Szerbia nem csatlakozik az Oroszország elleni szankciókhoz

2022. február 25. 23:45

Szerbia nem csatlakozik az Oroszország elleni szankciókhoz, ez sem politikai, sem gazdasági szempontból nem elemi érdeke az országnak – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb elnök.

2022. február 25. 23:45
null

Szerbia nem csatlakozik az Oroszország elleni szankciókhoz, ez sem politikai, sem gazdasági szempontból nem elemi érdeke az országnak – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb elnök pénteken a televízióban sugárzott beszédében. A szerb köztársasági elnök és az ország vezetése kétnapi hallgatás után foglalt állást az Oroszország és Ukrajna között kialakult konfliktus ügyében.

– szögezte le az elnök. Aleksandar Vucic megfogalmazása szerint Szerbia tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, és úgy véli, ez a legjobb módja annak, hogy megvédje saját magát és az érdekeit, ugyanakkor tiszteletben tartja a tradicionális barátságait is. Kiemelte: az ország folytatja európai integrációs útját, de nem fog senkiből ellenséget csinálni csak azért, mert valaki más ezt kéri.

Mint mondta, a szerb állami szervek mindent megtesznek annak érdekében, hogy önkéntesek ne menjenek harcolni az országból Kelet-Európába, Belgrád inkább humanitárius segélyt nyújt az ukrán lakosságnak. A szerb elnök azt is leszögezte, hogy Belgrád a katonai semlegesség elvét fogja a továbbiakban is tiszteletben tartani, ezért a szerb hadsereg minden, külföldi partnerrel tervezett gyakorlatát lemondják.

Aleksandar Vucic felhívta a figyelmet arra, hogy a napokban nagy nyomásnak volt kitéve Szerbia, az államvezetés azonban igyekezett hideg fejjel véleményt alkotni.

Ivica Dacic leköszönő házelnök véleménye szerint Szerbiának a saját érdekeit kell szem előtt tartania. Mint mondta, Szerbiának nem szabad csatlakoznia az Oroszországgal szembeni szankciókhoz, mert azok az országok, amelyek ezt követelik most Belgrádtól, 1999-ben, amikor a NATO Jugoszláviát bombázta, nem segítettek. Mint mondta, fenn kell tartani a jó kapcsolatot az Európai Unióval, de Oroszországgal és Kínával is, mert ha Moszkva és Peking nem védi meg Szerbiát, akkor senki sem fogja. Kiemelte: Brüsszel azt várja Szerbiától, hogy szankciókat vezessen be, Oroszország pedig valószínűleg azt várja el, hogy elismerjük és megdicsérjük mindazért, amit tett.

– közölte Ivica Dacic. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke csütörtökön a közösségi médiában ismertette véleményét, miszerint „a háború sosem lehet megoldás”. A legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke aggodalmát fejezte ki az ártatlan életek és a kárpátaljai magyarok miatt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területekről. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be.

(MTI)

Fotó: Milos Miskov / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik