„Mindenkire lőnek” – tudósítónk jelenti Kijevből

2022. március 07. 12:11

A front közeledtével Kijevben egyre fogy az élelmiszer, közben az oroszok mindenre lőnek, ami mozog – a tudósítókra is. Hölvényi Kristóf jelentése az ukrán fővárosból!

2022. március 07. 12:11
null
Greczula Levente László

Fotók: Hölvényi Kristóf

 

A front félreérthetetlen közeledtével az ukrán főváros, Kijev egyre nyomasztóbb hellyé válik. A város utcái teljesen kihaltak, az ott maradt lakók már csak az alapvető élelmiszerek beszerzésére lépnek ki házaikból – idézi fel kijevi tudósítónk, Hölvényi Kristóf a telefonban.

A polcok sok helyen már üresek,

mivel a logisztikai rendszer gyakorlatilag összeomlott,

az élelmiszer-szállítmányok pedig nem jutnak be a városba. Kijev talán egyetlen nyitva tartó bárjában, a Boano Vista Social Barban viszont egyelőre még van kiszolgálás – itt szoktak összegyűlni a nyugati tudósítók is.

Boano Vista Social Bar. Fotó: Hölvényi Kristóf
Boano Vista Social Bar. Fotó: Hölvényi Kristóf

Önkéntes katona pihen egy kijevi lépcsőházban. Fotó: Hölvényi Kristóf
Önkéntes katona pihen egy kijevi lépcsőházban. Fotó: Hölvényi Kristóf

Kijev környékén három irányból halad a front, az oroszok északi, keleti és nyugati irányból is közelítenek.

A rakéták a város belsőbb részében található célpontokat is el-elérik,

például a kijevi gyermekkórház épületét is.

Ez Ukrajna legnagyobb gyermekkórháza – mondja Kristóf –, több mint hétszáz ágya van. Most csak azok a kis betegek vannak itt, akiket huszonnégy óránál hosszabb időre nem lehet orvosi felügyelet nélkül hagyni. A gyermekeket a kórház pincéjében ápolják borzasztó körülmények között. Az intézmény egy részét viszont evakuálni kellett, mert az ukrán légvédelem által lelőtt egyik orosz rakéta törmelékei eltalálták és megkárosították az épületet – jelenti tudósítónk.

A gyermekkórház pincéjében. Fotó: Hölvényi Kristóf
A gyermekkórház pincéjében. Fotó: Hölvényi Kristóf

A gyermekkórház pincéjében. Fotó: Hölvényi Kristóf
A gyermekkórház pincéjében. Fotó: Hölvényi Kristóf

Nem sokkal távolabb, a kijevi katonai kórházban viszont gyászos a hangulat. Kristófék eredetileg a sebesülteket fényképezni érkeztek ide, de egy temetésbe érkeztek – a kórház ravatalozójában egy katonai mentőstől, Valentyinától vettek búcsút szerettei.

Ahogy társai felidézik,

Valentyina a háború kitörése óta több mint háromszázszor járta meg a frontvonal és a kórház közötti utat,

de egy golyótalálatban életét vesztette.

 

A front nyugati irányból lényegében Kijev határánál tart már, jelenleg a fővárossal északnyugaton határos Irpiny városának evakuációja zajlik. Kristóf azt mondja, ez a front nagyjából egy hete létezik, az ukránok pedig úgy próbálják lassítani az oroszok előrenyomulását, hogy felrobbantották a városban található hidakat.

A folyamatosan menekülő civil lakosság látványa viszont nem akadályozza meg az orosz tüzéreket a támadásban.

Valahogy úgy, mint Mariupolban – mondja Kristóf –, az irpinyiek szüntelen gránáttűzben menekülnek az ukrán hadsereg segítségével.

Az orosz támadásnak civil áldozatai is vannak a városban: vasárnap egy becsapódó gránát megölt egy anyukát a két gyermekével együtt.

Fotó: Hölvényi Kristóf
Fotó: Hölvényi Kristóf

Irpiny. Fotó: Hölvényi Kristóf
Irpiny. Fotó: Hölvényi Kristóf

Kis híján tudósítónk is egy orosz gránát áldozata lett.

Kristófék éppen egy égő házat fényképeztek, amikor gránátot lőttek rájuk, hiába viselték jól láthatóan a kék sajtós sisakot, és hiába nem viseltek fegyvert.

– emlékezik vissza Kristóf a támadásra. Szerencsére nem esett bajuk.

Az ilyen incidensek sajnos egyáltalán nem ritkák – állítja tudósítónk –, az elmúlt napokban két újságírócsapat autóját is szétlőtték. Nem volt áldozat.

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bpe
2022. március 07. 17:58
egy kék sisak mióta életbiztosítás? meglettünk volna az égő épület fotója nélkül, drága kristóf!
Málaga21
2022. március 07. 17:35
"A front félreérthetetlen közeledtével az ukrán főváros, Kijev egyre nyomasztóbb hellyé válik." Tegnap még hohol győzelemről és a ruszki sereg összeomlásáról harsogtak a függetlenojjektív hírek.
MayorAnna
2022. március 07. 17:34
„Félrevezettek, becsaptak bennünket” MEGOSZTÁS Dokumentum. Vlagyimir Putyin, az Oroszországi Föderáció elnöke 2022. február 24-én reggel 6 órakor felhívással fordult az orosz néphez. Mint fogalmazott, különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében. Azóta tudjuk, hogy ez az egész Ukrajna megtámadását jelenti. Háborút. Hogy megérthessük, mi motiválta az orosz elnököt, a teljes beszédet közzétesszük, mint történelmi dokumentumot. A beszédet olvasva talán tisztább lesz a kép. https://moszkvater.com/felrevezettek-becsaptak-bennunket/
káli
2022. március 07. 16:42
Eddig sajnáltam a ruszkikat is, de most Úgylátom pusztuljon minél több!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!