Az oroszok szerint nem valami hosszú életűek az Ukrajnába küldött tankok

2022. június 05. 17:59

Moszkva állítja, elképesztő hatékonysággal dolgozik a hadseregük.

2022. június 05. 17:59
null

Nagypontosságú rakétákkal kelet-európai országokból származó T-72-es harckocsikat és más páncélozott harcjárműveket semmisített meg az orosz légierő egy Kijev külvárosában lévő vagonjavító üzem területén – jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

Precíziós levegő-föld rakéták a donyecki régióban megsemmisítettek három, haditechnikát javító üzemet, két vezetési pontot, valamint hat élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást. Likvidáltak emellett két Osza-AKM légvédelmi rakétaindítót, két rakétasorozatvetőt, három rakéta- és tüzérségi fegyverraktárt, valamint egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-50-es típusú tüzérség-elhárító radarállomást. Utóbbit a „Donyecki Népköztársaságban” lévő Szeverszk közelében. A szóvivő szerint a rakéta- és a tüzérségi csapatok 46 vezetési pontot, 123, lőállásban lévő tüzérségi és aknavető alegységet, valamint 498 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást semmisítettek meg.

Az ukránok több mint 1100 drónt vesztettek az oroszok szerint

Harcászati gépek három ukrán vezetési posztra, 65 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, három lőszerraktárra és egy, a Donyec-medencébe tartó vasúti üzemanyag-szállítmányra mértek légicsapást, amelynek következtében 350 „nacionalista” vesztette életét, tíz harckocsi és páncélozott harcjármű, két Grad rakéta-sorozatvető, kilenc tüzérségi löveg és 14 speciális katonai jármű megsemmisült.

A légierő egy ukrán MiG-29-es harci gépet, a légvédelem pedig egy fegyverszállító An-26-os gépet – Odessza közelében –, két Tocska-U rakétát és 10 drónt lőtt le, köztük egy Bayraktar TB2 típusút. Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 189 repülőgépet, 129 helikoptert, 1114 drónt, 330 légvédelmi rakétarendszert, 470 rakéta-sorozatvetőt, 1778 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3419 különleges katonai járművet veszítettek.

Az ukránok vegyiüzemet aknázhatnak alá

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője szombat éjjel arról tett bejelentést, hogy Szeverodonyeckben az ukrán erők – amelyek egyes alegységeinél az emberveszteség szerinte elérte a 90 százalékot –

aláaknázták az Azot vegyiüzem több, mint 100 tonna nitrátot és salétromsavat tartalmazó tartályait,

így kísérelve meg megállítani az orosz hadsereg előrenyomulását. A tábornok szerint a robbanásért és az általa kiváltott természeti katasztrófáért az orosz felet szándékoznak hibáztatni, ahogyan az korábban már Kremenna és Rubizsne esetében történt.

A tábornok ismét azzal vádolta meg az ukrán hadsereget, hogy lakóépületeket, iskolákat és a szociális infrastruktúra egyéb létesítményeit alakít át katonai célokra, ezáltal bűncselekményt elkövetve a polgári lakosság ellen. Ezúttal Harkivból, Szlovjanszkból és Druskivkából hozott fel erre példát.

A donyecki területvédelem szerint a régiónak immár 227 települése áll szakadár és orosz erők ellenőrzése alatt. A tájékoztatás szerint a hét végén tucatnyi lakott települést és egy bányát ért ukrán tüzérségi támadás, amelynek következtében többen életüket vesztették. A hatóság a Telegram-csatornáján azt is közölte, hogy az ukrán hadsereg az ellenőrzése alatt álló Kramatorszkban megszállta az ENSZ irodáját, kizárva onnan a világszervezet alkalmazottjait.

(MTI, nyitókép: ANDREA CARRUBBA / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP)

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
AKissLaci
2022. június 06. 14:44
Tényleg volt ilyen. NATO-tábornokok értesültek úgy, hogy az oroszok villámháborúra készülnek. (Lehet, hogy az oroszok nem úgy értesültek.) Szegény faszfej folyamatosan azt szajkózza, amit az állítólagos "katonai szakértők" vartyogtak a nyugati médiában. Aztán persze soha, semmit nem sikerült eltalálniuk. Azért kellett villámháborúra készülniük, mert öt nap alatt összeomlik a logisztikai rendszerük. Ja, persze. Kadirov csecsenjei egyik nap Kijevben allahakbároztak, két nap múlva meg Mariupolban ahmatsziláztak, némi lövöldözés kíséretében. Az onnan légvonalban úgy 700 km, de ők egy olyan kis 1.800 km-es körutazás keretében jutottak oda. Két hónapja folyamatosan dörög a nehéztüzérségük legalább négy-öt frontszakaszon, és napi 60-70 rakétát, robotrepülőgépet és egyéb kedvességet lőnek el az ukránokra. Közben vagy kétmillió embert etetnek az elfoglalt területeken. Kurvára össze van omolva az oroszok logisztikai rendszere! Ja, és lassan haladnak. Hogyne! A faszpianista szerint is több mint Ukrajna 20%-át foglalták el - az a trianoni Magyarország másfélszerese. Ugyancsak a faszpianista bohóc sírdogált Davosban, hogy napi ezer halottat (!) vesztenek a Donbaszban. (Konasenkov olyan napi 4-600 körül adja meg a napi halottakat, sebesülteket nem számol). Lehet matekolni - mert úgy nyár végére el fog fogyni az ukrán hadsereg. Egyik nagyon tehetséges "védelmi szakértő" arról fantáziált a CNN-en, hogy Nyugat-Ukrajnában fel lehet készíteni egy 100-120.000 fős egy teljesen NATO-módszerekkel kiképzett és NATO-fegyverzettel felszerelt ukrán haderőt, amely talán ki tudná verni az oroszokat a Donyeckből. Ezért kurva jók a "védelmi szakértők"! Csak azt felejtette ki a meséjéből ez a nagyon tudós jóember, hogy szemlátomást 60 éves NATO-fegyverzetet adnak el Ukrajnának (mert ez nem "humanitárius" segély, Ukrajnának fizetni kell majd ezért a sok szarért!), és sajnálatos módon ez a háború MOST került megrendezésre, és nem két év múlva!
Kivűlálló
2022. június 06. 10:44
Szép lassan, de biztosan kihátrálnak nyugaton Ukrajna mögül. Biden is belengette, hogy nem tartja kizártnak, hogy Ukrajnának LE KELL MAJD MONDANIA TERÜLETEI EGY RÉSZÉRŐL! Anglia még szívózgat, de már őket is nevelik az oroszok, az EU meg egyre jobban húzgálja a száját az oroszok elleni szankciózgatásra! Ukrajnának az ismert formájában és az ismert vezetéssel annyi! Nem is bánom!
Forgalmazó
2022. június 05. 21:33
hamis cikk mert csak az ukránok nyomulhatnak előre és csak ől lőhetnek ki orosz tankot! Fordítva nem igaz!
Akitlosz
2022. június 05. 20:37
Nagy pontosságú rakéták lesznek azok és nem nagypontosságúak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!