A világhírű brit történész elmagyarázta, hogy szerinte miért Putyin nyeri a háborút

2022. július 27. 13:54

Niall Ferguson kifejtette: ha Trump marad az elnök, akkor háború sincs.

2022. július 27. 13:54
null

A háború harmadik hetében megvolt a lehetőség, hogy az ukránok előnyös békét kössenek az oroszokkal, de ezt elszalasztották, mert az amerikai elnök, Joe Biden azt akarta, hogy minél tovább tartson a háború – mondta a német Die Weltnek Niall Ferguson, világhírű brit származású, Amerikában élő történész.

Az Origo szerint a Trumpot amúgy nem kedvelő és Putyin-ellenes Ferguson szerint Biden mindent elrontott, és ha Trump maradt volna az elnök, akkor valószínűleg ki sem tört volna a háború. Most viszont minél tovább tart, annál jobb Putyin esélye a győzelemre.

Ferguson szerint a szankciók hatástalanok: amíg van kinek eladni az orosz gázt és olajat

– márpedig Kína, India, Dél-Amerika megveszi –, addig a rubel erős marad és Oroszország túléli a szankciókat.

„Oroszország egyre erősebb, Ukrajna pedig egyre gyengébb”

„A Joe Biden-kormányzat semmit sem tett a háború korai befejezése érdekében. Mert azt hitte, hogy minél tovább tart, annál rosszabb lesz Oroszországnak, és annál jobb a Nyugatnak és Ukrajnának. Biden azt hitte, hogy ez majd visszatartja Kínát Tajvan megszállásától. Szerintem ez hiba és hülyeség volt. A háborúnak akkor kellett volna véget érnie, amikor Oroszországnak rosszul, Ukrajnának pedig jól ment” – mondta Ferguson, aki szerint ez a háború harmadik hetében volt így, akkor kellett volna az ukránokat engedni békét kötni. 

„De az Egyesült Államok ezt nem tette meg. Joe Biden viszont Varsóba repült, Putyint háborús bűnösnek nevezte és arra szólított fel, hogy buktassák meg. Akkoriban azt kértem, hogy mindenki, aki hall engem, vegye rá az oroszokat és az ukránokat, hogy tárgyaljanak.

Megdöbbentett a Biden-kormány naivitása és sok amerikai kommentátor, akik azt hitték, hogy Ukrajna nyerhet” – mondta Ferguson, aki bírálta az európai sajtó és politika Trumpot démonizáló álláspontját is: 

„Joe Biden sokkal többet ártott az USA és Európa kapcsolatának és a NATO-nak, mint Donald Trump (...). Ezt csak Európában nem értik, mert azt mondják, Trump a legrosszabb. De Biden sokkal rosszabb” – tette hozzá.

Ha Trump marad, nincs háború

Szerinte, ha Trump marad az elnök, akkor háború sincs, mert Biden „kormányának alkalmatlansága elképesztő”.  A világhírű történész azt is elmondta, Ukrajnát az tartja életben, hogy kapott idén 50 milliárd dollár támogatást az Egyesült Államoktól. „De a második félévben is kap majd? És mi lesz jövőre?” –  kérdezte.

Nyitókép: MTI/Pool AP/Thibault Camus

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
G.zotya
2022. július 27. 21:44
Hajrá Putyin. Csak már gyorsan intézze el ezt a narkós Ukrán elnököt. Mindenkinek jobb lenne...
Innogreen23
2022. július 27. 20:19
Agyfaszt kapok a sok gyökéren. Mi lett volna ha Trump? Mi lett volna ha Angela bundeskanca? Mindenki ezzel a mi lett volna faszsággal polemizál és nagyon okos. Héééé, teljesen mindegy mi lett volna ha! Mennyire objektív a Guardian, vagy Népszava! Ki nem szarja le!?!? ENSZ csapatok nagyon keményen felfegyverkezve Moldávia és a baltikum irányából az Ukránok és az oroszok közé. Naaaagy mea culpa az Eu vezetése irányából az orosz föderáció felé, szankciók azonnali visszavonása. Energia ellátás helyreállítása. A termelés azonnali beindítása. Ukránok valagának szétrúgása, szabad demokratikus választások kiírása. Az Ukrajnát helyreállító segélyprogramok ENSZ felügyelet alatti elindítása. Basszátok meg, munkanélküliek leszünk, éhen döglünk, megfagyunk balfasz Ursula és a spanjai miatt. Senkit nem érdekel. Milliók fognak éhen halni Afrikában. Pont mindenki leszarja. Naponta ezrével halnak meg ártatlan emberek a fronton. Qrwára nem beszélünk róla. Közeleg a félidős választás az Usa-ban. Borítékolható eredménnyel. Ha bejön a papírforma, akkor elindulunk megint az ellenkező irányba? Banyeg én nem vok kísérleti nyúl, se a családom, akiken a balfasz eu-s fehérje kupacok kísérletezzenek. Miért nincs itt esze senkinek? Pesti proliztok, fidesz szoponcoztok. Egy értelmes gondolat nem jön ki a hülye agyatokból. Mióta pártpolitikai probléma az ami ma a világban zajlik. Kíváncsi lennék a fejetekre, amikor reggel megtaláljátok a hideg vagy szétlőtt szobájában a megfagyott, vagy leágyúzott gyerekeiteket, vagy az anyátokat. Vagy ha a gyereketek a kezeitek közt hal éhen, mert nem fogsz tudni enni adni neki. Be kellene a proli vagy fasiszta tagozatot fejezni, ehymás mocskolását hanyagolni. És mint épeszű intelligens emberek, összefogni. Utcára menni és tüntetni a baromarcú eu-s ön és népgyilkos politika ellen. Szellemi szint: A Kata miatt ki tudott ötszáz drogos baromarc menni hisztizni. De a napi több száz halottat, a leendő sorsunkat mindenki leszarja. Mocskoljátok tovább nagy lelkesedéssel egymást idióták, legyetek rá büszkék, mennyire ügyesen és frappánsan tudjátok egymást a szarba taposni.
koronaszepe
2022. július 27. 19:54
Ezt Trump terjeszti magáról, az a Trump, aki hol magasztalja Putyint, hol azzal dicsekszik, hogy ráijesztetett, majd ő küldte a Javelin rakétákat Ukrajnába, amivel jól befűtenek az ukránok Putyinnak. Közben dedikálja a Szentírást.
brigo
2022. július 27. 18:41
https://www.merkur.de/politik/ukraine-news-krieg-putin-biden-russland-niall-ferguson-westen-usa-historiker-aktuell-91690929.html https://www.focus.de/politik/ausland/ukraine-krise/duestere-prognose-im-ukraine-krieg-experte-mahnt-eindringlich-putin-weiss-dass-die-westliche-einigkeit-ein-verfallsdatum-hat_id_123794896.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!