Gyöngyösi Márton támogatja az olajembargót és a nukleáris energiát is szankcionálná

2022. május 07. 21:45

„A javasolt szankciók jók, és hatékonyak” – reagált Ursula von der Leyen bejelentésére a jobbikos EP-képviselő, akit korábban kitiltottak Ukrajnából.

2022. május 07. 21:45
null

„Teljes az egyetértés abban, hogy a gazdasági szankciók a leghatékonyabb eszköz az orosz agresszió leállítására”írta Facebook-oldalán Gyöngyösi Márton az Európai Bizottság napokban bejelentett szankciós csomagjáról, amely az orosz kőolajimport betiltását javasolja.

A jobbikos EP-képviselő kifejtette előbb felsorolta a brüsszeli szankciós csomag egyes intézkedéseit (többek között azt, hogy „fél éven belül teljes importtilalom jön az orosz nyersolajra, egy éven belül a finomított olajra”), majd kifejtette:

a javasolt szankciók jók, és hatékonyak.

Kár ugyanakkor, hogy az ukrajnai háború kellett ahhoz, hogy az EU felismerje, hogy mennyire veszélyes az orosz energiafüggés, és hogy elkezdjünk beszélgetni az alternatív energiahordozókra és a szolidaritásra épülő egységes energiapiacról”.

Gyöngyösi szerint Oroszország az elmúlt hetekben bebizonyította, hogy megbízhatatlan partner, az energiára pedig kizárólag politikai eszközként tekint. Az európai parlamenti képviselő bejegyzésében úgy fogalmaz, hogy „a nukleáris energiát is szankcionálni kell. Finnország már megtette ezt, ideje a paksi szerződést is felmondani, a Roszatomot pedig kitiltani az EU egész területéről.”

Ismert, Gyöngyösi 2014-ben választási megfigyelőként vett részt, az Európai Unió által el nem ismert Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságokban tartott választásokon, amiért a jobbikos politikust kitiltották Ukrajnából.

, Gyöngyösi 2014-ben választási megfigyelőként vett részt, az Európai Unió által el nem ismert Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságokban tartott választásokon, amiért a jobbikos politikust kitiltották Ukrajnából.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik