La Vanguardia: Nehéz lenyelni a magyar jobboldalnak, hogy a határon túliak jelentős része cigány

2022. március 09. 09:08

A spanyol lap szerint már az is újdonság, hogy Magyarország segíti a menekülteket és nem használja rájuk a „migráns” jelzőt.

2022. március 09. 09:08
null

A La Vanguardia olvasótudósítója arról írt, hogy Orbán Viktor, aki évekig a menekülteket támadta, most irgalmas szamaritánussá változott, és segíti a menekülteket, és mindenki mást is erre szólít fel. A cikk kitért arra, hogy a magyar állam és a civil társadalom mindent megtesz az országba érkező ukrajnai menekültek ellátásáért, pedig már több mint 150 ezren érkeztek hazánkba.

A szerző szerint figyelmet érdemel Orbán Viktor diskurzusának változása

Nem sokkal ezelőttig Putyin nagy szövetségesének mondhatta magát, most azonban ellenzi a háborút. Az Európai Unió számára ugyanakkor megtiltotta, hogy a területén keresztül szállítson fegyvereket Ukrajnába. A szerző szerint

az önmagában újdonság, hogy Magyarország segíti a menekülteket.

Nem használja rájuk a „migráns” jelzőt, hanem „harmadik országbeli állampolgárokként” utal rájuk, ami kicsit hosszú, de végülis helyes.

„Ez még mindig Orbán Viktor Magyarországa”

A cikk kitért arra is, hogy Magyarország tényleg a menekültek segítségére siet, akár abban, hogy majd visszatérhessenek Ukrajnába, akár, hogy továbbutazzanak, vagy végül Magyarországon maradjanak. Ugyanakkor ez a szerző szerint még mindig Orbán Viktor Magyarországa, és

vannak a kormányfő követői között olyanok, akik nehezen emésztik meg a szemléletváltást.

Ők méltatlankodnak azon, hogy Magyarország segíti az ukránokat, mikor Ukrajna mást se tett, mint elnyomta a Kárpátalján élő magyar kisebbséget. A szerző szerint azt is nehéz lenyelni a magyar jobboldal számára, amely nagyon nacionalista és körültekintő a határon túl élő magyar kisebbségekkel, hogy a külföldön élő magyarok jelentős része cigány.

Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP

Összesen 218 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. március 18. 11:10
Na az a baj, hogy nem értik mi zajlik itt, hanem hogy meg sem próbálják megérteni. De persze tudjuk, az Ipoly még mindig hajózható folyó.
Bolognese
2022. március 09. 21:50
"a külföldön élő magyarok jelentős része cigány." Cigány faj nincs. A cigányélet a vándorló életmód - a cigányok szefárd zsidók.
foldizs
2022. március 09. 14:24
"az önmagában újdonság, hogy Magyarország segíti a menekülteket" Jó lenne különbséget tenni Magyarország és a magyar kormány között. Egyébként valóban újdonság, de ennek nyilvánvalóan belpolitikai motivációi vannak (választás miegyebek).
Senye Péter
2022. március 09. 14:02
1939-ben befogadtuk a lengyel menekülteket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!