Ukrán katonákat képez ki a Bundeswehr az egyik legmodernebb fegyver használatára

2022. május 11. 11:50

A német kormány a holland kormánnyal együttműködve tizenkét Panzerhaubitze 2000-t ad át az ukrán hadseregnek.

2022. május 11. 11:50
null

Megkezdődött egy csoport ukrán katona kiképzése a német védelmi ipar egyik legkorszerűbb terméke, a Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) önjáró löveg használatára a német hadsereg (Bundeswehr) tüzérségi kiképzőközpontjában – jelentették német hírportálok szerdán.

A beszámolók szerint az orosz támadás ellen védekező ukrán hadseregből több mint hatvan katona, szakértő és tolmács érkezett a Rajna-vidék-Pfalz tartománybeli Idar-Obersteinben működő tüzérségi iskolába, ahol

egy negyven napig tartó tanfolyamon sajátítják el a PzH 2000 használatához szükséges ismereteket.    

Ötven kilométerre is képes célzott lövést leadni

Az ukrán katonák az 1956 óta működő tüzérségi iskolában megtanulják vezetni a lánctalpas futóművel szerelt járművet, megtanulnak tüzelni a löveggel, és az üzemzavarok elhárítására is kiképzik őket. 

A PzH 2000 a kategóriájában a legmodernebbnek számító nyugati gyártású eszköz.

A Krauss-Maffei Wegmann (KMW) konzorcium gyártmánya a futóműve révén úton és terepen is igen mozgékony, ami a páncélzattal együtt erős védelmet biztosít a személyzetnek és a berendezéseknek, 155 milliméteres űrméretű tarackágyújával pedig akár 50 kilométeres távolságban elhelyezkedő célokra is képes csapást mérni. A német szövetségi kormány a holland kormánnyal együttműködve 12 ilyen eszközt ad át az ukrán hadseregnek.    

(MTI)

A nyitóképen: Panzerhaubitze 2000 (Wikipedia)

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pathfinder76
2022. május 11. 21:26
A sok ajándék fegyver miatt főhet a feje az ukrán logisztikának. A 12 PZH-2000 az két üteg. Egy osztályba kellene legalább három. Mi lesz a harmadik? Ha egy magasabb egység vegyesen használ keleti és nyugati technikát,az nagyon meg fogja nehezíteni az ellátát.Párhuzamosan használni,és menet közben rendszeresíteni eszközöket,az vicces dolgokat fog okozni..
kubota
2022. május 11. 18:58
Nagyon rázzák a pofonfát...
Pathfinder76
2022. május 11. 17:59
Próbálom kerülni a politikát,és szigorúan szakmai szemmel nézve,nem jó döntés,hogy mi nem adjuk át a régi szovjet eszközeinket a németeknek,cserébe német fegyverekért. Az összes BTR-t,T-72-t,D-20 tarackot,teherautót,BRDM-et,RPG Fagott-ot,Konkurszt,légvédelmi rakétát,stb át kellett volna adni,és a BW készleteiből lecserélni NATO kompatibilisre.,ingyen vagy nagyon olcsón. Akármi is lesz a háború vége,ezekhez az eszközökhöz bármit beszerezni az oroszoktól vagy az ukránoktól,minimum problémás lesz
Takagi
2022. május 11. 15:47
Gyorstalpaló szerényképességűeknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!