A Bukaresti Kilencek közös nyilatkozata szerint Oroszország jelenti a legfőbb fenyegetést az euroatlanti térség biztonságára

2022. június 10. 19:32

A B9 által kiadott nyilatkozatot Magyarország is aláírta.

2022. június 10. 19:32
null

A közép- és kelet-európai NATO-tagállamok, az úgynevezett Bukaresti Kilencek (B9) elítélik az Ukrajna elleni indokolatlan orosz agressziót, ugyanakkor a NATO keleti szárnya védelmének és elrettentő képességének tartós megerősítését szorgalmazzák – mutat rá a B9-ek pénteki, bukaresti államfői értekezletén elfogadott közös nyilatkozat.

Oroszország jelenti a legfőbb fenyegetést

A NATO keleti határvidékén található tagállamok a június végén Madridban tartandó NATO-csúcs előtt egyeztettek és fogalmazták meg közös elvárásaikat a védelmi szövetség új stratégiai koncepciójával kapcsolatban. A nyilatkozat aláírói szerint Oroszország jelenti a legfőbb fenyegetést az euroatlanti térség biztonságára, ezért a szövetséges jelenlét fokozására, korszerű, kiegyensúlyozott, hiteles és fenntartható megerősítésére van szükség a teljes keleti szárnyon.

A B9-ek támogatásukról biztosítják Ukrajnát, az ország európai uniós integrációs törekvéseit,

folytatják a menekültek millióinak segítését és felszólítják Oroszországot, hogy vonja vissza katonáit Ukrajnából, térjen vissza a nemzetközi jog keretei közé.

Biden: A B9-ek az első vonalban vannak

A balti államok, a visegrádi országok, valamint Bulgária és Románia rendszeres biztonságpolitikai egyeztetését Lengyelország és Románia kezdeményezte még 2014-ben, és a mostani csúcstalálkozót is Klaus Iohannis román és Andrzej Duda lengyel elnök hívta össze. Betegsége miatt az eredetileg Bukarestbe várt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár online csatlakozott a tanácskozáshoz.

A zárt ajtók mögött tartott bukaresti értekezleten Magyarország álláspontját Novák Katalin köztársasági elnök ismertette.

Joe Biden amerikai elnök a bukaresti regionális csúcs résztvevőihez intézett, Twitter-bejegyzésben közzétett üzenetében megállapította: a B9-ek az első vonalban vannak, amikor arról van szó, hogy az észak-atlanti szövetség közös választ ad Oroszország Ukrajna elleni agressziójára. Biden arról biztosította a közép- és kelet-európai országokat, hogy az Egyesült Államok megvédi a NATO keleti szárnyát, megerősíti a régió energetikai biztonságát és együttműködik szövetségeseivel Ukrajna támogatása érdekében.

(MTI)

Nyitókép: Daniel MIHAILESCU / AFP

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. június 13. 08:23
békét
Dezsőke
2022. június 11. 11:48
nem jól látod, sokkal távolabbra kell nézni
dorkoka
2022. június 11. 10:57
Motorja kelet európa az igaz, de nyugat európa természeti szépségei és kellemes klímája felülmúlhatatlan. Nyugatra menni pénzt keresni kell, ha megvan lehet hazamenni. Akinek meg ott nincs annak jajj! Amúgy tokától bokáig bűzlő (manipulatív)zsidó vagy, messziről érzik a bűzöd.
bunko_jobbos
2022. június 11. 09:46
Nagyon helyes, hogy az ilyen nyilatkozatokat aláírjuk. Sajnos a nagyokkal nem lehet packázni. Pontosabban lehet, csak ésszel. A kis országoknak egy stratégiája lehet, hogy bólogassanak a nagyok játékához, aztán majd annyit valósítsanak meg belőle, amennyit akarnak. Ha nagyon kell akkor többet, de mihelyt nem figyelnek annyira, kevesebbet. Nem hogy nem vagyunk nagyhalom, hanem még kikötőnk sincs, szóval csak óvatosan a pattogással. A lényeg, hogy ne szeressük egyiket se. EZ volt a hiba a kiugrási kísérletnél is, hogy sokan érzelmileg a németek mellett voltak. Pedig így is úgy is Oroszországnak adtak minket, mert elhatározták a nagyok: az USA meg SzU. Ők mondták meg, hogy Kolozsvár Románia, oszt pont. Csak több ember halt meg, mert érzelmileg befolyásolva voltunk. Nézzük őket hülyének, mert azok egyébként.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!