Zelenszkij: Ukrajnában hamarosan két győzelem napja lesz, de valakinek nem marad majd egy sem

2022. május 09. 11:09

„Győztünk 1945-ben, győzni fogunk most is” – szögezte le az ukrán elnök.

2022. május 09. 11:09
null

„Ez nem két hadsereg háborúja. Ez két világnézet háborúja. A barbárok háborúja, akik lebombázzák a Szkovoroda múzeumot, és azt hiszik, a rakétáik elpusztíthatják a filozófiánkat, ami idegesíti őket. Ami ismeretlen számukra. Amitől félnek. Aminek a lényege, hogy szabad emberek vagyunk, akik a maguk útját járják. Ma ezen az úton vívunk háborút, és senkinek sem adunk egy darabka földet sem a területünkből” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök győzelem napi beszédében, nem sokkal azelőtt, hogy Vlagyimir Putyin a moszkvai Vörös téren szónokolt.

Zelenszkij szerint az oroszok azt remélték, Ukrajna nem lesz hajlandó megünnepelni idén a május 9-i győzelem napját, amikor évről évre Szovjetunió és a nyugati szövetségesek második világháborús győzelmére emlékeznek.

Felidézte, hogy bár Putyin „nácitlanításnak” nevezi az Ukrajna ellen indított háborút, valójában ukránok milliói harcoltak annak idején a nácik ellen Luhanszkban, Donyeckben, Herszonban, Melitopolban, Bergyanszkban, Mariupolban és Szimferopolban. Zelenszkij azt mondta, ma is ezek a városok adják a hitet, hogy ki lehet szorítani a megszállókat az ország területéről.

Azt mondta, ma Putyin másolja Hitler gaztetteit (az orosz elnök nevét nem mondta ki konkrétan), de végül mindent el fog veszíteni. „Hamarosan két győzelem napja is lesz Ukrajnában, valakinek pedig nem marad majd egy sem.

Győztünk akkor, és győzni fogunk most is”

– hangoztatta Zelenszkij.

Fotó: Sergei SUPINSKY / AFP

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik