Nem ellenzi Moldova és Románia egyesülését a moldáv elnök

2022. április 29. 12:13

„Ha az emberek ezt akarják majd, meg fog történni” – jelentette ki Maia Sandu.

2022. április 29. 12:13
null

A Románia és Ukrajna között fekvő Moldova elnöke, Maia Sandu az ország jövőjéről beszélt egy műsorban. Mint kiderült: nincs ellenére Moldova és Románia egyesülése,

ugyanakkor szerinte erről az unióról a polgároknak kell döntenie.

„Demokratikus ország vagyunk, így a döntéseket a polgároknak kell demokratikus úton meghozniuk. Ha az emberek így döntenek, akkor ez meg fog történni” – jelentette ki Sandu az egyesülés esélyéről.

Hozzátette: amíg azonban az emberek nem akarják, vagy nincs meg az egyesülést szorgalmazó kritikus tömeg, addig nincs napirenden az ügy.

Moldova lakosságának mintegy háromnegyede vallja magát moldávnak, és az ország kétharmada beszéli a helyben moldávnak mondott román nyelvet – a lakosság többi része főleg ukrán és orosz elemekből áll össze.

Ugyanakkor a legfrissebb, elmúlt hónapokban készült kutatások szerint

mind a románok, mind a moldovaiak kevesebb mint fele támogatja a két ország egyesülését.

Ha ez mégis bekövetkezne, akkor Moldova területe és lakossága valószínűleg automatikusan válna EU- és NATO-taggá.

Az Ukrajnában zajló háború miatt jelenleg forró kérdés Moldova helyzete is.

Az Európa egyik legszegényebb országának számító, 2.6 milliós lakosságú, mintegy dunántúlnyi méretű Moldovában eddig nem történtek harci cselekmények. Ugyakakkor egyrészt az ország keleti sávja Transznisztrikai Köztársaság néven gyakorlatilag orosz fennhatóság alatt áll, másrészt számos hír, illetve híresztelés született arról, hogy az oroszok esetleg Moldova irányába vinnék el a háborús cselekményeket.

Nyitókép: MTI/EPA/Dumitru Doru

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2022. április 30. 12:35
A bocskorosok ellopják a még putrisabb nyomorék országot. A román kúrva aszisztálásával Szép. Vissza erdélyt kutyák!!!!!!!!!!
CharlieBrown
2022. április 30. 09:09
Elérkezett a mesterséges határok korrekciója! Nemlétező országok mehetnek a semmibe, ahonnan jöttek. "Moldova", "Ukrajna", "Szlovákia". "Koszovó", "Izrael" stb. Remélem mai libsi kormányunkat hazafiak váltják, akiknek nem az ún. "Ukrajna" területi integritása a vezérelv.
Osztap Bender
2022. április 30. 08:04
1940. június 26-án Románia ultimátumot kapott a Szovjetuniótól. Ebben a Szovjetunió a román hadsereg és közigazgatás azonnali kivonását követelte Besszarábiából és Észak-Bukovinából; ellenkező esetben háborúval fenyegetett. Moszkva és Berlin nyomására a román közigazgatás és hadsereg kivonult a követelt területekről, amelyeket 1940. június 28-án megszállt a Szovjetunió. A visszavonulás közben a román haderőt megtámadta a Vörös Hadsereg, amely a román hatóságok teljes kivonása előtt érkezett Besszarábiába. 42 876 román katonát és hivatalnokot nem találtak a kivonulás befejeződése után. Az északi és a déli részek, jelentős nem moldovai közösségekkel (ukránok, besszarábiai bolgárok, besszarábiai németek és lipovánok) az Ukrán Szovjet Szövetségi Köztársasághoz kerültek. Az addig létező Moldovai Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaságot, ahol a lakosság többsége moldován volt, feloszlatták, területének valamivel több mint a felét egyesítették Besszarábiával és megszervezték a Moldovai Szovjet Szocialista Köztársaságot, amely a mai Moldova elődje. Visszajönnek?
Robert69
2022. április 29. 20:43
Úgy látom megint vérszagot kaptak Trianon hiénái.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!