Kalinyingrád mellett gyakorlatoznak az oroszok

2022. június 09. 19:45

Korábban indítványozták az orosz parlamentben, hogy vonják vissza Litvánia függetlenségének elismerését.

2022. június 09. 19:45
null

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy 60 hadihajó, több mint 40 repülőgép és helikopter, valamint a balti flotta mintegy kétezer egysége vesz részt a csütörtöki hadgyakorlaton Kalinyingrád mellett, a Balti-tengeren − számolt be az Index. Kalinyingrád egy orosz enklávé Lengyelország és Litvánia között, a Balti-tenger partján.

Vissza akarják vonni Litvánia függetlenségének elismerését

Mint ismert, Jevgenyij Fedorov képviselő olyan törvényjavaslatot terjesztett az orosz parlament, a Duma elé,

amely indítványozza, hogy vonják vissza Litvánia függetlenségének elismerését.

Litvánia a három balti köztársaság közül a legdélebbi, határa közös Lengyelországgal, és szorosan Belarusz mellé ékelődik. A Balti-tenger partján – Lengyelország és Litvánia közé szorítva – találjuk Kalinyingrádot, amely orosz terület, és a Suwalki-folyosó köti össze Belarusszal, amely a lengyel–litván határ mintegy száz kilométeres szakasza.

Így nézne ki a három balti állam elvágása a többi NATO-országtól

Adott esetben az oroszok Belarusz felől indulva megpróbálhatnák megnyitni és elfoglalni a folyosót, így közvetlen szárazföldi kapcsolatot tudnának teremteni Kalinyingráddal,

egyben a három balti államot elvágnák a többi NATO-országtól.

Tavaly télen, amikor megrendezték az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb közös orosz–belorusz hadgyakorlatát – Zapad, azaz Nyugat néven –, a nem titkolt egyik cél az volt, hogy gyakorolják a Suwalki-folyosó elfoglalását – olvasható a cikkben.

Nyitókép: MTI/AP

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. június 09. 21:55
Azt mondanám, h ez egy blöff, gondoljozzon el a NATO, meddig megy el...
zbanhegyi
2022. június 09. 21:27
szerintem ez játszma (blöff),ha jol sikerul az oroszok részérol , Litvániáért cserébe végül a nyugat felhagy Ukrajna támogatásával
Kiscsillag
2022. június 09. 21:18
Litvánia NATO tag, nem akarnak III világháborút.
Akitlosz
2022. június 09. 21:01
A cikkben felvázolt haditerv jó. Ha Koszovó független ország lehet amerikai akaratra, míg Donyeck nem, mert "önhatalmúlag", akkor Litvániát sem muszáj elismerni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!