Megszavazta az amerikai képviselőház a 40 milliárd dolláros ukrajnai segélycsomagot

2022. május 11. 11:11

A Fehér Ház szóvivője kiemelte, így még több fegyvert és lőszert tudnak küldeni az országba.

2022. május 11. 11:11
null

A CNN tájékoztatása szerint Joe Biden amerikai elnök keddi sürgetése után a várakozásoknak megfelelően még aznap elfogadta a kongresszus alsóháza a tervezetet, amelynek így már csak a szenátuson kell átmennie ahhoz, hogy aláírásra küldhessék az elnöknek. Chuck Schumer demokrata szenátor korábban azt mondta, hogy az alsóházi szavazás után a szenátus is gyorsan fog cselekedni, így valószínűleg nem kell sokat várni arra, hogy véglegessé váljon a csomag.

A törvényjavaslatot a képviselőház 368-57 arányban fogadta el, vagyis az ukrán helyzet kapcsán megszokott módon komoly támogatást élvezett mind a republikánusok, mind a demokraták részéről. Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője közleményében ki is emelte ezt, mint mondta, ez egyértelmű üzenet mindenkinek, hogy az Egyesült Államok a hazájukat az orosz agresszióval szemben megvédő ukránok mellett áll.

Psaki szerint az eddigi segítségük is kulcsszerepet játszott az ukrán védelmi törekvésekben, a most elfogadott tervezet pedig lehetővé teszi, hogy még több fegyvert és lőszert küldjenek az országba. Emellett pedig a saját készleteiket is fel tudják tölteni belőle, és támogathatják a NATO-tagországokban tartózkodó amerikai katonákat is. Joe Biden egyébként éppen két napja írta alá a „kölcsönbérleti” törvényt, amely megkönnyíti, hogy az Egyesült Államok katonai felszereléseket küldjön Ukrajnába.

Fotó: Nicholas Kamm / AFP

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
UFOgyíkember
2022. május 22. 00:07
Megérdemlik! Az oroszok meg az ukránok is, amit kapnak. Ahhoz képest, hogy az USA mennyi pénzt belevert irakba ezek lófütty összegek, ennél olcsóbban meg kevesebb amerikai áldozattal úgy se tudnák szétverni Oroszországot a nagy szarkeverőt.
Sany Xepi
2022. május 21. 19:22
Segély a lóf@szt kölcsön, amit majd Európával akarnak kifizettetni.
Wezuv
2022. május 12. 10:00
Táplálják a háború tüzét. Kinek ér meg ennyit egy határvidék, ami ezer évig oroszoké volt és oroszok laknak többségében a kérdéses területeken? Ezek az EU-t akarják kikészíteni, nem az oroszokat...
nyugalom
2022. május 11. 17:14
Hitelt vesznek fel vagy pénzt nyomtatnak? Zeli mikor fizeti vissza? Mindennek ára van!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!