Szerbia nem csatlakozik az Oroszország elleni szankciókhoz

2022. február 25. 23:45

Szerbia nem csatlakozik az Oroszország elleni szankciókhoz, ez sem politikai, sem gazdasági szempontból nem elemi érdeke az országnak – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb elnök.

2022. február 25. 23:45
null

Szerbia nem csatlakozik az Oroszország elleni szankciókhoz, ez sem politikai, sem gazdasági szempontból nem elemi érdeke az országnak – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb elnök pénteken a televízióban sugárzott beszédében. A szerb köztársasági elnök és az ország vezetése kétnapi hallgatás után foglalt állást az Oroszország és Ukrajna között kialakult konfliktus ügyében.

– szögezte le az elnök. Aleksandar Vucic megfogalmazása szerint Szerbia tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, és úgy véli, ez a legjobb módja annak, hogy megvédje saját magát és az érdekeit, ugyanakkor tiszteletben tartja a tradicionális barátságait is. Kiemelte: az ország folytatja európai integrációs útját, de nem fog senkiből ellenséget csinálni csak azért, mert valaki más ezt kéri.

Mint mondta, a szerb állami szervek mindent megtesznek annak érdekében, hogy önkéntesek ne menjenek harcolni az országból Kelet-Európába, Belgrád inkább humanitárius segélyt nyújt az ukrán lakosságnak. A szerb elnök azt is leszögezte, hogy Belgrád a katonai semlegesség elvét fogja a továbbiakban is tiszteletben tartani, ezért a szerb hadsereg minden, külföldi partnerrel tervezett gyakorlatát lemondják.

Aleksandar Vucic felhívta a figyelmet arra, hogy a napokban nagy nyomásnak volt kitéve Szerbia, az államvezetés azonban igyekezett hideg fejjel véleményt alkotni.

Ivica Dacic leköszönő házelnök véleménye szerint Szerbiának a saját érdekeit kell szem előtt tartania. Mint mondta, Szerbiának nem szabad csatlakoznia az Oroszországgal szembeni szankciókhoz, mert azok az országok, amelyek ezt követelik most Belgrádtól, 1999-ben, amikor a NATO Jugoszláviát bombázta, nem segítettek. Mint mondta, fenn kell tartani a jó kapcsolatot az Európai Unióval, de Oroszországgal és Kínával is, mert ha Moszkva és Peking nem védi meg Szerbiát, akkor senki sem fogja. Kiemelte: Brüsszel azt várja Szerbiától, hogy szankciókat vezessen be, Oroszország pedig valószínűleg azt várja el, hogy elismerjük és megdicsérjük mindazért, amit tett.

– közölte Ivica Dacic. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke csütörtökön a közösségi médiában ismertette véleményét, miszerint „a háború sosem lehet megoldás”. A legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke aggodalmát fejezte ki az ártatlan életek és a kárpátaljai magyarok miatt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területekről. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be.

(MTI)

Fotó: Milos Miskov / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2022. február 26. 10:57
Teljesen érthető volt a szerb elnök nyilatkozata... -elsősorban "történelmi okok miatt"...
Málaga21
2022. február 26. 09:08
Nem hülyék, így ők lesznek a kiskapu, amin keresztül az egész nyugat tud majd bizniszelni az oroszokkal.
Kormánypárti1
2022. február 26. 08:27
Nincs cukrászdám Bécsben. Az EU-nak csak addig voltunk jó, míg mindent szét tudtak rabolni tőlünk. Azóta csak vegzálnak, baszogatnak, kötekednek. A NATO a jelenlegi orosz háborúnál ezerszeresen durvább és igazságtalanabb beavatkozásokat csinált már. Kicsit irigylem Vucicot, hogy ő ma teljes mértékben azt teheti, ami a legjobb az országának, de persze az árát már megfizették szegények. Sovány vigasz, hogy én az EU és a NATO kapcsán is nemmel voksoltam, de most bizony sokkal jobb lenne, ha nem csalták volna el mindkét szavazást. Mert csalás az is, amikor addig szavaztatnak, amíg a végén három szavazásra hajlandó emberből kettő igennel voksol.
Frutti
2022. február 26. 08:15
Vékony jégen lépkedünk. Bármikor beszakadhat alattunk, ha nem figyelünk. MOST ÉSZNÉL KELL LENNÜNK!, egyébként visszafordíthatatlanná válnak a helyzetek, az emberiség sorsa, jövője, fennmaradása. AZ EMBERISÉG EGÉSZÉRŐL VAN SZÓ! Nem kevesebbről. Minden szónak, lépésnek felelősségteljesnek, ÁTGONDOLTNAK kell lennie. Most nem lehet kapkodni, heveskedni, indulatból cselekedni. Most félre kell tenni az EGÓT! Most az emberiségért, a Föld békéjéért kell cselekedni! Most az esetleges eddigi érdekeket, büszkeséget, megtorlást félre kell tenni, most MAGUNKÉRT kell cselekednünk! Vissza kell szerezni a békét, meg kell tartanunk a békét! Nem sodródhatunk világháborúba. SEMMIKÉPPEN! A mostani világháború nem is hasonlítana az előzőekhez! NE AKARJUK MEGTUDNI MILYEN LENNE EGY HARMADIK! Ne rohanjunk a vesztünkbe, ne ingereljünk senkit, ne fenyegessünk senkit, mert annak váratlan és kezelhetetlen válaszlépései lehetnek. Más, tárgyalásos megoldásokat keressünk. Aki pedig azt gondolja, célba érhet különböző szankciók bevetésével, valószínűleg téved. Egy bizonyos pontig valóban alkalmasak lehetnek szabályozásra, korlátozásra,- azt a bizonyos pontot azonban már túllépték. Ennélfogva a szankció nem több, mint olaj a tűzre. Nem eszköz a megoldásra, az elrettentésre. Csak az okos, megfontolt tárgyalások, megállapodások vezethetnek célba. Soha nem álltunk ennyire közel egy végzetes háborúhoz, nem hagyhatjuk, hogy a háború eszkalálódjon. És nem hagyhatjuk, hogy folytatódjon. De nem erőből, sokkal inkább jó szándékú, valóban megoldást kereső emberekként, politikusokként kell a lehető leggyorsabban megtalálni a MEGEGYEZÉS lehetőségét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!