Olaf Scholz: Észtországban és Lettországban is szükség lenne NATO-csapatokra

2022. június 09. 19:18

A német kancellár azt is kifejtette, hogy országa készen áll arra, hogy Litvániát további német katonákkal támogassa.

2022. június 09. 19:18
null

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár örömmel fogadta Németország terveit, miszerint bővítenék a Litvániában állomásozó katonák létszámát, valamint felfegyvereznék a német hadsereget (Bundeswehr) – jelentette be Steffen Hebestreit német kormányszóvivő csütörtökön.

Jens Stoltenberg csütörtökön videókonferencián tárgyalt Olaf Scholz német kancellárral. Mint arról a kormányszóvivő beszámolt, egyetértettek abban, hogy a június 28-30-a között Madridban tartandó NATO-csúcstalálkozón

az elszántságra és a szövetség egységére kell törekedniük.

Különleges alap a Bundeswehr felfegyverzésére

Emellett Scholz leszögezte, hogy a csúcstalálkozón meghozott határozatoknak biztosítaniuk kell, hogy a NATO a következő évtizedben is megbízhatóan és sikeresen tartja magát az alapküldetéséhez, miszerint együttes erővel, kollektívan áll ki az európai és az észak-amerikai tagállamok védelme mellett.

A kancellár kiemelte, hogy Németország a NATO rendelkezésére áll ez ügyben. 

A német szövetségi parlament (Bundestag) múlt pénteken döntött egy különleges alap létrehozásáról, amely a Bundeswehr felfegyverzését volna hivatott biztosítani, ez azonban, mindenekelőtt a német alaptörvény módosítását igényli. Scholz keddi litvániai látogatásán jelentette ki, hogy

Németország készen áll az Oroszországgal határos balti országot további német katonákkal támogatni.

A német kancellár emellett kifejtette, véleménye szerint Észtországban és Lettországban is szükség volna állomásozó NATO-csapatokra.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2022. június 11. 10:07
Inkább ti (azaz mi) vonuljatok be oda, mint a ruszkik, mi? Ez annak a narratívának a továbbtolása, hogy Oroszország Európát akarja lerohanni. Pedig szó nincs ilyesmiről. Három és fél hónap alatt a donyeck feléig jutott. Bezzeg biztos majd ezután nekimegy a NATO-nak. Nincs itt semmilyen lerohanás, semmi félnivaló. Azaz semmi keresnivalótok ott!
Minnie
2022. június 09. 22:05
Mintha valamikor úgy állt volna fel a rendszer, hogy német katona nem mehet külföldre.
zakar zoltán béla
2022. június 09. 22:04
nazi?
állólámpa
2022. június 09. 20:18
Ne feszítsd a húrt, mert elszakad! Ügyeletes hülye!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!