Harminc évet kapott első fokon a Böjte Csaba-féle gyermekotthon volt nevelője

2022. június 29. 19:34

A vádiratban 36 bűncselekmény szerepel, a legsúlyosabb a többrendbeli nemi erőszak, a volt nevelő ellen 15 fiú vallott.

2022. június 29. 19:34
null

Harminc év börtönre ítélte szerdán alapfokon a csíkszeredai bíróság a dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik volt alkalmazottját, aki az ügyészek szerint tíz éven keresztül, 2007 és 2017 között rendszeresen és akadálytalanul bántalmazta szexuálisan és fizikailag a rábízott gyermekeket az alapítvány két Hargita megyei bentlakó otthonában. A vádiratban 36 bűncselekmény szerepel, a legsúlyosabb a többrendbeli nemi erőszak, a volt nevelő ellen 15 fiú vallott – írja a Transtelex.

A lap szerint a romániai gyermekvédelmi intézményekben precedens nélküli a bűncselekmény-sorozat,

amellyel a Nobel-békedíjra is felterjesztett, köztiszteletnek örvendő Böjte Csaba ferences szerzetes által létrehozott Szent Ferenc Alapítvány volt munkatársát vádolják az ügyészek.

„A büntetőperben június 29-én, szerdán hirdették ki az alapfokú ítéletet. A csíkszeredai bíróság a román igazságszolgáltatásban szokatlanul súlyos büntetést szabott ki a vádlottra: K. Sz.-nek harminc évet kell börtönben töltenie. Emellett több jogától megfosztották, összesen 790 ezer lej kártérítés és 3700 lej perköltség kifizetésére kötelezték, a vagyonából 600 ezer lej értékben foglaltak le javakat. K. Sz.-t a bíróság 24 bűncselekményben találta bűnösnek” – írja a Transtelex.

A bíróság eltiltotta a köztisztviseléstől, és megtiltotta, hogy kapcsolatba lépjen áldozataival, vagy részt vegyen bármilyen olyan eseményen, amelyet a gyerekvédelmi otthonok vagy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány szerveznek.

A Szent Ferenc Alapítvány humán erőforrásért felelős munkatársa, Kacsó Katalin a lap kérdésére elmondta:

Böjte Csaba atya személyesen jelentette fel egy pszichológussal együtt a férfit a Hargita megyei gyermekvédelmi igazgatóságnál,

„amikor felmerült az első gyanú” vele kapcsolatban.

A vádlott fellebbezhet.

Nyitókép: Illusztráció / police.hu

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2022. július 05. 11:38
A petárdás ügy igazi háttere: https://index.hu/belfold/2022/07/05/a-terrorizmusert-elitelt-szekelyek-szabadulasa-utan-szivarogtattak-ki-a-valodi-vadat-/
budapesti
2022. június 30. 23:20
A vádlott legközelebbi munkatársát is megdöbbentő meglepetésként érte a hír. Senki nem állítja, hogy ezekről a dolgokról szó lett volna a néhányszor fölemlegetett panaszfüzetekben. Azokból a az önkéntesek és a vádlott közötti kisebb konfliktusokról vagy egyet nem értésről volt szó, ennyi említtetett eddig. (Még a transtelex részéről is...) Tehát: Csaba testvér nem tudhatott róla. A vádlott olyan ügyesen és erőszakosan manipulálta az áldozatokat, hogy sok évig el tudta titkolni az ilyen (igazából csak szórványosan előforduló) eseteket. Más gyermekvédelmi intézményekben is fordulnak elő ilyenek, pszichológusok sem biztosan veszik észre, kamerákat is ki lehet cselezni. Ennyi.
budapesti
2022. június 30. 13:56
Azt is számításba kell venni, hogy miután tavasszal az elégetett levélszavazatok ügyében a Dull-banda bizonyítottan hazudott - méghozzá igen ravaszul kitervelt módon (és ezért mindeddig a hajul szála se görbült, ki tudja, miért) - a hitelességük ezek után nulla. Senki sem tudja, hogy az általuk leírt és közzé tett állításokból mi igaz és mi hazugság. Mi nem vagyunk abban a helyzetben, hogy mindennek újra alaposan utána nyomozzunk. Csak azt tudjuk róluk, hogy bármilyen hazugságra kész rosszindulatú politikai szélhámosok és propagandisták. Azt is lehet tudni, hogy akkor a román médiával és rendőrséggel szorosan együttműködve hoztak össze egy olyan komoly politikai manipulációt, amely - ha le nem lepleződik - érdemben torzíthatta volna a magyar választási eredményeket. (Akkor még nem lehetett előre tudni, hogy nem éppen ezen az ügyön múlik-e esetleg akár a "felesen alkotmányozó" Gyurcsány-diktatúra bevezetése.) Tehát a román hatóságokkal és újságírókkal közösen elkövetett politikai terrorista akció volt az Magyarország ellen. Most új célpont után néztek Erdélyben. Most sem lehet tudni, hogy nem működtek-e együtt ravaszul manipulatív módon rendőrséggel, hatóságokkal. Nem tudjuk, milyen valótlanságokat, ferdítéseket adnak egyesek szájába és milyen lényeges információkat hallgatnak el. Csak azt, hogy az egyházellenesség terjesztése mind nálunk, de még inkább Erdélyben egy ballib szempontból rendkívül hasznosnak és kívánatosnak minősülő politikai cél, és hogy a joggal köztiszteletben álló Csaba testvér ideális támadási célpont. Így aztán mi sem röhejesebb és undorítóbb úgy idézgetni a propaganda-anyag cikküket, mint a Bibliát, aminek minden szava "szentigaz" - és bizonyítja, hogy Csaba testvér "tettestársként bűnrészes volt a szegény gyerekeknek szánt adományok ellopásában", vagy "szexuális bántalmazások eltitkolásában". Emlékeztet ez az ügy az ausztrál Pell bíboroséra, aki ellen az ottani ballib média egy emberként folytatott hisztérikus rágalomkampányt, amivel végül sikerült elérniük, hogy egy évet ült ártatlanul - mielőtt az ottani Legfelsőbb Bíróság egységes döntéssel felmentette.
annamanna
2022. június 30. 13:08
Eközben minden ház iszonyúan ki van glancolva, egy csomó kastély összevásárolva, felújítva, Tusnádfürdő: https://atlatszo.ro/wp-content/uploads/2022/06/Tusnadfurdoi-otthon-SzT-1024x576.jpg Kászonimpér: http://gurmika.blogspot.com/p/balasi-kastely-kaszonimper.html mindenre jut pénz dögivel bazdmeg, de a nevelők dolgozzanak INGYEN, vagy ha felveszik, akkor MINIMÁLBÉRÉRT sokkal több munka, mint az normális volna!! http://users.atw.hu/lelektantipusok/8_002.jpg És ha a dógozó BŰNÖZŐ, azt tíz évig se veszi észre a főnök, akinek egyébként M I N D E N R Ő L beszámolnak és MINDENRŐL TUD!!!! Csak arról nem, hogy a dógozó BŰNÖZŐ és KÍNOZZA A GYEREKEKET! Erről, hát pont erről sajnos semmit sem tud! Pont erről!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!