CNN: Oroszország egy elítélt gyilkos kiadatását is kéri két amerikai fogolyért cserébe Amerikától

2022. július 30. 18:00

Vagyim Kraszikovot, az FSZB volt ezredesét egy csecsen katona megöléséért ítélték életfogytiglanra Németországban.

2022. július 30. 18:00
null

Korábban beszámoltunk róla, hogy fogolycseréről tárgyal az Egyesült Államok és Oroszország. Az USA két bebörtönzött amerikai, Brittney Griner és Paul Whelan kiadatásáért kéri, cserébe pedig átadnák Oroszországnak Viktor Bout fegyverkereskedőt.

Brittney Griner (címképünkön) kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázót kábítószer birtoklása miatt tartóztatták le Moszkvában, miután a seremetyjevói repülőtéren elektromos cigarettához tartozó, kannabisz tartalmú olajat találtak a táskájában. Nagy mennyiségű kábítószer csempészete miatt indítottak ellene eljárást, ha bűnösnek találják, akár 10 év börtönre is büntethetik. Paul Whelan pedig egy volt amerikai tengerészgyalogos, akit kémkedéssel vádoltak meg az oroszok még 2018-ban.

A felek egyelőre nem sok információt közöltek. Az amerikai külügyminiszter csak annyit jelentett be, hogy hetekkel ezelőtt konkrét javaslatot tettek a fogolycserére Griner és Whelan kiadatása érdekében, akiket szerinte jogtalanul tartanak fogva. Azt azonban nem erősítette meg, hogy Bout kiadatását ajánlották fel a két amerikai kiadatásáért, és nem is volt hajlandó belemenni a részletekbe.

A CNN most arról ír, hogy

orosz kormánytisztviselők kérvényezték az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik volt ezredesének kiadatását is a fogolycsere részeként.

Vagyim Kraszikovot tavaly Németországban ítéltek el életfogytiglanra gyilkosságért, miután 2019-ben egy berlini parkban agyonlőtt egy volt csecsen katonát, Zelimhan Hangosvilit.

Ezt a kérést azonban az amerikaiak több okból is problémásnak tartják, például azért, mert Kraszikov Németországban tölti börtönbüntetését. A CNN forrásai szerint a kérést nem hivatalos formában tették meg az oroszok, hanem az FSZB háttércsatornáján keresztül közölték.

Nyitókép: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2022. augusztus 01. 14:44
A magyarok kiadtak egy elítélt baltás gyilkost, cserébe a semmiért. Üzlet, az üzlet.
lofejazagyban
2022. július 31. 19:02
hamarosan a két amerikai is elitélt gyilkos lesz, most még csak gyilkosok.
patópál
2022. július 31. 11:52
"Ezt a kérést azonban az amerikaiak több okból is problémásnak tartják, például azért, mert Kraszikov Németországban tölti börtönbüntetését." Ugyan, csak leszólnak a csicskáknak a piros telefonon Berlinbe. Mint mindig.
Aerion
2022. július 31. 11:08
Mondja ezt a szíenen, alias jereváni rádió. Emberiségellenes bűnöző, gyilkos, utolsó moslék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!