A szegény ember Thatcherje, vagy több ennél? – Penny Mordaunt portréja

2022. július 16. 12:00

Alulról jött, magasra tart, a talpasok körében népszerű, az elitben kevésbé, fürdőruhás tévéshow-ban is megfordult hadseregpárti héja, aki csapatokat küldene a NATO-szövetség határaira: Penny Mordaunt is favorit a brit miniszterelnöki versengésben. Portrénk!

2022. július 16. 12:00
null
Rajcsányi Gellért

Amikor John Mordaunt, az egyszeri brit ejtőernyős katona ihletet kapott ahhoz, hogy az HMS Penelope hadihajóról nevezze el 1973-ban születő lányát, valószínűleg nem gondolt arra, hogy gyermeke egyszer, a 21. század mélyén komoly versenyző lesz a brit miniszterelnöki székért. Mégis így történt: Penelope Mary Mordauntnak most komoly esélye van arra, hogy a napokban zajló miniszterelnöki versengésben végül jó hajrával az élre törjön.

De hosszú út vezetett idáig – és az ezüstkanállal a szájukban született, karrierjüket gyakorlatilag végig előre kigörgetett vörös szőnyegen végigjáró

elit tory versenytársaival szemben Mordaunt maga építette fel önmagát.

És ez erőt és előnyt is jelenthet neki a következő megmérettetéseken – akár már megválasztott miniszterelnöként is.

Mordaunt életének kezdete és mai karrierje is Portsmouth-hoz, a dél-angliai haditengerészeti katonavároshoz kapcsolódik: itt nőtt fel és ma is itt képviselő. „Kisiskolás voltam Portsmouth-ban a falklandi konfliktus idején, amikor a haditengerészet kezdett felkészülni a brit emberek védelmére” – emlékezik vissza gyerekkori benyomásaira Mordaunt.

És az elmondható róla, hogy politikai pályafutása során, a mai napig

a brit haditengerészet és egyáltalán a brit hadsereg büszke szószólója,

a hadászati fejlesztések és a brit haderő nemzetközi bevetésének támogatója a képviselőnő, ami minden bizonnyal szimpátiát tud kelteni a választók bizonyos rétegeiben, különösen a konzervatívok között.

Nem volt egyszerű gyerekkora: 15 éves korában elveszítette rákbeteg édesanyját, egy évvel később pedig apjának kellett a rákkal megküzdenie. Pennynek magának kellett öccse pótmamájának előlépnie, miközben igyekezett tanulmányaira is koncentrálni, s közben elkezdett dolgozni is a megélhetés biztosítására a Johnson & Johnsonnál – és még bűvészinasként is kipróbálta magát.

S hogy miként került a politika közelébe? „Akkor kezdett érdekelni a politika, amikor elmentem segélymunkát végezni romániai árvaházakba, és láttam, hogyan okoznak problémákat a rossz politikai döntések” – emlékezik vissza Penny Mordaunt arra az időszakra, amikor

középiskola után a poszt-ceausescui Romániában töltött önkéntesként egy évet.

Egyetemi tanulmányait Oxford és Cambridge helyett a readingi egyetemen végezte, filozófiát hallgatott, és közben bevetette magát az egyetemi politizálásba, diákvezér is volt az intézményben. Tanulmányai után két vonalon kezdte építeni magát: egyrészt PR-cégeknél vállalt munkát, másrészt pedig a Konzervatív Párt ifjúsági szervezetében lépkedett előre John Major idején.

Mordaunt az ezredfordulóra már igen magas szintre jutott: 1999-től William Hague nem túl sikeres konzervatív pártelnöksége idején töltött be vezető funkciót, közben 2000-ben George W. Bush amerikai elnökjelölti kampányában dolgozott, mint a nemzetközi sajtóosztály vezetője – és négy évvel később is dolgozott a republikánus elnöknek. 

Mindez megágyazott további politikai pályafutásának: a 2005-ös parlamenti választáson már elindult tory jelöltként Portsmouth-ban, de akkor még vesztett, de a mai Konzervatív Párt új elitjének többi tagjához hasonlóan 2010-ben nyert és elkezdődött máig tartó képviselői korszaka. Kormányzati rangot 2015-ben kapott először,

a védelmi minisztérium hadseregért felelős alminisztere lett

– ami logikusan következett saját hátteréből és folyamatosan hangoztatott hadseregpárti álláspontjaiból.

Mordaunt komoly karrierjének egyik furcsa mellékvágánya volt az az eset, amikor is 2014-ben elment a Splash című, nem túl nagy sikerű brit bulvárműsorba, hogy magasugróként csobbanjon egy medence vizébe – egy óriási, csattanó hasassal. A brit bulvársajtó azóta se felejti el emlegetni a vörös fürdőruhás közjátékot.

 

A politikában jobban pozicionálta magát két évvel később, amikor is – és azóta is –

a Brexit harcos támogatójaként lépett fel

– kritikusai szerint hamis érveket is felhozva Nagy-Britannia távozása mellett, például azt, hogy Nagy-Britannia uniós tagként nem tudná megakadályozni Törökország EU-csatlakozását (pedig valójában igen). 

