték a Tiszáig a román határt, amig a Tiszántúlon alig 10%-ban éltek románok, és a nagyhatalmak már-már hittek nekik, mert "mi nem voltunk itt őslakosok"?! Ezt Magyarországon kevesen értik, mert egy buborékban élnek az emberek, nem ismerik a szomszédos népek nyelvét sem, de mi határon túliak, látjuk és értjük amit más népek írnak és mondanak rólunk és eredetünkről! Bevándorló barbár népnek tartanak minket, méghozzá olyan rabló nép leszármazottainak akik leigázták az őseiket és elvették az "ősi földjeiket" és "kincseiket". A román történelemoktatásban a magyarokat mindig csak egy "nomád és kulturálatlan" népnek állították be, és szerintük minden középkori és újkori várost és műemléket a szászok, az olasz mesterek és később az osztrákok építettek a magyaroknak Erdélyben és a Partiumban! A románok szempotjából, itt soha semmi sem volt jogosan a magyaroké és ezért is megérdemeltük Trianont!
Szilágyi Miklós
2022. július 11. 11:06
Röhögünk a buta románon, miközben az egész tudományos világban általános konszenzus van arról, hogy a történelem előtti időkben már 4-5 ezer éve "indoeurópai" nyelveket beszélők hozták be ezt a nyelvcsaládot (yamnaya harci baltások). (Így tehát mi mindenképpen betolakodók vagyunk szerintük.) Miközben ugye erre semmiféle bizonyíték nincsen hiszen ebből a korból nem maradt fenn nyelvemlék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!