Zelenszkij azt állítja, hogy „megakasztotta Oroszország tervét”

2022. február 26. 15:03

Az ukrán köztársasági elnök arra szólította fel a Nyugatot, hogy legyen határozottabb Oroszországgal szemben, és megismételte, szerinte Ukrajnának „joga van” az európai uniós csatlakozáshoz.

2022. február 26. 15:03
null

Volodimir Zelenszkij szombaton azt állította, hogy az orosz hadműveletek harmadik napján „megakasztotta Oroszország tervét”. Az ukrán elnök szombaton délelőtt a Facebookon közzétett újabb videóüzenetében Berlint és Budapestet is arra szólította fel, hogy szorgalmazza Oroszország kizárását a nemzetközi SWIFT-rendszerből.

A közösségi portálon megjelent videóüzenetében Zelenszkij arra hívta fel az oroszokat, hogy szorgalmazzák Vlagyimir Putyin elnöknél az ukrajnai katonai műveletek leállítását. „Sikeresen visszaszorítottuk az ellenséges támadásokat. A harcok az ország sok városában és régiójában folytatódnak, de (...) a mi hadseregünk ellenőrzi Kijevet és a főváros körüli kulcsfontosságú településeket” – fogalmazott az ukrán elnök. Majd kifejtette, hogy szerinte Moszkva Ukrajna szívében „a saját bábjait akarja hatalomra juttatni, mint ahogyan Donyeckben tette”. „Megtörtük ezt a tervüket” – jelentette ki Zelenszkij, majd azt állította, hogy az orosz hadsereg „semmilyen előnyhöz nem jutott”.

„Az ellenség mindent bevetett ellenünk: rakétákat, vadászgépeket, drónokat, tüzérséget, páncélos járműveket, szabotőröket, ejtőernyősöket” – sorolta az ukrán államfő, azt állítva, hogy Moszkva civilek lakta részeket támadott, és egyik célja az elektromos hálózatok megbénítása.

Videóüzenetében Zelenszkij arra szólította fel a Nyugatot, hogy legyen határozottabb Oroszországgal szemben, és megismételte, hogy szerinte Ukrajnának „joga van” az európai uniós csatlakozáshoz. Az ukrán államfő felszólította Magyarországot és Németországot arra, hogy „legyen bátorsága” támogatni Oroszország leválasztását a nemzetközi SWIFT-rendszerről. A SWIFT-rendszer magas biztonságú nemzetközi hálózat, amely pénzintézetek ezreit köti össze szerte a világban. Az Európai Unió fontolgatta, hogy levágja Moszkvát a SWIFT-rendszerről, de végül ez nem került be az elfogadott szankciós csomagba.

(MTI)

(Fotó: Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nemzethez szól a mobiltelefonján keresztül Kijev központjában 2022. február 26-én. Zelenszkij ezen a napon Twitter-bejegyzésében felszólította az Európai Uniót, hogy nyújtson konkrét perspektívát Ukrajnának az EU-tagság elnyerésére, ezzel támogassa az orosz támadás sújtotta országát.MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal)

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Madasa Hatter
2022. február 26. 19:14
Valaki szóljon már ennek a faszfej Zelenszkij-nek hogy kussoljon. Azért van még országa mert az oroszok nem akarják bántani a polgári lakosságot és infrastruktúrát sem. Ha igazán támadnának kő kövön nem maradt volna az elmúlt 48 órában. Legalább ne hazudozzanak össze vissza az ukrán "politikus" seggfejek meg a nyugati seggfejek akik miatt az ukrán nép szív most.
Forgalmazó
2022. február 26. 18:45
Remélem Moszkvában kötsz ki és felelősségre vonnak náci népírtásért!!!
Menhetten
2022. február 26. 17:34
"A legfontosabb tudnivalók az elmúlt órák történéseivel kapcsolatban: 1. Miután az orosz médiában olyan híresztelések jelentek meg, hogy elmenekült, Volodimir Zelenszkij a kijevi kormányzati negyedből szólt videóüzenetben az ukrán nemzethez és a világhoz. 2. Zelenszkij figyelmeztette a kijevi lakosságot, hogy az éjszaka, vagy a hajnal folyamán az oroszok megpróbálják lerohanni Kijevet. 3. Az ukrán haderő arról adott tájékoztatást, hogy az éjjel lelőttek egy orosz Il-76-os szállítógépet, tele deszantosokkal. Az orosz oldal ezt a veszteséget nem erősítette meg. 4. Az Egyesült Államok is szankciókat vezet be személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ellen. 5. Oroszország megvétózta az Ukrajna elleni agressziót elítélő ENSZ-határozatot, Kína tartózkodott. 6. Több helyszíni beszámoló szerint is harcok folynak Kijev keleti, északi és déli részén. 7. Oroszország bejelentette, sikerült elfoglalnia Melitopolt, de a britek szerint erről szó sincs. 8. Rögtönzött találkozóra kerül sor Berlinben ma, amelynek központi témája egy kíméletlen szankciócsomag lesz, amellyel Oroszországot sújtanák. 9. Moszkva már az atomegyezmény felmondásával, a nyugati cégek államosításával fenyeget. 10. Kiderült, Törökország mérlegeli a Fekete-tenger lezárását az orosz hadihajók előtt."
Járványfigyelő
2022. február 26. 17:29
Az uniós csatlakozáshoz van joga. Képessége nincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!