„Ne akarjatok Magyarország sorsára jutni” – üzente Benkő Tibor már decemberben az ukránoknak

2022. március 07. 12:11

Magyarország '56-os sorsát említette intő példaként az ukrán védelmi miniszternek Benkő Tibor.

2022. március 07. 12:11
null

A Hetek beszámolója szerint Benkő Tibor Kiskunhalason elemezte az ukrán helyzetet, szerinte már 2014-ben a Krím-félsziget annektálásakor bebizonyosodott, hogy

Oroszországnak vannak tervei, szándékai, amire oda kell figyelni”.

Benkő hozzátette, hogy a NATO már évtizedek óta figyelmezteti a tagállamokat a keleti fenyegetettségre. Úgy vélik, Oroszországgal szemben az elrettentés és a párbeszéd politikáját kell alkalmazni. 

A honvédelmi miniszter azt is elmesélte a közönségnek, hogy december 21-én járt nála az ukrán védelmi miniszter, akivel a két ország közti feszültségekről is beszéltek.

Oroszok, magyarok, nyelvtörvény

Hosszasan sorolta, hogy a Krím-félsziget 2014-es orosz megszállása után Magyarország volt az első, aki segítséget nyújtott Ukrajnának, és az elsők között volt, aki Ukrajnát megpróbálta bevonni a V4-es országok közé. Katonai együttműködés volt, közös katonai szervezetet hozott létre a két ország, és Ukrajna kiberbiztonsági központjának megépítését is finanszíroztuk.  Ezzel szemben az ukránok korlátozták a kárpátaljai magyarok nyelvhasználatát, és nem engedélyezték a kettős állampolgárságot.

„Nekem hiába mondja az ukrán védelmi miniszter, hogy de hát ezt nem ellenetek hoztuk. »Azért hoztuk ezt a törvényt, mert sok orosz anyanyelvű él Ukrajnában«.

De hát mondom, az agresszort ne keverjétek már össze a segítővel”

– folytatta Benkő.

A sosem megérkező nyugati segítség

A honvédelmi miniszter arra is figyelmeztette az ukrán kollégáját, hogy szerinte rossz úton járnak. Példaként a magyarok 1956-os történetét hozta fel, amikor mindössze biztatást, szóbeli támogatást kaptunk a nyugatiaktól. „Aztán senki nem jött, senki nem tartotta fontosnak. És akkor mondtam neki, hogy ez a példa legyen intő számotokra.

Ne akarjatok Magyarország sorsára jutni!”

– szögezte le Benkő, aki szerint egy jó szomszéd sokkal többet ér, mint a távolról érkező ígéretek halmaza.

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
öhöm
2022. március 08. 13:05
".....„Nekem hiába mondja az ukrán védelmi miniszter, hogy de hát ezt nem ellenetek hoztuk. (Azért hoztuk ezt a törvényt, mert sok orosz anyanyelvű él Ukrajnában). De hát mondom, az agresszort ne keverjétek már össze a segítővel..." Mivan???? Ez méghülyébb? Tehát a más területen több száz éve élő orosz ajkú és eredetű nemzetiség AGRESSZOR??? Mert ott él?
manitowoc
2022. március 07. 14:27
"Ne akarjatok Magyarország sorsára jutni" – üzente Benkő Tibor már decemberben az ukránoknak Aztán januárban Benkő: "Magyarország is felajánlott katonai segítséget a NATO-nak az ukrán helyzet rendezéséhez Magyarország elkötelezett az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) iránt – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter Budapesten, miután fogadta Ben Wallace brit védelmi minisztert. Katonai együttműködés Ukrajnával Magyarország határos Ukrajnával, ezért nekünk is fontos az ország stabilitása. Katonai kapcsolatban vagyunk velük, 2001-ben közös alegységet hoztunk létre, amelyet ma is működtetünk. Ukrajnát anyagilag segítettük, támogattuk, most is megvan a katonai együttműködés, fontos számunkra, hogy az ország szilárd legyen – jelentette ki a magyar miniszter. A bevezetendő szankciókról Benkő úgy vélekedett, hogy azokat korábban mi is aláírtuk, de azzal nem értünk egyet, hogy a szankciók egyes aláírókra vonatkoznak, másokra pedig nem, tehát következetesnek kellene lenni. A megoldás kulcsát azonban nem a szankciókban vagy a katonai erő használatában, hanem a párbeszéd fenntartásában látja. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ellene lennénk a szankcióknak vagy a NATO-erők alkalmazásának – hangsúlyozta. Magyarország is ad katonai segítséget Ben Wallace elmondta, hogy az Egyesült Királyság felajánlott katonai segítséget a NATO-nak. Benkő Tibor megerősítette, hogy ezt Magyarország is megtette, és az általunk felajánlott erő nem kisebb, mint amit az Egyesült Királyság felajánlott." Teljes cikk: https://index.hu/kulfold/2022/01/31/ben-wallace-benko-tibor-egyesult-kiralysag-nato-vedelmi-miniszter-ukrajna/
csulak
2022. március 07. 13:35
tiszta beszed
Bradanek
2022. március 07. 13:33
Sok szabadságharcos magyar és fiatal pesti srác életben maradt volna, ha hitegetés helyett a nyugat, őszintén elmondja: sem katonát, sem fegyvert nem küldünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!