A nép azonban döntött a Brexit ügyében, Nagy-Britannia több évnyi huzavona után távozott az EU-ból, miközben Mordaunt politikai karrierje tovább alakult. 2017-től a nemzetközi fejlesztésekénrt, 2018-tól a nőpolitikáért felelt, és 2019-ben rövid ideig védelmi miniszterként is szolgált Theresa May kormányában. A Mayt váltó Boris Johnson először nem tartott igényt szolgálataira, majd 2021 szeptemberében kereskedelempolitikáért felelős miniszternek nevezte ki Mordauntot.

Így érkezett el 2022 nyara – és az elmúlt napokban Penny Mordaunt is bejelentette miniszterelnökjelölti ambícióit. Kampányában Penny Mordaunt hangsúlyozza, hogy az ország védelme a kormányzat legfontosabb feladata, támogatja, hogy Nagy-Britannia a GDP immár 2,5 százalékát fordítsa a védelemre,

– fogalmaz Mordaunt.

Penny Mordaunt előnyére válik, hogy könnyen meg tudja szólítani a legkülönböztetőbb választókat a vidéki kisemberektől az urbánus értelmiségig, és egyszerre hangsúlyozhatja női mivoltát, valamint keményvonalas, patrióta, hadseregpárti nézeteit is. Brexit-pártisága erősíti őt a tory tömegek körében, hitelesen tud antielitista szólamokat is hangoztatni; ugyanakkor társadalompolitikailag nem túl jobbos, korábban a gendervitákban is megpróbált egyfajta középutas nézetet képviselni.

Mordaunt miniszterelnöki kampányvideója

 

Pártbeli támogatói szerint az eddig még nem a csúcson forgolódó, józan nézeteket képviselő, két lábbal a földön járó Mordaunt egy új kezdet, tiszta lap lehetne a Konzervatív Párt számára. Saját könyvében

egy patrióta érzelmű, ám modernizátori, reformeri lendülettel fellépő, elittel szemben kritikus politikusnő portréja sejlik fel.

Kritikusai viszont kivülállóságát hangsúlyozzák, és azt, hogy hazafias szólamain, a hadsereg dicséretén és homályos adócsökkentési ígéretein kívül kétséges, vajon hogyan is tudna kormányozni a valóságban, mennyire tud elmélyedni a szakpolitikák kérdéseiben. 

A legutóbbi belső tory szavazáson Rishi Sunak 101, Penny Mordaunt 83, míg Liz Truss 64 szavazatot kapott. A következő napokbeli további voksolások nyomán nagy az esély arra, hogy a végül talpon maradó két jelölt közül az elitiskolákat és -munkahelyeket végigjárt, indiai származású, dúsgazdag Sunak és az alulról beérkezett, angol kispolgár Mordaunt között kell majd döntenie a Konzervatív Párt teljes tagságának –

nem rossz esélyek ezek Penny Mordaunt számára.

S hogy mit csinál Mordaunt a politizáláson kívül? Gyermeke nincs, érdeklődik a homeopátia és az asztronómia iránt, s van négy burmai macskája – saját macskarajongását a legnagyobb gyengeségének nevezte a minap. Kérdés, Larry, a Downing Street 10 neves cicája hogyan fogadja majd, ha Mordaunt érkezik a házba néhány fajtársával.

Nyitókép: AFP

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
namégmitnem
2022. július 17. 13:51
"M?it tehetünk?"-kérdezed. Rengeteget. Nők és férfiak egyaránt. Először is: száműzhetjük a közbeszédből az olyan (leértékelő) "biológiai babonákat", mint az, amire a menses lehetséges kellemetlen kísérőjelenségei kapcsán hivatkoztál, elfelejthetjük az olyan definíciókat, mint "gyengébbik" nem, még társaságban, tréfából sem idézgetünk olyan szólásokat, mint "a sör nem ital, a medve nem játék, az asszony nem ember", vagy "asszonybeszéd, pipafüst" (ezekből a magyar köznyelvben egy egész dicstelen hadsereg van) és a logikai játékok, a csillagászati vagy matematikai alapismeretek iránt érdeklődő kislányokat véletlenül sem küldjük babázni, "mert ők lányok". Szóval sok mindent tehetünk, MayorAnna. Már tegnapelőtt későp lett volna hozzákezdeni..
Nasi12
2022. július 16. 17:17
Meglepne ha az indiait választaná a párt TAGSÁGA. Viszont akinek nincs gyereke ne legyen fönök háború idején. Ránk abból nem sok jó sülne ki sajnos.
Búvár Kund
2022. július 16. 16:16
Azért "benéznék" a Pennybe!
zolka50.50
2022. július 16. 13:45
"érdeklődik a homeopátia és az asztrológia iránt," Tévedés: az asztronómia, vagyis a csillagászat iránt érdeklődik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!