Le Monde: Putyin Ukrajna lerohanásával szétzúzta a V4-et és elszigetelte Orbán Viktort

2022. április 11. 09:00

A francia lap szerint az ukrajnai háború első járulékos vesztesége a visegrádi csoport.

2022. április 11. 09:00
null

A Le Monde-ban Jacques Rupnik francia politológus írása jelent meg arról, hogy az ukrajnai háború első járulékos vesztesége a visegrádi csoport. A politológus szerint Putyin Ukrajna lerohanásával szétzúzta a V4 együttműködést és elszigetelte Orbán Viktort. Hozzátette, hogy

az Európai Unió keleti bővítésével Közép-Európa nyugat felé billent, szembesülve Putyin háborújával azonban most keletre tekint.

Rupnik felidézte a 2015-ös migránsválságot, amely során a V4-ek elutasították a migránskvótákat. Orbán ekkor épített kerítést a déli határszakaszon, Kaczynski pedig a biztonsági kockázatra hivatkozott. Az ukrajnai menekültek fogadása ellentétben áll ezzel a szemlélettel. Ma nem látnak kivetnivalót abban, hogy bekapcsolódjanak az EU 17 milliárd eurós alapjába.

Vajon eloszlik a kelet-nyugat közti vita a menekültek befogadásáról és az illiberális demokráciáról?

– tette fel a kérdést a cikkíró. Legalább három okból korainak tűnik ezt kijelenteni szerinte. Az ukrajnai háború egyik első járulékos vesztesége a visegrádi csoport. A cikk írója megemlítette, hogy a vonaton, amely Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén miniszterelnököt Kijevbe vitte, egy ismert távollévő volt: Orbán Viktor.

Utóbbi szövetségese és ihletforrása lengyel partnerének az „illiberális demokráciában”, de a Putyin-féle Oroszországhoz fűződő viszonyukat tekintve ellenpólusok. Kaczynski keményvonalas Oroszországgal szemben, aki repülőgépek Kijevbe szállítását, valamint egy NATO „békemisszió” Ukrajnába küldését támogatja. Ezzel szemben, a Kremlben február elején Orbán Viktor „magyar modellről” beszélt, azaz baráti kapcsolatról Vlagyimir Putyinnal, és az EU tagjaként.

A cikk írója hozzátette, hogy a háború kevés teret hagy a jogállamiság és az „illiberális demokrácia” körüli vitáknak. A probléma azonban nem tűnik el. Rupnik megjegyezte, hogy a budapesti választás másnapján a bizottság úgy döntött, hogy Magyarország ellen eljárást indít, Lengyelország ellen azonban nem.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. április 11. 23:28
Ez az Orbán már annyi elszigetelést kapott, hogyha eladná a Tüzépen, akkor meggazdagodna belőle. Pár lakópark felépítéséhez elegendő lenne annyi elszigetelés.
Akitlosz
2022. április 11. 21:57
"a budapesti választás másnapján a bizottság úgy döntött, hogy Magyarország ellen eljárást indít, Lengyelország ellen azonban nem." Nyilván a hű de objektív jogállamisági kritériumok alapján. Véletlenül sem aktuálpolitikai okból, hogy ki mennyire támogatja a háborút az oroszok ellen, amerikai érdekekért.
kishal
2022. április 11. 21:50
Majd jön egy kis brüsszeli LMBTQ gázföccs a lengyelek felé, aztán szaladnak megint hozzánk egy vétóért. De legalább most már helyén tudjuk kezelni őket. A másik két nációval kapcsolatban még illúziója sem volt az embernek...
fatman
2022. április 11. 18:31
ócska publicisztika ez, és nincs semmi értelme... nagyon gyorsan változhatnak az erőviszonyok, és sok dolog változni is fog...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!