Stoltenberg: A légtérzár felállítása világháborúhoz vezethet

2022. március 24. 09:15

A NATO főtitkára szerint a repüléstilalmi zóna kialakítása az orosz harci gépek lelövését jelentené.

2022. március 24. 09:15
null

Repüléstilalmi zóna kialakítása Ukrajna felett teljes körű háború kitöréséhez vezetne Oroszország és a NATO között – jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben, az észak-atlanti szövetség rendkívüli csúcstalálkozójára érkezve csütörtökön. Jens Stoltenberg hangsúlyozta,

a repüléstilalmi zóna az orosz légvédelmi rendszer határozott támadását, az orosz harci gépek lelövését jelentené

Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna területén. Ez teljes értékű háború kitörését jelentené Oroszország és a NATO között, ami még több halált, szenvedést és pusztítást okozna – mondta.

A NATO nem küld csapatokat Ukrajnába   

„Felelősségünk ugyanakkor, hogy a háború ne terjedjen az ukrán határon túlra” – fogalmazott a főtitkár, és hozzátette: a NATO nem küld csapatokat vagy repülőgépeket Ukrajnába, el akarja kerülni a konfliktus elmérgesedését.    

Kijelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnök nagy hibát követett el azzal, hogy háborút indított egy önálló és független nemzet ellen. A háború új biztonsági környezetet hozott létre, ez indokolja, hogy a szövetség tagországainak vezetői a csúcstalálkozó alkalmával a NATO keleti régiójának védelmének megerősítéséről dönthetnek.

Ez azt jelenti, hogy a NATO új harccsoportokat telepít Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába. A NATO azért erősíti meg keleti szárnyát, hogy képes legyen bármilyen biztonsági fenyegetésre azonnal válaszolni, és hogy szavatolja minden tagországának védelmét és biztonságát bármilyen fenyegetéssel szemben – emelte ki.    

(MTI)

Borítókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2022. március 24. 12:35
Határozottan el kell utasítani és lesöpörni az asztalról. Szóba se kerülhessen többet. Ez csak az eszkaláció útja, nem a megoldásé. Nem csak mert konfrontációhoz vezethet Oroszországgal, ami a világ békéjét fenyegeti és atomháború veszélyét hordozza magában, de a NATO-n belül is konfliktushoz és töréshez vezethet. Mivel a NATO egy védelmi szervezet, nem arra alakult, hogy támadólag lépjen fel nem tagországok területén, vagy hogy a világrendőr szerepét töltse be. Ez pedig merőben megváltoztatná a funkcióját. Ami sok országot a NATO-tagság újraértékelésére késztetne, akik nem egy katonai agresszorként fellépő szövetséghez csatlakoztak és akarnak tartozni. Ami olyan háborúkba sodorhatja őket, ami nem érdekük. A NATO-nak határozottan le kell szögeznie, hogy egyik tagországa sem léphet ki ezen keretek közül és javasolhat agresszorként való fellépést a szövetségnek. Ilyen szóba se kerülhessen egy védelmi szövetségben. Le kell szögezni, hogy ilyesmire a NATO nem használható és fel sem merülhet benne. Már önmagában ez is, hogy ilyen szóba kerülhet, aggodalmat és bizonytalanságot vált ki más tagországokban, akik nem akarnak ennek a szövetségnek a keretében világháborúba sodródni. Ha ezek a hangok továbbra is felmerülhetnek a szövetségben, csak ezek az aggodalmak fognak erősödni, ami a NATO alapjait ingatja meg. Nem elég csak elutasítani, hanem le is kell söpörni az asztalról. Az ukrajnai konfliktus és abban néhány NATO-tagország vehemenciája egy puskaporos hordó, ami egész Európa békéjét és biztonságát veszélyezteti, ha ezekben a NATO nem elég határozott és kategorikusan nem söpri le az asztalról az ilyen felvetéseket, hanem azok újra és újra felmerülhetnek.
wanderer888
2022. március 24. 10:23
de ha a NATO ezt mondja, hogy nem lesz tilalmi zóna és nem küldenek katonákat Ukrajnába, meg a peti is ezt mondja, meg a viktor is ezt mondja akkor mi ellen fog harcolni szegény peti és viktor most végül is? vagy csak nem az van, hogy megint kitalált délibábokkal hadakozik az orbán gépezet? de, dehogynem az van. szóval: nem lesz semmi olyan, amivel a fidesz hetek óta kelti a rettegést - viszont a NATO küldi a csapatokat ide is. annak ellenére, hogy a peti kb. egy hete azt mondta, hogy ide aztán nem. hiszen a magyar hadsereg képes megvédeni. a csirkefahátat. na csak így tovább. felkészül és elbúcsúzik paks2 orosz befolyással, pedig arra szükség lett volna. hát, talán majd a franciák megépítik, reménykedjünk.
abcdef
2022. március 24. 10:17
Egyébként Törökország is azt mondta a légtérzár ötletére, hogy coki. Szóval lesz egy kemény ellentábora a világháborús uszítóknak.
Lion
2022. március 24. 10:06
Már így is majdnem az, világháború.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!