Török harci repülőgépek sértették meg a görög légteret egy amerikai támaszpont közelében

2022. május 20. 22:47

Athén a történtek miatt tiltakozását fejezte ki a török nagykövetnél, s tájékoztatta az ügyről az EU-t, a NATO-t és az ENSZ-t.

2022. május 20. 22:47
null

Török harci repülőgépek megsértették a görög légteret pénteken az északkeleti országrészben fekvő Alekszandropolisz térségében – jelentette be a görög külügyminisztérium.

A tárca közlése szerint a török gépek mintegy 2,5 kilométerre megközelítették a várost, amelynek kikötőjében egy amerikai támaszpont is működik. A minisztérium „a nemzeti szuverenitás párját ritkító megsértéséről” és „a török provokációk egyértelmű eszkalációjáról” beszélt. A közlemény szerint Törökország cselekménye aláássa a NATO összetartását és célkitűzéseit, és egyértelmű veszélyt jelent az Európai Unióra is, mivel Alekszandropolisz a szövetségesek egyik fontos csomópontja. Athén a történtek miatt tiltakozását fejezte ki a török nagykövetnél, s tájékoztatta az ügyről az EU-t, a NATO-t és az ENSZ-t.

Az alekszandropoliszi kikötőben működő amerikai támaszponton keresztül mindössze néhány óra alatt lehet eljuttatni Ukrajna határához a katonai segélynek szánt hadifelszereléseket. Az Egyesült Államok ezzel megkerüli a Dardanellák tengerszorost és a Boszporuszt.

(MTI)

(Fotónk illusztráció: 2004. szeptember 8-i felvétel a török légierő egyik Phantom F-4-es vadászgépéről valahol Törökországban. MTI/EPA)

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pathfinder76
2022. május 21. 14:06
Az a legmókásabb az egészben,hogy a görögök és a törökök is tagjai a NATO- nak,mégis mindketten vásárolnak az oroszoktól modern fegyverrendszereket.
lyon
2022. május 21. 12:33
És ? Akkor most ugyan mi lesz ? Nagy semmi sem lesz.
MayorAnna 03
2022. május 21. 11:38
Még nem rég, a Balti légteret magyar Grippen vadászgépek őrizték...vajh, most az ukrajnai cirkusz idején is ott cirkálnak a magyar pilóták? - mer' erről nem hallani mostanság.
A közösség tagjaként
2022. május 21. 08:25
ezért jó ha mindenki IS nató tag mert ha majd egyszer összeakad két nató ország akkor lehet majd tanakodni hogy kinek az oldalán kell beavatkozni azaz kiért kell meghalni küldeni azokat akiknek az a dolga. -by potocskáné lóbaszó anita
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!