Révész Máriusz: A liberális sajtó ürügyként használja a gyermekbántalmazási ügyet Böjte Csaba lejáratására

2022. július 01. 18:57

Az államtitkár szerint egyértelmű: „ha a romániai törvényeket megpróbálnák szó szerint betartani, akkor a Szent Ferenc Alapítvány el sem indulhatott volna”.

2022. július 01. 18:57
null

Szerdán beszámoltunk róla, hogy harminc év börtönre ítélte első fokon a csíkszeredai bíróság a Böjte Csaba ferences szerzetes által létrehozott dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik volt alkalmazottját, aki az ügyészek szerint tíz éven keresztül, 2007 és 2017 között rendszeresen és akadálytalanul bántalmazta szexuálisan és fizikailag a rábízott gyerekeket az alapítvány két Hargita megyei bentlakásos otthonában.

Ha sárosak lettünk volna, mi is kapunk pár évet a románoktól – Böjte Csaba a Mandinernek 

A román hatóságok nagyon alaposan kivizsgálták az ügyet annak érdekében, hogy kétséget kizáróan láthatóvá váljon, mi történt, mondja lapunknak Böjte Csaba. Az erdélyi ferences szerzetes szomorú az elmúlt napok és egykori nevelőjük aljas cselekedetei miatt, de nem adja fel a küzdelmet.

A román hatóságok nagyon alaposan kivizsgálták az ügyet annak érdekében, hogy kétséget kizáróan láthatóvá váljon, mi történt, Böjte Csaba. Az erdélyi ferences szerzetes szomorú az elmúlt napok és egykori nevelőjük aljas cselekedetei miatt, de nem adja fel a küzdelmet.

A lap pénteken megkérdezte az ügyről Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselőt, a Miniszterelnökség államtitkárát, hogy a Magyarországon bejegyzett dévai Szent Ferenc Alapítvány kuratóriumi tagjaként mit gondol az ügyről. Révész szerint az ügyet a liberális sajtó ürügyként használja fel Böjte Csaba lejáratására, mert a szerzetes közismerten jó viszonyt ápol a magyar kormánnyal.

Révész Máriusz szerint a Szent Ferenc Alapítványnál több száz ember dolgozik, és több ezer gyereknek a sorsát fordították jobbra az elmúlt évek alatt, ez a „sajnálatos gyermekbántalmazásos ügy” pedig azért is nagyon szomorú, mert árnyékot vet arra az áldozatos munkára, amit az erdélyi és a budapesti alapítvány munkatársai a nehéz sorsú gyerekek esélyeinek javulásáért tettek:

Amit a sajtó kiderített erről az ügyről, az valóban borzalmas, de nem szabad az egész alapítvány működésével összemosni”

Azt is hozzátette, hogy az elítélt volt nevelő már több mint hat éve nem dolgozik az alapítványban, és amint felmerült a gyanú vele szemben, eltávolították a gyerekek közeléből. Arra a felvetésre, hogy az alapítvány nagyon későn vált meg a volt alkalmazottjától, mert a vádirat szerint addigra már tíz éven keresztül rendszeresen bántalmazta a rábízott fiúkat, Révész azt mondta, nem egyértelmű, hogy maguk a visszaélések tíz éve, azaz az illető odakerülése óta tartottak-e. Azt azonban ő is elismerte, hogy nem látta a vádiratot.

Révész szerint az alapítványnak lépéseket kellene tennie a gyermekbántalmazások megelőzésére és mielőbbi kiszűrésére. „Szerintem ezek a lépések meg is történtek” – tette hozzá, de azt nem részletezte, hogy milyen lépésekre utalt.

„Ön is pontosan tudja, hogy

ha a romániai törvényeket megpróbálnák szó szerint betartani, akkor a Szent Ferenc Alapítvány el sem indulhatott volna”

– mondta Révész arra a felvetésre, hogy a Transtelex cikke rendszerszintű hiányosságokat tárt fel az alapítvány gyermekotthonainak működésében, és felmerült a gyanú, hogy az intézmények némelyike a törvényes követelményeknek sem felelt meg.

Arra a kérdésre, hogy tervez-e foglalkozni a gyermekbántalmazási üggyel a magyarországi civil szervezetet irányító testület, Révész azt mondta, nem illetékesek: „Nem mi működtetjük a Böjte Csaba gyermekotthonait, mi csak adományokat gyűjtünk. Ezeknek az intézményeknek a működését közvetlenül semmilyen módon nem befolyásoljuk, a nevelők alkalmazásába sem szólunk bele.”

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sámson
2023. május 23. 22:26
A baj nem csak az, hogy az ügyészek szerint a gyulafehérvári római katolikus teológiai líceumban végzett vádlott, K. Szabolcs két gyermeket megerőszakolt, tizenegyet szexuálisan bántalmazott, tízet megrontott, tizenhármat fizikailag bántalmazott, egynek pedig veszélyeztette a testi épségét abban az időszakban, amikor a Szent Ferenc Alapítvány alkalmazottja volt. Hanem az is probléma, hogy a katolikus "szeretetotthonban" a gyermekek a katolikus nevelőtől ezt a gonosz viselkedést eltanulták, és tovább folytatják: https://atlatszo.ro/eroviszonyok/csaladon-beluli-eroszak/verte-szexualisan-visszaelt-rabizott-gyerekekkel-ferfi-bojte-csaba-alapitvanyanal-strong/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202305 " Két évvel azután, hogy K. Sz. távozott a kászonimpéri Szent Katalin gyermekotthonból. A vádirat szerint az egyik fiú szólt egy ott önkénteskedő magyarországi nevelőnek, hogy egy másik fiú molesztál egy harmadikat, akik aztán elmondták, hogy ezeket a dolgokat K. nevelőtől tanulták. " Miket tanultak a római katolikus teológiai líceumban végzett K. Szabolcs nevelőtől a gyermekek? "Az öccse akkor annyit tudott elmondani neki, hogy a nevelő a mosdóban egyszer a szájába vizelt." "Ekkor mondta el, hogy még óvodás volt, amikor egyszer a mosdóban K. nevelő a szájába tette a nemi szervét. Halkan, őszintén, erős szégyenérzettel válaszolt a kérdésekre, jegyzi meg a februári szociálpszichológiai jelentés. Elmondta, nem szeretne visszaemlékezni és beszélni a történtekről, mert az számára fájdalmas."
budapesti
2022. július 02. 16:26
Bartusnak - aki újabban itt szentírásként idéztetik - egyszer megírtam, hogy a homoszexualitás "helytelennek" tartása miatt milyen sok keresztény jelentettek már föl, ítéltek már el Nyugaton. A válasza az volt, hogy kéri, hogy többet ne írjak neki. Nem írtam, azóta is zavartalanul hazudozik, uszít, mocskol. Van egy fantáziaképe a világról és abból következetesen kiveti a zavaró tényeket. Amit meg nem tud alátámasztani tényekkel, azt hozzákölti, mint ebben az ügyben is. Azt hiszem, akkor tennék a legjobban a ferencesek vezetői, ha Böjte atya és ők elővennék Bartus (meg a transtelex) két mocskolódó cikkét, és mondatról mondatra, bekezdésről bekezdésre átnéznék, hogyan tudják ezeket a rágalmakat tényekkel megcáfolni. Aztán ki kellene adniuk egy közleményt, amiben ezeket felsorolják, és a rágalmazó, becsületsértő kijelentések miatt pedig meg kéne tenniük a feljelentéseket a megfelelő helyeken. Remélem, Bartus, Dull és a többi hazug cinkosuk is hamarosan börtönbe kerül.
zakar zoltán béla
2022. július 02. 10:24
A Nobel-díjak (béke, irodalmi, talmi,...) erkölcsi értéke nem több, mint az Euro Víziós táncdalfesztiválé, a filmfesztiváloké,...Csupa értéktelen riszálás! Böjte 1000-szer többet ér, mint eme művi abortuszok...Az más kérdés, hogy a bűnösöket meg kell NAGYON büntetni! A prályd pedorollereket is!
budapesti
2022. július 02. 01:09
Bartusnak - akinek becsületsértő cikke újabban itt szentírásként idéztetik - egyszer megírtam, hogy a homoszexualitás "helytelennek" tartása miatt milyen sok keresztény jelentettek már föl, ítéltek már el Nyugaton. A válasza az volt, hogy kéri, hogy többet ne írjak neki. Nem írtam, azóta is zavartalanul hazudozik, uszít, mocskol. Van egy fantáziaképe a világról és abból következetesen kiveti a zavaró tényeket. Amit meg nem tud alátámasztani tényekkel, azt hozzákölti, mint ebben az ügyben is. Azt hiszem, akkor tennék a legjobban a ferencesek vezetői, ha Böjte atya és ők elővennék Bartus (meg a transtelex) két mocskolódó cikkét, és mondatról mondatra, bekezdésről bekezdésre átnéznék, hogyan tudják ezeket a rágalmakat tényekkel megcáfolni. Aztán ki kellene adniuk egy közleményt, amiben ezeket felsorolják, és a rágalmazó, becsületsértő kijelentések miatt pedig meg kéne tenniük a feljelentéseket a megfelelő helyeken.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!