Szijjártó: Oroszországgal szembeni újabb szankciókat fogalmazott meg az EU

2022. február 27. 21:18

Az unió aktiválja az úgynevezett európai békekeretet. Ez azt jelenti, hogy tud fegyvereket szállítani Ukrajnának.

2022. február 27. 21:18
null

Az Európai Unióban megfogalmazódott egy közös döntés egy újabb, Oroszországgal szembeni szankciós csomag elfogadásáról – mondta a külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán vasárnap este.

Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek rendkívüli online értekezletét követően a közösségi oldalán közzétett videójában kiemelte: a szomszédban egyre súlyosabb háború zajlik, ami rossz hír Magyarország számára. Mi békét akarunk, és azt, hogy a háború minél hamarabb véget érjen – hangsúlyozta.    

Hozzátette: Magyarországnak az uniós egység fenntartása mellett az is fontos, hogy az ország energiaellátásának biztonsága garantált legyen. A tárcavezető a szankciók között említette, hogy az EU lezárja a légterét az orosz repülőgépek előtt, korlátozásokat vezetnek be Oroszország központi bankjával szemben, és az EU aktiválja az úgynevezett európai békekeretet.    

Utóbbi azt jelenti, hogy az EU tud fegyvereket szállítani Ukrajnának – magyarázta Szijjártó Péter. Azonban kiemelte:

nemzeti, kétoldalú alapon Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnába, nem küld katonákat sem.

Bár korábban voltak ilyen baloldali javaslatok, ezeket a kormány határozottan és kategorikusan elutasította – fogalmazott.    

A kormány legfontosabb feladata, hogy megvédje Magyarországot és a magyar emberek biztonságát, és megakadályozzák azt, hogy az ország belekeveredjen a háborús konfliktusba – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy Magyarország komoly humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának. Ennek érdekében biztosította Viktor Mikita kárpátaljai kormányzót arról, hogy a továbbiakban is számíthatnak Magyarországra üzemanyag- és élelmiszer szállításban.    

Úgy fogalmazott:

a harcok súlyosak és az orosz elnök a nukleáris elrettentéssel kapcsolatban is fontos döntést hozott.

Amikor így eszkalálódik a helyzet, még inkább megnő a béketárgyalások jelentősége, ezért a kormány megismételte Budapest felajánlását a találkozó helyszínéül – mondta Szijjártó Péter.    

A médiában olasz katonák Magyarországra érkezéséről szóló hírekre reagálva közölte: Magyarország a NATO tagjaként folyamatosan részt vesz nemzetközi katonai együttműködésekben. Még egy 2014-es walesi NATO-csúcstalálkozót követően vállalta Magyarország egy zászlóalj folyamatos fejlesztését, amely évek óta zajlik, és amelynek részei az olasz katonák is.

(MTI)

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 301 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szent Viktor, a korruptak védőszentje
2022. február 28. 21:42
"Mi békét akarunk, és azt, hogy a háború minél hamarabb véget érjen – hangsúlyozta. " Hívd fel a főnököd főnökét, hogy álljon le. Ja, azt nem lehet, mert most már tojik rátok. Mert csak eddig voltatok a hasznos idiótái és most már nincs rátok szükség.
tölgy
2022. február 28. 11:50
BÉKEKERET!!!! azaz fegyverszállítás. A fejlettnyugat mestere a megtévesztő (aljas hazugsággal a lényeget elfedő) PR akcióknak.
Dicsértessék
2022. február 28. 10:28
Nincs tovább, gyerekek. Paksot meg kell épiteni, de ezek után nem lehet az oroszokkal. Meg kell keresni a franciákat.
Senye Péter
2022. február 28. 09:43
Képtelenség Európában nyugodt békét teremteni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!