Finn külügyminiszter: Svédországnak és Finnországnak egyszerre és azonosan kell döntenie a NATO-tagságról

2022. április 29. 16:13

Amennyiben a svéd parlament a NATO-csatlakozás mellett dönt, a kormány nem tervezi népszavazás kiírását a kérdésben.

2022. április 29. 16:13
null

Nagyon fontos, hogy Svédország és Finnország egyidejűleg és azonosan határozzon a NATO-csatlakozás kérdéséről – jelentette ki Pekka Haavisto finn külügyminiszter, miután találkozott svéd kollégájával pénteken Helsinkiben.

Haavistoval tartott közös sajtótájékoztatóján Ann Linde svéd külügyminiszter rámutatott, hogy a két ország az eddigiekben is folyamatosan tájékoztatta egymást az ukrajnai háború miatt megkezdett biztonságpolitikai felülvizsgálatok fejleményeiről, így a két északi állam külügyminisztere egyetértett abban, hogy azonos időben, azonos döntést kell hozniuk a NATO-tagság kérdésében.

„Finnország döntése természetesen nagyban befolyásolni fogja Svédország döntését” – nyilatkozott Linde, hozzátéve, hogy Svédország még nem foglalt állást a kérdésben. Haavisto hangsúlyozta, hogy folyamatban lévő eljárások eredményeiről mind az EU-, mind a NATO-tagállamokat értesíteni fogják.

A svéd miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy, amennyiben a parlament a NATO-csatlakozás mellett dönt, a kormány nem tervezi népszavazás kiírását a kérdésben.

(MTI)

Nyitókép: Vesa Moilanen / Lehtikuva / AFP

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kivűlálló
2022. április 30. 11:42
Csak nem bevagytok szarva skandináv kutyák?! :D
Robert69
2022. április 29. 22:26
A történelem legsikeresebb manipulációinak végén mindíg az alany úgy érezte az ötlet és döntés kizárólag az ő kezében volt és azt szabad akaratából, érdekei mellet kiállva hozta meg azt.
Robert69
2022. április 29. 22:19
Azért mégis csak más, kéz a kézben sétálni, csillagok alatt az aknamezőn.
tölgy
2022. április 29. 21:26
"Svédországnak és Finnországnak egyszerre és azonosan kell döntenie" Fújják az új zejus nótát: aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére! Olyan gyerekesnek tűnne ez az egész hacacáré, ha nem lenne véresen komoly és nem játszanának a mi életünkkel is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!